Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3788

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто згадати

Неділя (1 жовтня)

Польща
Польська опозиція у неділю, 1 жовтня, організувала в столиці та інших містах масовий мітинг, у якому, як повідомлялося, взяли участь понад 1 мільйон осіб.
Мітинг, розпочатий на заклик Дональда Туска, колишнього прем’єр-міністра та лідера центристського блоку «Громадянська коаліція», мав на меті мобілізувати виборців перед голосуванням на парламентських виборах 15 жовня.

Понеділок (2 жовтня)

США
У цивільному суді за шахрайство в Нью-Йорку 2 жовтня офіційно почався, як вже назвали американські ЗМІ юридичний сезон. Дональда Трампа судили разом із двома його синами за те, що вони переоцінили в 2010-х роках їхні нерухомі активи на мільярди доларів. Трамп виглядав схвильованим у понеділок, 2 жовтня, у перший день суду і назвав це втручання у вибори 2024 року, коли виходив із зали суду. 

Гаїті
Рада Безпеки ООН у понеділок санкціонувала розгортання на Гаїті багатонаціональної місії безпеки на чолі з Кенією, щоб допомогти поліції дати відсіч озброєним бандам, які взяли під контроль значні території країни.
Голосування відбулося через рік після заклику прем’єр-міністра Гаїті Аріеля Генрі до негайного розгортання міжнародних сил для відновлення порядку у країні.

Вівторок (3 жовтня)

США
Спікер Палати представників США Кевін Маккраті був відправлений у відставку своєю ж Республіканською партією.

Середа (4 жовтня)

США
У середу президент США Джо Байден вперше припустив, що політична криза, яка розпочалася у Вашингтоні, може загрожувати американській допомозі Україні. Однак він пообіцяв велику промову про надзвичайну важливість військової та фінансової підтримки України в надії згуртувати більшість у Конгресі. У Конгресу є близько півтора місяця, щоб прийняти річний бюджет, який повинен містити новий пакет фінансування Білим домом допомоги Україні.

Четвер (5 жовтня)

Абхазія(Грузія)
Російський флот розмістить базу в Абхазії, проросійському сепаратистському регіоні Грузії, заявив лідер цієї території в четвер, 5 жовтня, в той час, коли Україна посилює свої атаки на російський флот у Чорному морі.

Іспанія
Тут відбувся третій саміт Європейського політичного спітовариства, на якому були присутні близько 50 лідерів країн, зокрема і президент України. Підтримка України – було головним питанням саміту.

Польща
Польський уряд оголосив у четвер, 5 жовтня, що накладе «тверде вето» на міграційну реформу Європейського Союзу, засуджуючи «диктат Брюсселя та Берліна» щодо тексту реформи. Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький заявив про це безпосередньо перед Європейським самітом в Іспанії, який відбувся у п’ятницю, 6 жовтня.

Венесуела
Прокуратура Венесуели оголосила у четвер, що вона видала ордер на арешт лідера опозиції Хуана Гуайдо і що подала запит до Інтерполу.

П’ятниця (6 жовтня)

Іспанія
Неформальна зустріч лідерів 27 держав-членів на півдні Іспанії, 6 жовтня, фактично завершилася прийняттям спільної декларації з параграфом, присвяченим розширенню ЄС.
Саміт виявив розбіжності між європейськими партнерами щодо графіку методу розширення, хоча вони погоджуються з тим фактом, що розширення ЄС стало геополітичною необхідністю після війни, розпочатої Росією півтора роки тому.

Швеція
У п’ятницю, 6 жовтня, Швеція оголосила про нову військову допомогу Україні у вигляді обладнання на суму 2,2 мільярда крон, або близько 190 мільйонів євро і підтвердила, що розглядає можливість відправлення в Україну винищувачів Gripen.

Субота (7 жовтня)

Ізраїль
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль перебуває у стані війни після несподіваної атаки рано вранці з Гази, яка призвела до загибелі щонайменше 40 і майже 800 поранених.

Китай
Делегація американських сенаторів на чолі з лідером більшості в Сенаті США Чаком Шумером прибула до Китаю в суботу, коли Пекін і Вашингтон прагнуть послабити напруженість

Афганістан
Понад 2 тисячі людей загинули і понад 9 тисяч отримали поранення в суботу, 7 жовтня, внаслідок землетрусу магнітудою 6,3 бала, який спричинили зсуви, на заході Афганістану.
Епіцентр землетрусу знаходився в 40 кілометрах на північний захід від Герата – міста, яке вважається культурною столицею Афганістану.

Неділя (8 жовтня)

Люксембург
284 тисячі виборців обирають цієї неділі з 8 до 14 години своїх 60 депутатів на наступні п'ять років. Головна інтрига полягає у тому, хто стане наступним главою уряду. Чи залишиться ліберал Ксав’є Беттель, який очолює уряд із 2013 року? Чи стане соціалістка Полет Ленерт, його міністр охорони здоров'я в коаліційному уряді, першою жінкою, яка очолить Велике Герцогство?
Продовження дивіться на моєму ютуб каналі.
І якщо програма сподобається, то не забудьте поставити вподобайку і прокоментувати, а виникне бажання та буде натхнення, то підпишіться на мій ютуб канал.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!