Блог

Бала Віталій: Про підсумки 2023 року в Україні.

Потрібні зміни у владі

0

comments4862

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Про підсумки 2023 року.

Підсумки невтішні, на жаль. Вчора були деякі підсумки у зовнішній політиці, подій у світі, які також для України не є позитивними.

Не все, звичайно, залежить від України, українського народу, чинної влади, що відбувається у світі, але не в Україні.

Що ж відбулось, на мій погляд, в Україні за 2023 рік.

Саме головне і негативне – це розбрат і роз’єднання серед людей. На відміну від 2022 року, коли всі були об’єднані, підтримували один одного і навіть не було нічого критично стосовно дій та рішень влади.

Але, у 2023 році все почалося змінюватись у гіршу сторону.

Які ж причини стали наслідком того, що ми маємо в Україні на кінець 2023 року. Я не буду писати і говорити про рішення у сфері фінансів, економіки, про відсутність реального виробництва озброєння, тобто переведення економіки на «воєнні рейки», про хід бойових дій, втручання політичного керівництва у військові справи, про все це вже сказали і написали фахівці у цих сферах.

Я назву три причини, наслідки від яких, я щойно перерахував.

Перша причина. Неадекватність влади.

В інформаційній політиці. 

Влада вирішила формувати якусь паралельну реальність, фактично віртуальну, для громадян України.

І головним інструментом такого плану став єдиний телемарафон, де всі розповідали, які росіяни тупі, нічого не вміють і скоро вже буде перемога.

Достатньо згадати скільки було зроблено безпідставних заяв про контрнаступ та про Крим у літку.

І коли віртуальна ситуація вже не могла все приховувати, а реальна ситуація ставала відомою все більшій кількості людей, з цього моменту почалися у суспільстві розчарування, депресія, агресивність і так звана втома від війни. 

Ще є певна частина людей, які дивляться телемарафон і вірять всьому, що там говорять і вони дуже агресивно сприймають інших людей, які їм кажуть6 що реальна ситуація зовсім інша. 

І ця інформаційна вже не сприймається більшістю громадян.

Також, на мою думку, потрібно говорити про втрати на війні, досить вже їх приховувати, бо всі ж у своїх містах і селах бачать, як «ростуть» цвинтарі.

І це також вже не сприймається більшістю громадян.

Конфліктна ситуація між президентом, його оточенням і військовим керівництвом, Головкомом ЗСУ та Генштабом.

Ця ситуація вже остаточно роз’єднала людей, хоча і значно більше людей на боці керівництва ЗСУ і вони не сприймають всі ці спроби «зробити» відповідальними військових, зокрема і у питанні мобілізації.

Друга причина. Корупція у владі.

Корупція у владі в Україні була у 2023 році причиною проблем у стосунках з нашими партнерами і навіть у перемовинах щодо вступу в Європейських Союз та НАТО. І до цього часу, питання корупції в Україні на порядку денному у світі і побачити про неї будуть згадувати на виборах в Європі і США.

Але корупція у владі стала і демотивацією для українського народу.

Ця ситуація реально призвела спочатку до критики влади і президента, але згодом переросла не просто у критику, а вже у агресію і зневагу до влади. Напевно не так довго залишилось і до ненависті, якщо все буде так само продовжуватись.

Третя причина. Неспроможність влади.

Чинна влада нездатна вести Україну до перемоги. В іншому випадку у нас не відбулося б стільки негативних дій та рішень, які реально погіршили ситуацію у країні у 2023 році, замість того, щоб її покращити.

Нема сенсу говорити про уряд єдності, національного об’єднання, бо чинна влада не може це зробити. І не тільки тому, що вони не хочуть «ділитись» владою, а тому, що стане реально відомо, що вони натворили і наскільки вони неспроможні. А вони ж думають про рейтинги, про бажання залишитись у владі, а не про інтереси країни.

Але, незважаючи на все це, я залишаюсь оптимістом і думаю, що об’єктивно ситуація змушена буде змінитись, бо в іншому випадку нас чекають ще гірші наслідки у 2024 році.

Все буде Україна!

Більше дивіться на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!