Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3539

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (15 жовтня)

Великобританія
Прем'єр-міністр Ріші Сунак зустрівся з королем Йорданії Абдаллою.
Пан Сунак і король Абдалла провели важливі переговори щодо відповіді на атаку ХАМАСу та забезпечення регіональної безпеки.
Зустріч була частиною поїздки короля до Європи, метою якої є залучення міжнародної підтримки для «припинення війни в Газі».

Близький Схід
Держсекретар США Ентоні Блінкен у неділю зустрівся з лідерами Єгипту та Саудівської Аравії. Блінкен сподівався переконати наймогутніших лідерів арабського світу чинити тиск на ХАМАС..

Понеділок (16 жовтня)

Норвегія
16 жовтня, прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре відправив свого міністра закордонних справ Аннікен Хейтфельдт, яка була охоплена скандалом, пов’язаним із купівлею акцій, у рамках перестановок у своєму лівоцентристському уряді.

Грузія
Конституційний суд Грузії у понеділок, 16 жовтня, постановив, що Саломе Зурабішвілі порушила Конституцію після того, як збільшила кількість своїх поїздок до Європи, щоб наблизити свою країну до ЄС всупереч порадам правлячої партії.
Проте, щоб президента було звільнено, парламент Грузії має проголосувати більшістю у дві третини, або 100 депутатами зі 150. Однак партія «Грузинська мрія», група, близька до Москви, має 90 місць.

Вівторок (17 жовтня)

Близький Схід
Ізраїль і палестинці продовжують звинувачувати один одного у «відповідальності за кровопролиття», яке зачепило лікарню Аль-Ахлі у вівторок 15 жовтня в секторі Газа після вибуху.

США
Республіканець Джим Джордан, заступник Дональда Трампа, не зміг заручитися підтримкою достатньої кількості своїх однопартійців у вівторок, щоб досягти результату під час голосування запосаду спікера Палати представників. Двадцять республіканців, в основному помірковані, які критикують Джима Джордана за надто крайні позиції, проголосували проти його кандидатури

Середа (18 жовтня)

США
У середу, 18 жовтня, Сполучені Штати наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка закликає до гуманітарних пауз у конфлікті між Ізраїлем і ХАМАС і вимагає від єврейської держави скасувати свій наказ про евакуацію жителів з півночі сектора Газа.

Грузія
У середу, 18 жовтня, парламент Грузії не зміг відправити у відставку прозахідну президентку Саломе Зурабішвілі, повноваження якої обмежені, яку звинувачують у несанкціонованих виїздах за кордон в останні місяці. Згідно з офіційними результатами, 86 депутатів правлячої партії «Грузинська мрія», яка ініціювала процедуру, проголосували за процедуру імпічменту, таким чином не набравши більшості у дві третини (100 голосів), необхідної для усунення президента від влади.

Китай
Пекін вкладе понад 100 мільярдів доларів нового фінансування в «нові шовкові шляхи». Про це заявив у середу, 18 жовтня, президент Китаю в Пекіні під час саміту з нагоди десятої річниці цього великого проекту, ініційованого Китаєм і який став одним із стовпів, так званої китайської м’якої сили.

США
Президент Байден у середу рішуче підтримав позицію Ізраїлю про те, що він не несе відповідальності за нещодавній вибух у лікарні Гази.

Четвер (19 жовтня)

США
Під час звернення до нації з Овального кабінету Білого дому американський президент Джо Байден намагався переконати американців у необхідності фінансової підтримки України та Ізраїлю, захисту демократії та забезпечення безпеки Сполучених Штатів для поколінь.
Це був лише другий раз, майже за три роки перебування на посаді, коли Джо Байден звернувся до своїх співвітчизників із овального кабінету.

Ізраїль
Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант сказав своїм військам у четвер, що вони незабаром побачать Газу зсередини, що може свідчити сухопутний наступ на територію Палестини вже близько.

Канада
У четвер Канада оголосила про репатріацію 41 свого дипломата та їхніх сімей, яким Нью-Делі погрожував позбавити імунітету. 
У вересні прем’єр-міністр Джастін Трюдо звинуватив індійський уряд у вбивстві лідера сикхів у червні поблизу Ванкувера, чим розлютив Нью-Делі. Індія дала Канаді час до 10 жовтня відкликати 41 свого дипломата, щоб дипломатичний корпус двох країн був однакового розміру. В Індії країні залишається 21 дипломат.

П’ятниця (20 жовтня)

США
Трампіста Джима Джордана втретє не обрали у п’ятницю, 20 жовтня, на посаду спікера Палати представників. Республіканці зберуться у понеділок, щоб висунути нового кандидата на посаду спікера.

Бельгія
Міністр юстиції Бельгії подав у відставку у п'ятницю, через чотири дні після нападу, скоєного в Брюсселі радикально налаштованим тунісцем. Вінсент ван Квікенборн визнав, що Туніс подав запит на екстрадицію свого громадянина у 2022 році, але бельгійська прокуратура не опрацювала запит.

Субота (21 жовтня)

Ізраїль
У суботу, 21 жовтня, Ізраїль закликав своїх громадян в Єгипті та Йорданії залишити їх якомога швидше через демонстрації проти Ізраїлю. Подібне попередження, а це рівень 4, найвищий, вже було видано для Туреччини, а рекомендації були підвищені до рівня 3 для Марокко, порадивши ізраїльтянам не їхати туди.

Близький Схід
Ізраїльська армія оголосила у субоуи ввечері, що має намір посилити свої бомбардування Гази, щоб підготуватися до наступного етапу свого наступу на палестинську територію, контрольовану ХАМАС.

Неділя (22 жовтня)

Аргентина
У країні проходить перший тур президентських виборів в умовах гіперінфляції песо у 138%.
За посаду змагаються Хав’єр Мілеї, ультра-ліберальний економіст, який хоче скасувати песо та доларизувати економіку. З іншого боку, Патриція Буллріч, колишній правий міністр, яка обіцяє «жорстку руку» проти «професійних страйкарів» і правопорушень. І Серхіо Масса, міністр економіки (лівоцентрист), який бореться з рекордною інфляцією та рівнем бідності у понад 40%.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!