Блог

Gavrylechko Yuriy: Придністров’я залишається «самостійним» або Чому провалилося «приєднання до росії»?

Ворожі ІПСО, на щастя, регулярно залишаються лише частиною медійного простору, але їх фактологічне підгрунтя потребує вивчення та адекватної реакції на виклики, які провокує своєю наявністю. Україна вже більше 30 років ігнорує наявність ПМР і ця "страусина позиція" - точно не найкращій варіант дій.

0

comments2050

Gavrylechko Yuriy

Public Administration, economics, analytics

PhD in Public Administration

Кількаденний гвалт, який здійняв кремль навколо можливого «приєднання самостійного Придністров’я до росії», виявився фейком – путін так і не анонсував його на щорічному зверненні до федеральних зборів 29 лютого, а «парламентарі ПМР» - не звернулись 28го лютого із подібним проханням. Тож, навряд чи ця подія станеться. Про що, доречи, завчасно попередили в ГУР МО, тільки но почалася ця катавасія. Розберемо, чому путін втратив «невизнану республіку» і чому ризики розвитку негативного сценарію, через ігнорування колективним Заходом загроз поширення військової експансії рф, залишаються.

 

Поточна ситуація

 

По-перше. Звернення депутатів Придністров’я до росії справді відбулося 28 лютого, як анонсували в рф, ще й вперше за 18 років,. Щоправда, з великим «АЛЕ» – обранці попросили не приєднання до рф, а гарантій захисту від «економічного тиску Молдови». Читайте це має сенс так: «ми бачимо загрозу втрати пільгових умов торгівлі з Європою». Що це саме так, підтвердила Молдова – у відповідь «зібранню» вона нагадала придністровському регіону, що поки «він користується перевагами політик миру, безпеки та економічної інтеграції з ЄС». Поки немає в середині Молдови російського кордону з Придністров’ям. Така собі гра мускулами – нагадали один одному, що мають і що можуть втратити. 

 

По-друге. Світова спільнота чітко усвідомила посил: Придністров’я не цікавить перспектива бути «з’їденою». Тирасполь не хоче ставати частиною держави-терориста під санкціями. Місцеві еліти досить немогане себе почувають, користуючись перевагами незрозумілого статусу території, що дозволяє їм непогано існувати й заробляти. Відповідно, Тирасполь хоче й надалі торгувати з країнами Заходу, не сплачуючи митні збори. Тому його влаштовує нинішній формальний статус-кво находження у складі Молдови, проте без будь-якого контролю з боку офіційного Кишенева. 

 

По-третє. Все, чого прагнули в Тирасполі на зібранні депутатів – шантажувати Молдову «ворогом у воріт». Певною мірою шантаж виявився дієвим. Ну в тому сенсі, що влада Молдови це почула. І нагадала, що саме втратить Придністров’я разом з суверенітетом, якщо приєднається до росії. В Придністров’я – замислились над раціональністю висловленої думки.

 

Що ж стало первісним чинного поточного медійного гвалту? Чому така гра між молдаванами по обидва боки барикад відбулася вперше саме зараз. А справа у тому, що з січня 2024 року Молдова скасувала митні пільги для придністровського бізнесу. А Тирасполь,  у відповідь, вирішив шантажувати її закликами – «путін прийди!». Проте Молдову надихнув спротив України росії та певні натяки на гарантії з боку ЄС. Тому вона наважилася більш жорстко впливати на Придністров’я. 

 

Який з того досвід має винести Україна?

 

Боятися, що росія зараз відкриє в Придністров’ї ще один фронт проти України безглуздо. Боєздатність російського контингенту на території  вкрай перебільшена. Якби путін мав таку можливість, він би неодмінно нею скористався ще в 2022 році.

 

Проте ризик спроби прокласти «коридор» крізь територію України до Придністров’я – є. Бо контингент то не лише боєздатність, а ще й «поклади» набоїв, снарядів та військової техніки. Так, застарілою та, вочевидь, такої що потребує ремонту, але навіть якщо її можна на запчастини використати, то вже є зиск. 

 

Окрім того, Придністров’я це ще й плацдарм для можливого розвитку військової агресії далі на захід, тай не лише. І Захід має замислитись на подібним ризиком вже станом на вчора!

 

У свою чергу, українським можновладцям та дипломатам варто припинити ігнорувати ризики, що пов’язані із діяльністю сепаратистів у Придністров’ї і згадати історію тридцятирічної давнини, часів початку конфлікту в регіоні. Історію, з якої жодних висновків не було зроблено. Історію про те, що скориставшись ситуацією можна було отримати або територіальні переваги або ресурсні здобутки або дипломатичні. Проте тодішня українська влада проґавила ледь усе й одразу. То може варто розпочати вчити уроки історії?



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!