Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments2629

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (29 жовтня)
 

росія
Аеропорт Махачкали, столиці, переважно мусульманської, російської республіки Дагестан, був закритий у неділю ввечері 29 жовтня після оголошення про прибуття рейсу з Ізраїлю. А у неділю ввечері російські мережі облетіли жахливі зображення сотень людей, які намагаються пройти в термінал аеропорту в столиці Дагестану, переслідуючи ізраїльських пасажирів.

Понеділок (30 жовтня)

Ліван
Прем'єр-міністр Лівану Нагіб Мікаті заявив в інтерв’ю, що він робить усе можливе, щоб запобігти вступу своєї країни у війну між Ізраїлем і палестинським ХАМАС, попереджаючи про регіональну війну. 

США
Президент США Джо Байден у понеділок, 30 жовтня, привітав «історичні» соціальні угоди, укладені між профспілкою UAW і трьома гігантами автомобільної промисловості General Motors, Stellantis і Ford, після кількох тижнів страйку.

Ізраїль
Ізраїльський уряд у понеділок виключив будь-яке припинення бойових дій у секторі Газа на 24-й день війни, спровокованої кривавим нападом ХАМАС на Ізраїль.

Вівторок (31 жовтня)

Близький Схід
У вівторок, 31 жовтня, ізраїльський удар, який, за даними ЦАХАЛу, мав на меті «усунути» лідера ХАМАС, забрав життя у десятків людей у найбільшому таборі біженців у секторі Газа. 
Болівія у відповідь розірвала дипломатичні відносини з єврейською державою, а Чилі та Колумбія відкликали своїх послів в Ізраїлі.

Чорногорія
Мілойко Спаїч, 36-ти річний лідер проєвропейської партії «Європа зараз!» і призначений прем’єр-міністром у серпні, забезпечив голоси 46 депутатів із 81 і затвердження урядової коаліції. Але для досягнення позитивного рішення у коаліцію включений проросійський альянс «За майбутнє Чорногорії», лідер якого Андрія Мандич був обраний спікером парламенту.


Середа (1 листопада)

Близький Схід
Палестинський телекомунікаційний оператор Paltel оголосив у середу про «повне» відключення телефонних та інтернет-ліній у секторі Газа, який знаходиться в облозі ізраїльської армії. 


Великобританія
1-2 листопада відбувся перший глобальний саміт зі штучного інтелекту, у якому взяли участь близько сотні політичних лідерів, експертів і великих технологічних босів.

Казахстан
Президент Франції Еммануель Макрон у середу, 1 листопада, після свого прибуття до Казахстану закликав до зміцнення стратегічного партнерства з цією країною Центральної Азії, багатою на природні ресурси.

Сербія
Підписавши два укази у середу, 1 листопада, президент Сербії Александар Вучич розпустив парламент і призначив вибори на 17 грудня, менш ніж через два роки після парламентських виборів.

Четвер (2 листопада)

росія
путін у четвер підписав закон про відкликання ратифікації Договору про заборону ядерних випробувань на тлі конфлікту в Україні та кризи із Заходом.

Ізраїль
Ізраїльська армія оголосилаув четвер, що вона оточила місто Газа після тижня наземних боїв і смертоносних ударів по території Палестини.

П’ятниця (3 листопада)

Філіппіни
Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оголосили про початок переговорів про безпекову угоду у п'ятницю, 3 листопада, у Манілі. Така угода дозволить розмістити солдатів з двох країн на їхніх територіях на тлі напруженості у регіоні, де Китай демонструє свої амбіції щодо військової могутності.

Близький Схід
У промові, виголошеній у п’ятницю, 3 листопада, Хасан Насралла, лідер "Хезболли", на даний момент відкинув варіант тотальної війни проти Ізраїлю, але не втримався від погроз південному сусіду.

Субота (4 листопада)

Туреччина
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у суботу, що припиняє всі контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху через дії Ізраїлю в секторі Газа. «Нетаньягу більше не той, з ким можна говорити. Ми відмовилися від нього», – сказав пан Ердоган, згідно з коментарями турецьких ЗМІ.

Туреччина
Туреччина оголосила в суботу про відкликання свого посла в Ізраїлі для консультацій через відмову Ізраїлю погодитися на припинення вогню в Газі.

Йорданія
На прес-конференції в Аммані в суботу держсекретар США Ентоні Блінкен відхилив заклики своїх колег з Йорданії та Єгипту Аймана Сафаді та Самеха Шукрі спонукати Ізраїль погодитися на негайне припинення вогню. За словами пана Блінкена, припинення вогню лише піде на користь ХАМАС і дозволить перегрупуватися та відновити атаки.

Неділя (5 листопада)

росія
У неділю росія оголосила про успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети, здатної нести ядерні боєголовки, з атомного підводного човна 4-го покоління. Запуск ракети "Булава", перший приблизно за рік, стався незабаром після того, як Росія відкликала ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ). 
Трохи більше дивіться на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!