Блог

Бала Віталій: «Середа – не біда»

Вступ в ЄС не має обмежувати використання української мови

0

comments3266

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Не варто шукати біди, бо можна знайти.
Сьогодні буде оприлюднено звіт Європейської Комісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів вступу України в Європейський Союз.
На сьогоднішній день, за інформацією із ЗМІ, в ЄС вважають, що Україна повністю виконала чотири умови з семи.
Нагадаю ці сім умов.
1. Реформа Конституційного суду
2. Продовження судової реформи
3. Антикорупція, включно з призначенням керівника САП
4. Боротьба з відмиванням коштів
5. Втілення антиолігархічного закону
6. Узгодження аудіовізуального законодавства з європейським
7. Зміна законодавства про нацменшини.
Отже, на думку чиновників ЄС влада в Україні виконала ннаступні умови:
1.Запровадила законодавство про процедуру відбору суддів Конституційного Суду України відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
2.Завершила перевірки сумлінності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
3.Привела у відповідність до стандартів FATF законодавство про боротьбу з відмиванням грошей, схвалила стратегічний план реформування правоохоронного сектору;
4.Провела реформу медіагалузі – привела українське законодавство у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.
Це трохи дивно, бо президентка ЄС Урсула фон дер Ляйєн, перебуваючи у суботу в Україні та виступаючи у Верховній Раді, заявила, що Україна виконала на 90% вимоги для переговорів з ЄС.
Звідки ж вона взяла таку цифру у 90%?
Звіт буде позитивним для України і це добре. 
Єврокомісія таки рекомендувала сьогодні почати країнам ЄС переговори з Україною про вступ в Європейський Союз.
Але, не дуже добре, коли влада говорить нашим партнерам не зовсім правду і навіть, якщо формально приймаються відповідні закони і приймаються відповідні рішення, в Україні існує проблема з їх втіленням у життя.
Тому сподіваюсь, що до грудня, коли буде прийматись рішення лідерами країн-членів ЄС, Україна6 а точніше чинна влада виконає всі вимоги на 100% і це рне буде окозамилюванням.
І виконає інші умови, які в ЄС вважають не повністю виконаними.
Мова йде про:
1.Посилення боротьби із корупцією. ЄК очікувала, що буде призначено керівника САП та директора НАБУ. Також не ухвалено закон про збільшення штатного розкладу НАБУ. Крім того, в ЄС вважають, що Україні потрібно "вилучити із закону про запобігання корупції норми, які обмежують повноваження НАЗК".
2.Надмірний вплив олігархів – у звіті зазначено, що нашій країні потрібно "ухвалити закон про лобіювання відповідно до європейських стандартів".
3.Реформа законодавства про нацменшини – у ЄК зазначають, що виконано не всі рекомендації Венеціанської комісії. Також там додають, що потрібно запровадити решту зауважень, згаданих у висновку від червня 2023 року та її подальшому висновку від жовтня 2023 року, "зокрема, шляхом внесення змін до законів про державну мову, ЗМІ та освіту".
Тут у мене є питання стосовно внесення змін до законів про державну мову, ЗМІ та освіту.  І мова йде, у першу чергу, про українську мову.
Так, Угорщина шантажує, що заблокує початок переговорів, але Україна повинна захищати свої національні інтереси і не закладати у майбутнє України можливі конфліктні питання.
І варто зазначити, що переговорний процес може затягнутись на роки.
Тому, на мою думку, потрібно зараз більше зусиль прикладати для вирішення всіх питань пов’язаних з набуттям Україною членства у НАТО.
І не буде великою бідою, якщо переговорний процес з ЄС може затягнутись, але буде бідою, якщо ми не вступимо у НАТО якомога найшвидше.
Питання безпеки України все-таки на першому місці.
Трохи більше дивіться на моєму ютуб каналі у програмі «Середа – не біда».
Посилання у першому коментарі



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!