Блог

Бала Віталій: Головна подія

Зеленський. Вибір між Україною і друзями-корупціонерами

0

comments3546

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



На мою думку, головною подією цього тижня була поява статті американському журналі Time про Володимира Зеленського і його оточення та публікація у британському тижневику The Economist аналізу ситуації на війні генерала Валерія Залужного.

Ці дві публікації, на мою думку, взаємопов’язані і реально описують ситуацію, яка склалася на війні та в офісі президента. 

Про статтю в Time я вже неодноразово згадував і писав, але сьогодні вже час зробити висновок і пропозиції, що потрібно зробити, щоб ситуація на фронті, яку описав генерал Залужний змінилася на користь України, бо без вирішення проблем, які описані в американському Time не можливо зробити необхідні речі, про які написав британський The Economist.

Проблеми, які необхідно вирішувати негайно, дуже добре і точно вказані у статті Саймона Шустера.

Перша проблема. 

Це неадекватна оцінка президентом своєї ролі і впливу на міжнародну політику, внаслідок чого, поведінка Зеленського та його команда призвели до погіршення взаємостосунків з нашими партнерами, а з Польщею навіть «змогли» серйозно посваритись. Думка, про те, що ми тут в Україні робимо, що хочемо, а партнери нам зобов’язані допомагати, з самого початку була хибною і шкідливою для України. «Публічна дипломатія» вимог, претензій, образ, у публічних виступах, ЗМІ та соцмережах спочатку «працювала», бо світ був здивований героїзмом українців і прагнув допомогти, тому не дуже звертав увагу на таку «публічну дипломатію», бо і вона спочатку була не такою неадекватною. Першим не витримав справжній друг України, колишній міністр оборони Великобританії Бен Воллес, коли напередодні саміту у відповідь на допис Зеленського у соцмережі зауважив, що варто більше дякувати партнерам за допомогу, а не нахабно вимагати та звинувачувати їх. Відповідь Зеленського всі добре пам’ятають, але головне у цій історії, що в Україні були і є прихильники такої «публічної дипломатії» і що нам всі повинні.

Війна на Близькому Сході все розставила на місце.

Також потрібно перестати «лізти» ОПУ у військові справи, можливо це ще важливіше і потрібно вирішити у першу чергу.

Що потрібно зробити?

Віддати ведення війни військовим і зменшити кількість цивільних під час обговорення на Ставці Верховного головнокомандувача. 

Найкращий варіант це прийняття закону «Про оголошення стану війни», де потрібно прописати все, що необхідно військовим і країні для перемоги у війні і точно заборонити вибори, під час війни.

Віддати займатись зовнішньою політику дипломатам, а не клеркам з офісу президента. Запросити у МЗС України відомих і досвідчених дипломатів і запропонувати їм ключові посади у міністерстві та призначити послами у країни, які є нашими важливими партнерами.

Вже час завершувати з КВК(клуб веселих і кмітливих), бо точно у команді з кмітливими проблема.

Проблема друга.

Корупція, яка вже реально просто за межами всього, що можна навіть уявити. І слова головного радника Зеленського, що люди крадуть, наче завтра не буде, яскраво це підтверджують. А крадуть так саме у владі. Цікаво, хто ж той головний радник?

Корупція сьогодні, під час війни, не просто мародерство, це допомога агресорові. Фактично корупційна влад є союзником росії.

Проблема третя.

Мало того, що у владі корупціонери-мародери, так вони ще й готуються до капітуляції. Що це означає? А це означає, що вони не здатні нічого зробити для посилення обороноздатності України і сприяти забезпеченню всім необхідним ЗСУ.

Що робити з другою і третьою проблемами?

Найефективніший і найпростіший спосіб їхнього вирішення – це звільнення з посадвсіх цих анонімних радників, помічників. А щоб не помилитись, потрібно звільнити весь керівний склад офісу президента, без винятку.

А щоб вирішити питання, про які написав генерал Залужний, необхідно змінити уряд, для початку.

Є приклад Ізраїлю, який утворив уряд єдності з опозицією, тому не потрібно нічого вигадувати, а реально заявити президенту Зеленському про формування уряду національної єдності і закликати всіх політиків долучитись.

Тобто почати потрібно з трьох кроків.

Перший крок – це військова справа і зовнішня політика для професіоналів і ОПУ більше туди не «лізе».

Другий крок – «зачистка» корупціонерів-мародерів та нікчем в офісі президента.

Третій крок – формування уряду національної єдності.

На мою думку, якщо цього зараз не зробити, тобто, якщо не зробити хоча б ці перші три кроки, виграти війну і зберегти державу буде дуже важко і ціною величезних втрат і жертв, якщо владу не візьмуть військові у свої руки, особливо, якщо дійсно плануються проводити вибори навесні наступного року. Адже для цього потрібно скасувати воєнний стан, тобто піти на підписання якоїсь угоди з росією.

Продовження дивіться у програмі «Головна подія» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!