Блог

Бала Віталій: Головна подія

Несподівані візити Володимира Зеленського

0

comments2648

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



На мою думку, головною подією цього тижня для України було несподіване турне в Європу, а саме у Брюссель президента Володимира Зеленського.

11 жовтня у столиці Бельгії Брюсселі відбулась зустріч Контактної групи з питань оборони України, яку часто називають, як формат «Рамштайн».

На такі зустрічі від України завжди їздив міністр оборони’6 як і від інших країн, прем’єрів і президентів там не було до 11 жовтня.

Навіщо було їхати на цю зустріч особисто президенту?

Хіба не достатньо було присутності міністра оборони?

Можливо нам і не потрібен ні міністр оборони, ні міністр закордонних справ, якщо Володимир Зеленський вирішив всюди їздити6 вірніше літати.

Чи може, це йому так подобається та нова система розваг, яку встановили на президентський літак і тому він хоче тепер всюди літати, навіть туди, де його не запрошують.

Не дуже приємно читати в іноземних шанованих виданнях, що візит був несподіваним, що участь президента України у зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО не планувалась.

Що це насправді було?

Для чого і навіщо займатись спонтанними дипломатичними і головне несподіваними для приймаючих сторін поїздками?

Адже всі рішення були прийнятті до 11 жовтня і на зустрічі у форматі «Рамштайн» їх просто оголосили.

Це саме стосується і зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

Всі ж пам’ятають, як минулого року Володимир Зеленський відмовився їхати на саміт G20 15-16 листопада 2022 року на Балі в Індонезію, а Україну тоді запросили, на відміну від саміту в Індії 9-10 вересня 2023 року. І в офісі президента цю відмову пояснювали спочатку тим, що якщо там буде путін, то Зеленський не поїде, а потім, коли стало відомо, що путіна не буде, Зеленський все рівно не поїхав.

Тепер, не знаю, хто саме так вирішив, але Володимир Зеленський почав приїжджати туди, де його не запрошують і намагатись нав’язувати свої приїзди публічно через ЗМІ, як це відбулось з висловленим бажанням приїхати в Ізраїль і підтримати його.

Чомусь держсекретар США Ентоні Блінкен, міністр оборони США Ллойд Остін, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена бербок відвідали Ізраїль у знако солідарності, без заяв у ЗМІ про бажання це зробити, ЗМІ просто констатували про візити, які відбудуться і відбулись.

То може достатньо було б і приїзду міністра закордонних справ України?

Напевно президент і Верховний головнокомандувач мав би більше часу бути в Україні, під час війни, а зовнішньою політикою краще було б для України, щоб займалися професійні дипломати і можливо ми б не читали в іноземних ЗМІ про несподівані приїзди президента України. На мою думку, такі поїздки точно не допомагають Україні.

Хоча, можна пояснити такі візити бажанням знову бути у центрі уваги, адже тепер основна увага ЗМІ та лідерів країн на війну на Близькому Сході і вже не так часто пишуть і говорять про Зеленського.

Добре, що хоч президент сам запрошує інших відвідати Україну, як у випадку з Марком Рютте, який виконує обв’язки прем’єр-міністра Нідерландів, адже подав у відставку ще у липні і парламентські вибори відбудуться у листопаді, напевно має час, або це передвиборча поїздка.

Продовження про поїздки без запрошення дивіться на моєму ютуб каналі.

І якщо виникне бажання та буде натхнення  поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!