Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3943

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (22 жовтня)

Близький Схід
В Європі, як і у багато інших країн світу, європейці вийшли на масовий марш цими вихідними, вимагаючи припинення ізраїльських бомбардувань Гази та доступу палестинців до міжнародної допомоги.

Аргентина
За попередніми даними, Серхіо Масса, чинний міністр економіки в лівоцентристському пероністському уряді Аргентини, став першим у першому турі президентських виборів, набравши понад 36% голосів. У другому турі, 19 листопада, він зіткнеться з ультраліберальним і антисистемним кандидатом Хав'єром Мілеї, який набрав трохи більше 30% голосів.

Понеділок (23 жовтня)

Туреччина
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган офіційно подав до турецького парламенту запит на членство Швеції в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) після сімнадцяти місяців блокування.

Великобританія
Відповідно до дослідження, опублікованого у понеділок, 23 жовтня, дослідниками Британської антарктичної служби, людство вже «втратило контроль» над долею шельфових льодовиків, які відіграють стабілізуючу роль, стримуючи дрейф і танення льодовиків в океані.

Вівторок (24 жовтня)

Китай
Міністр оборони Китаю Лі Шанфу, який не з'являвся на публіці з кінця серпня, був звільнений з посади. Про це повідомило у вівторок, 24 жовтня, державне телебачення CCTV.

Ізраїль
Під час візиту до Ізраїлю президент Франції Еммануель Макрон у вівторок, 24 жовтня, в Єрусалимі, запропонував створити міжнародну коаліцію» проти ХАМАС і сподівається просунутися вперед у перезапуску мирного процесу з палестинцями.

Середа (25 жовтня)

США
51-річний конгресмен-республіканець із Луїзіани Майк Джонсон, був обраний спікером Палати представників у середу, 25 жовтня, поклавши край тритижневому безвиході у Конгресі США.

Ізраїль
Ізраїльська армія «готується» до наземного вторгнення в анклав з метою знищення військового та урядового потенціалу ХАМАС, заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, під час телезвернення у середу, 25 жовтня.

Словаччина
Роберт Фіцо повернувся до влади та вчетверте обійнявши посаду прем’єр-міністра після того, як його ліва партія «Курс – Словацька соціальна демократія» перемогла на парламентських виборах у Словаччині 30 вересня.
Партія отримала 42 місця з 150-х у словацькому парламенті після проведення кампанії на проросійській та антиамериканській платформі.

Четвер (26 жовтня)

Саміт ЄС (Бельгія, Брюссель)
Лідери Європейського Союзу (ЄС) у четвер, 26 жовтня, домовилися вимагати створення «гуманітарних коридорів» і «пауз» у конфлікті між Ізраїлем і ХАМАС, щоб дозволити доставку допомоги в сектор Газа.
Глави держав і урядів 27 країн ЄС досягли компромісного тексту, який засуджує напад ХАМАС і підтримує право Ізраїлю захищатися відповідно до міжнародного права.

П’ятниця (27 жовтня)

Близький Схід
Медична група Червоного Хреста увійшла до сектора Газа вперше з початку війни між Ізраїлем і ХАМАС. Про це оголосив речник Міжнародного комітету Червоного Хреста у п’ятницю, 27 жовтня.

США
Президент США Джо Байден у п’ятницю зустрівся із міністром закордонних справ Китаю Ван І, та закликав Китай співпрацювати зі Сполученими Штатами, щоб спільно відповідати на глобальні виклики.

Китай
Колишній глава уряду Лі Кецян, який перебував на посаді з 2013 по 2023 рік, помер у віці 68 років, у п'ятницю, 27 жовтня, у Шанхаї. Лі Кецян залишив свій пост у березні цього року.

Субота (28 жовтня)

Туреччина
У Стамбулі, перед 1,5 мільйонами людей, Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Ізраїль у поведінці у секторі Газа, як «військовий злочинець».

Ізраїль
Ізраїль відкликає дипломатів з Туреччини після критики президента Туреччини Ердогана війни в Газі.

Неділя (29 жовтня)

Туреччина
Цієї неділі, 29 жовтня, Турецька Республіка святкує своє сторіччя. Століття існування країни, заснованої Мустафою Кемалем Ататюрком на руїнах Османської імперії.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!