Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3293

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (5 листопада)

Ірак
Державний секретар США Ентоні Блінкен несподівано відвідав Ірак у неділю після своїх візитів в Ізраїль, Йорданію та на Західний берег.
Глава американської дипломатії агітував на Близькому Сході, щоб спробувати стримати ситуацію, яка загрожує вийти з-під контролю. Але поки що підстав для оптимізму нема.

Понеділок (6 листопада)

США
Дональд Трамп прибув у понеділок, 6 листопада, до суду Нью-Йорка о 10:00 за місцевим часом, щоб захистити себе під час цивільного процесу за шахрайство, яке загрожує його імперії нерухомості. Прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс вимагає 250 мільйонів доларів компенсації.

Китай
Голова Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з прем'єр-міністром Австралії Ентоні Альбанезе, повідомило офіційне інформаційне агентство Сіньхуа.
Ентоні Альбанезе здійсив перший візит до Китаю прем’єр-міністра Австралії за понад сім років, оскільки дві країни намагаються нормалізувати дипломатичні та торговельні відносини.

Туреччина
Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан вперше зустрілись в Анкарі у понеділок з початку війни між Ізраїлем і палестинським ісламістським рухом ХАМАС. Зустріч із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом не планувалася, а після антиамериканських демонстрацій спалахнули сутички, що свідчить про напруженість між Вашингтоном і Стамбулом.

Вівторок (7 листопада)

Португалія
Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта подав заяву про відставку президенту Республіки, «який вирішить подальші дії». Обшуки були проведені 7 листопада у кількох міністерствах і в офіційній резиденції прем'єр-міністра в рамках розслідування корупції при видачі концесій на розвідку літію і виробництво зеленого водню.

Близький Схід
Через місяць після початку війни між ХАМАС та Ізраїлем, викликаної смертоносною атакою організації на єврейську державу, ізраїльський міністр оборони Йоав Галлант заявив у вівторок, що його війська тепер в серці міста Газа.

Іспанія
Близько 7000 ультраправих активістів вийшли на демонстрацію в Мадриді у вівторок, другий день поспіль, протестуючи проти амністії сепаратистів, причетних до спроби відділення Каталонії в 2017 році.

Середа (8 листопада)

Близький Схід
За повідомленнями джерел ЗМІ у середу про продовжуються переговори щодо звільнення дюжини з приблизно 240 заручників, які зараз утримуються ХАМАСом, в обмін на гуманітарне перемир'я. Ці переговори відбуваються за посередництва Катару та Єгипту.
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху наполягав на тому, що перемир'я не буде оголошено, доки не буде звільнено всіх заручників. 
Але за даними Білого дому, Ізраїль погодився на щоденні чотиригодинні перерви у бойових діях у частині північної частини Гази.

Четвер (9 листопада)

Іспанія
За інформацією ЗМІ, Іспанська соціалістична партія Педро Санчеса досягла в четвер, 9 листопада, після інтенсивних переговорів угоди з формуванням каталонського сепаратиста Карлеса Пучдемона з метою повторного призначення до влади прем'єр-міністра, що йде у відставку. В обмін на свою підтримку каталонські сепаратисти домоглися в майбутньому ухвалення дуже суперечливого закону про амністію для своїх лідерів і активістів, які переслідуються судами, зокрема за причетність до спроби 
відділення Каталонії в 2017 році.

Португалія
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза оголосив у четвер увечері про розпуск парламенту та призначення дострокових парламентських виборів на 10 березня 2024 року після того, як прем’єр-міністр Антоніу Кошта, замішаний у корупційному скандалі, пішов у відставку.

Ізраїль
Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив у четвер увечері на американському каналі Fox News: «Ми не прагнемо керувати Газою. Ми не прагнемо зайняти його, ми прагнемо дати йому та собі краще майбутнє».

П’ятниця (10 листопада)

Німеччина
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прийме президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана 17 листопада в Берліні, повідомила в п'ятницю, 10 листопада, речниця уряду Німеччини Крістіане Хоффманн.

Польща
Опозиційні партії Польщі оголосили в п'ятницю, 10 листопада, що вони підписали коаліційну угоду, заявивши, що вони готові «взяти відповідальність» за управління країною.

Субота (11 листопада)

Саудівська Аравія
Президент Ірану Ібрагім Раїссі прибув у суботу, 11 листопада, до Саудівської Аравії для участі в арабо-ісламському саміті, присвяченому війні між Ізраїлем і палестинським ХАМАСом у секторі Газа. У своїй промові перед арабськими та мусульманськими лідерами, які зібралися в столиці Саудівської Аравії, пан Раїссі закликав мусульманські країни кваліфікувати ізраїльську армію як «терористичну організацію» через її збройну операцію в секторі Газа, а також попросив мусульманські країни озброїти палестинців, якщо напади триватимуть у Газі.

У Саудівській Аравії відбувся спільний саміт Ліги арабських держав і Організації ісламського співробітництва. Арабські та мусульманські лідери засудили цієї суботи «варварські» дії ізраїльських військ у Газі, але утрималися від оголошення каральних економічних і політичних заходів проти Ізраїлю.

Великобританія
Згідно з підрахунками поліції, 300 000 людей вийшли на вулиці Лондона цієї суботи на пропалестинський марш. 
Також пропалестинські демонстрації також проходять цієї суботи в Парижі, Брюсселі та Дубліні.

Неділя (12 листопада)

США
Майк Джонсон, спікер Палати представників США, оприлюднив законопроект про витрати, спрямований на запобігання закриттю уряду. Проміжний захід передбачає тимчасове продовження фінансування державних установ на наступний рік. Він не включає фінансування Ізраїлю чи України. Законодавці можуть проголосувати за план уже у вівторок, до закінчення терміну фінансування уряду опівночі п'ятниці.

Франція
У неділю, 12 листопада, в Парижі відбудеться «Великий марш» проти антисемітизму. Маршрут символічно з’єднає Національні збори та Сенат. Провести цей мар закликали президенти Національних зборів та Сенату. Участь у марші бере прем’єр-міністр Франції Єлізабет Борн, а от президент ЕммануельМакрон вирішив не приєднуватись до цього маршу, хоча очікується участь колишніх президентів Республіки Франсуа Олланда та Ніколя Саркозі, а також колишніх прем’єр-міністрів, таких як Жан-Марк Еро, Мануель Вальс, Бернар Казньов і можливо Едуар Філіп.

Більше дивіться у програмі “Від неділі до неділі” на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.
 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!