Блог

Бала Віталій: «Середа – не біда»

"Кухонні дрони". За і проти.

0

comments3925

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Не варто шукати біди, бо можна знайти.

Сьогодні пропоную поговорити про заклик віце-прем’єра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова пройти безкоштовне навчання та збирати FPV-дрони вдома. То ніби і добра ініціатива волонтерів, яких так підтримує міністр, але щось точно йде не так у питанні виробництва дронів в Україні.

Про це навіть вже повідомляли іноземні ЗМІ.

Британська The Guardian: «Українців закликають створювати вдома дрони для військових у рамках проекту «Народний дрон». Учасники можуть пройти безкоштовний інженерний курс, щоб навчитися самостійно збирати 7-дюймовий дрон FPVвдома.»

Цей заклик отримав широке обговорення у суспільстві.

Є прихильники, а є і противники такого заклику. І перші, і другі наводять різні аргументи відстоюючи свою точку зору.

Себе, я не можу віднести ні до прихильників , ні до противників, бо я, як говорить мій однокласник Андрій з Мукачева, просто: « У шокови»( у перекладі із закарпатської означає, що дуже шокований).

Питання, пов’язане з проблемами дронів вже обговорюють давно, більше року, так точно.

Можна задати проект «Армія дронів» на який збирали кошти з усього світу і заява глави уряду Шмигаля про виділення урядом 40 млрд. грн. у літку 2023 року і заява президента Володимира Зеленського на прес-конференції 19 грудня 2023 року про мільйон дронів у 2024 році.

То виходить, що то все не «працює»?

Міністр Федоров полюбляє робити гучні публічні заклики, але то ж не його компетенція. Міністр повинен займатись своєю справою і робити її якісно, а не продукувати піар-акції, у нас є кому це робити і без міністра Федорова.

Тепер виходить, що громадянам України, які  через війну і фіскальну та тарифну «діяльність» влади, стають біднішими, пропонують за свої кошти збирати дрони?

Люди направляли на різні ініціатив і заклики свої гроші, хто скільки міг, але чинна влада вирішила, що настав час робити всім українцям дрони самим, бо волонтери не «справляються»…

А чим ви там всі займаєтесь в уряді?

Насправді, така заява свідчить тільки про одне, про неспроможність і нездатність влади організувати виробництво дронів за бюджетні гроші, які складаються з податків громадян.

Тому, тут питання не у підтримці чи критиці такого заклику,  а у безпорадності влади робити реальні речі, окрім піар-акцій та піар-заяв, що окреслює сумні перспективи для країни у війні.

І не біда, що громадян закликають складати самотужки дрони, але біда, що влада не здатна запустити масове виробництво.

Детальніше у програмі «Середа – не біда» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!