Блог

Пендзин Олег: Народні депутати ухвалили стратегічне рішення про акцизи на тютюнові вироби

Нові акцизи на тютюнові вироби крок до Європи

0

comments1690

Пендзин Олег

Економіст.

Експерт економічного дискусійного клубу.

 

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 31 травня ухвалив правильне рішення, рекомендувавши парламенту прийняти в першому читанні та за основу урядовий законопроєкт №11090 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби".

 

Нагадаю, комітет пропонує графік поетапного збільшення акцизів на тютюнові вироби до 2028 року, переведення ставок акцизу з гривні на євро, та запровадити акцизнудиференціація на сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН).

 

Що це означає у разі схвалення документа? З 1 липня 2024 року мінімальний акциз на сигарети становитиме 63,45 євро на 1000 штук. Така сама ставка акцизного податку буде й на ТВЕН. Але далі податкове навантаження на сигарети збільшуватиметься й досягне у 2028 році 90 євро, а ставка акцизного податку на ТВЕН за три роки підвищитися до 72 євро.

 

Цей законопроєкт надзвичайно важливий щонайменше з двох головних причин.

 

Насамперед документ подано з метою гармонізації українського податкового законодавства з вимогамиЄвросоюзу. Наша держава йде шляхом євроінтеграції, тому ми маємо дотримуватися європейських підходів вже зараз.

 

В країнах ЄС акцизна диференціація на сигарети та ТВЕНзапроваджена давно та в середньому становить понад 60%. Хоча не можу не згадати приклад Фінляндії, де акцизи на ТВЕН складають 79 євро, а на звичайні сигарети — 350 євро(!).

 

Мотивація європейців зрозуміла — стимулювати економічними методами громадян своїх країн споживати менш шкідливий ТВЕН замість шкідливіших сигарет. Адже різниця між сигаретами та ТВЕН полягає у способі споживання. В останньому випадку тютюн не спалюють, а нагрівають за допомогою спеціальних пристроїв. Таким чином створюється нікотиновмісний аерозоль для вдихання. Відсутній процес горіння, а значить немає й шкідливих речовини, які утворюються внаслідок нього.

 

Наукові дослідження в Європі підтверджують, що ТВЕН на 90% менш шкідливі ніж сигарети. Виходячи з цього в ЄС й вибудовують податкову політику.

 

Якщо Верховна Рада ухвалить урядовий законопроєкт №11090, у 2028 році акциз на ТВЕН в Україні буде на 20% нижчим за сигарети. Це скромніша диференціація, ніж в середньому по ЄС, але вона все одно відповідатиме європейським підходам.

 

Наступна причина очевидна для всіх — Україні потрібнігроші. Методів наповнення Державного бюджету існує багато, але саме акцизний податок здатен принести в казну швидкі гроші. І саме цей законопроєкт може сприяти наповненню бюджету вже з 1 липня 2024 року.

 

Сьогодні тютюновий ринок України має велику тіньову частку. За минулий рік через контрабандні та контрафактні сигарети недоплата до бюджету становила близько 30 млрд грн. При тому, що загальний обсяг надходжень від тютюновихакцизів становив 80 млрд грн.

 

Держави життєво необхідно вилучати кошти з тіні. Яким чином? З одного боку правоохоронним органам потрібно збільшити ефективність боротьби з контрафактним та контрабандним товаром. З іншого — держава має запровадити гнучкий підхід до оподаткування.

 

Йдеться про важливість правильного перерозподілу податків між різними сегментами тютюнового ринку, щоб максимально спростити мотивацію для споживачів купляти легальний товар, з якого сплачуються податки в повному обсязі, замість тіньової продукції.

 

Очевидно, що в умовах падіння платоспроможності українського населення, тіньовий ринок сигарет має потенціал зростання. Але правильна ідеологія формування податкової політики якраз і полягає у стимулювання купівлі товарів зі 100% білих та прозорих ринків. Це і є той механізм, який може дозволити збільшити отримання податків. За найскромнішими підрахунками експертів, за три роки з диференційованими ставками акцизів Держбюджет отримає від оподаткування ТВЕН 3,8 млрд грн.

 

Тобто ТВЕН — це не лише альтернатива звичайній сигареті,це ще й абсолютно білий ринок. Податкові надходження від ТВЕН гарантовані, адже цей ринок в Україні сьогодні є повністю легальним. Що підтверджується дослідженнямиавторитетних організацій GROWFORD Institute та Niеlsen.

 

Річ у тім, що через складність у виготовленні високотехнологічного пристрою для нагрівання та ТВЕН до нього, підробка позбавлена будь-якого економічного сенсу. Контрабанда наразі також невигідна, адже українські акцизи поки що нижчі за європейські.

 

І, коли держава робить достатньо серйозну диференціацію, вона стимулюєте споживача у випадку нижчих акцизів на ТВЕН, купляти саме цей вид тютюнової продукції. А не сигарети, а тим більше — не контрафактну продукцію.

 

Сподіваюся, що стратегічно правильне рішення податкового комітенту підтримають їхні колеги в залі Верховної Ради. Проти цього законопроєкту можуть бути лише виробники нелегальної тютюнової продукції. Але, з огляду на останні повідомлення від правоохоронців, за них нарешті також взялися всерйоз.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!