Блог

Кущ Олексій: Укрнафта продовжує фінансову "бустеризацію" державного бюджету під час війни. Державний бюджет отримав 748 млн грн від діяльності «Укрнафтобуріння» в 2023 році

ПАТ «Укрнафта» перерахувало до бюджету 748 млн грн дивідендів, отриманих від діяльності ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», яке знаходиться під державним управлінням, у 2023 році.

0

comments3929

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Укрнафта продовжує фінансову "бустеризацію" державного бюджету під час війни.

 

ПАТ «Укрнафта» перерахувало до бюджету 748 млн грн дивідендів, отриманих від діяльності ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», яке знаходиться під державним управлінням, у 2023 році.

 

Нагадаю: у травні 2023 року Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) щодо передачі в управління ПАТ «Укрнафта» корпоративних прав ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

 

В липні минулого року ПАТ «Укрнафта» призначила новий менеджмент ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» та приступила до управління видобувною компанією, яка здійснювала розробку Сахалінського родовища.

 

Результатом ціє діяльності стало:

 

- Зростання середньодобового видобутку газу з 1,262 млн кубометрів до 1,560 млн кубометрів.

 

- Збільшення обсягів газу в підземних сховищах з 74,6 млн кубометрів у липні до 159,3 млн кубометрів у вересні та 243,8 млн кубометрів на кінець 2023 року.

 

- Зростання середньодобового видобутку вуглеводнів (конденсат, нафта та КГЛВ) з 124 тонн до 164 тонн.

 

Нарощення видобутку логічно трансформувалось у зростання чистого прибутку «Укрнафтобуріння»: з 1 січня до 12 липня 2023, тобто у період "приватного управління", прибуток компанії становив 186 млн грн, після передачі компанії в управління Укрнафті з 12 липня до 31 грудня 2023 «Укрнафтобуріння отримала прибуток вже у розмірі 831 млн грн. Тобто збільшення прибутку майже у 4,5 рази!

 

Усі результати підтверджені незалежним міжнародним аудитором.

 

Завдяки стратегії керівника Укрнафти Сергія Корецького, вказана компанія у рамках державного управління, поступово стала перетворюватись в ефективну та прозору бізнес-структуру, у формат холдингової та вертикально інтегрованої компанії, націленої на збільшення рівня доданої вартості за ланцюжком нафта - паливо - роздрібна торгівельна мережа.

 

На жаль, наприкінці минулого року, «Укрнафтобуріння» зіткнулось із справжньою "судовою диверсією":

 

в листопаді 2023 року за поданням Держгеонадра Шостий апеляційний адміністративний суд анулював спецдозвіл на видобуток на Сахалінському родовищі.

Зауажте, видобуток природного газу на одному з найбільших українських родовищ зупинено під час війни та опалювального сезону!!!

Більше того, саме зараз, компанія мала б суттєво поповнювати підземні газові сховища у рамках підготовки до наступного опалювального сезону. Який, з урахуванням ударів росіян по енергетиці, буде вкрай важким.

 

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» звернулося до суду і робить усе можливе для відновлення видобутку газу, оскільки він критично необхідний країні для проходження наступного опалювального сезону. Наразі триває розгляд справи.

 

Паралельно ПАТ «Укрнафта» спільно з Агентством з розшуку та менеджменту активів та ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» вживає необхідних заходів, щоб зберегти надзвичайно цінний енергетичний ресурс для країни.

 

Зокрема:

 

- АРМА спільно з ПАТ «Укрнафта» звернулися до Ради національної безпеки та оборони із проханням вирішення питання щодо видобутку газу на Сахалінському родовищі.

 

- АРМА ініційовано внесення змін до Кодексу України про надра щодо можливості видобутку газу на Сахалінському родовищі без спецдозволу під час війни.

 

- Відбулась робоча зустріч представників ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ПАТ «Укрнафта», АРМА, Міндовкілля та Держгеонадра з Головою Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування.

 

Зі свого боку, закликаю всіх причетних, підтримати законні вимоги ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» та відновити видобуток на Сахалінському родовищі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!