Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3148

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (12 листопада)

 

Ізраїль

12 листопада Міністерство оборони Ізраїлю оголосило про підписання угоди про продаж Фінляндії, новому члену НАТО і сусіду Росії, системи протиракетної оборони «Праща Давида», назвавши цю угоду вартістю 317 мільйонів євро «історичною».

 

Франція

Масштабний марш проти антисемітизму відбувся у Франції у відповідь на велику кількість ворожих дій проти євреїв післянападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтнята військову відповідь ізраїльської армії. Понад 180 000 людей вийшли на демонстрацію по всій Франції, у тому числі 105 000 у Парижі.

 

Понеділок (13 листопада)

 

Великобританія

Девід Кемерон, колишній прем’єр-міністр Великої Британії, став міністром закордонних справ після перестановки в кабінеті через сім років після того, як він пішов у відставку. Цей крок був зроблений після того, як прем’єр-міністр Ріші Сунак, звільнив Суеллу Браверман, міністра внутрішніх справ, за написання несанкціонованої статті з критикою поліції Лондона за її поводження з пропалестинськими протестами. Її замінив Джеймс Клеверлі, колишній міністр закордонних справ.

 

Ізраїль

У відеозверненні, яке транслювали кілька ізраїльських телеканалів у понеділок, 13 листопада, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що палестинський ісламістський рух втратив контроль у Газі і його бійці тікають тепер на південь.

 

Мадагаскар

Шість впливових опозиційних кандидатів у президенти Мадагаскару, включаючи двох колишніх президентів країни, заявили 13 листопада 2023 року, що не братимуть участі у голосуванні, перший тур якого запланований на 16 листопада, і звернуться до малагасійців не йти на вибори.

 

 

Вівторок (14 листопада)

 

Німеччина

Профспілка машиністів Німеччини GDL оголосила у вівторок 20-годинний страйк, який розпочнеться у середу ввечері, після провалу переговорів щодо заробітної плати.

 

Ірак

Верховний суд Іраку оголосив у вівторок, що припиняє повноваження спікера парламенту Мохаммеда аль-Хальбусі, впливового сунітського політичного лідера, після скарги, поданої депутатом за фальсифікацію документа.

Три міністри подали у відставку з уряду Іраку у вівторок ввечері, 14 листопада, на знак протесту після звільнення Верховним судом спікера парламенту. Міністри культури, планування та промисловості також вбачають грубе порушення Конституції у рішенні вищого судового органу Іраку.

 

США

Палата представників Конгресу США у вівторок, 14 листопада, схвалила розширення федерального державного бюджету, сподіваючись уникнути паралічу федеральної адміністрації за три дні, 17 листопада. Щоб відвернути цю загрозу тепер це рішення має бути прийнято у Сенаті.

 

Середа (15 листопада)

 

Близький Схід

Порушивши мовчання вперше з початку війни між Ізраїлем і ХАМАС, Рада Безпеки ООН у середу закликала до «гуманітарних пауз і коридорів» у секторі Газа. Підготовлена ​​Мальтою резолюція, ухвалена 12 голосами «за» і 3 утрималися (Сполучені Штати, Велика Британія, Росія), закликає до широких і термінових гуманітарних пауз і коридорів протягом достатньої кількості днів.

 

США

Президент США Джо Байден заявив у середу, 15 листопада, на початку своєї довгоочікуваної зустрічі в Каліфорнії з президентом Китаю Сі Цзіньпіном, що обидва лідери повинні забезпечити, щоб суперництво не переросло в конфлікт між двома країнами.

 

Четвер (16 листопада)

 

Іспанія

Лідер соціалістів Педро Санчес, який перебуває при владі з 2018 року, отримав, як очікувалося, 179 голосів із 350 місць у Конгресі депутатів, нижній палаті Кортесів, завдяки підтримці партій Каталонії в обмін на запропоновану амністію для каталонських сепаратистів.

 

Фінляндія

Фінляндія заявила, що в суботу закриє чотири з дев'яти пунктів пропуску на кордоні з Росією, щоб зменшити кількість шукачів притулку, які в'їжджають до країни. У середу президент Фінляндії Саулі Нііністо припустив, що Росія направляє мігрантів до кордону в помсту за те, що його країна приєдналася до НАТО на початку цього року.

Це припущення Росія спростувала. 

 

Мадагаскар

Близько 60% малагасійських виборців не прийшли на виборчі дільниці в четвер у першому турі голосування, який проходив у напруженій атмосфері і для якого участь була ключовим елементом після заклику до бойкоту з боку опозиції. Рівень участі у виборах, попередні результати яких мають бути оголошені 24 листопада, становить близько 39%, згідно з офіційною оцінкою виборчої комісії. Група з десяти кандидатів, які виступають проти колишнього президента Андрі Раджоеліни та об’єднують, зокрема, двох колишніх малагасійських президентів, раніше ввечері оголосили про найнижчу участь у виборах в історії Мадагаскару, приблизно 20%, дані, які були надіслані їм міжнародними спостерігачами.

 

П’ятниця (17 листопада)

 

США

У п’ятницю, 17 листопада, Сполучені Штати схвалили продаж 400 крилатих ракет «Томагавк» Японії, яка прагне зміцнити свою обороноздатність, незважаючи на відновлення діалогу з їхнім великим спільним суперником Китаєм. Продаж на загальну суму 2,35 мільярда доларів включає два типи цієї ракети з дальністю 1600 кілометрів.

 

Ліберія

Президент Ліберії Джордж Веа, колишній відомий футболіст, у п'ятницю ввечері визнав свою поразку на президентських виборах, що відбулись у вівторо,к від опонента Джозефа Боакаї у виступі на громадському радіо, поки країна очікує публікації загальних результатів голосування.

 

США

У п’ятницю, 17 листопада, Білий дім звинуватив Ілона Маска в «принизливій пропаганді антисемітської та расистської ненависті» в одній зі своїх публікацій у своїй соціальній мережі X (раніше Twitter). У середу мільярдер відповів на пост, в якому стверджував, що євреї заохочують «ненависть до білих», написавши: «Ви сказали правду».

 

Субота (18 листопада)

США

У статті, опублікованій у суботу, 18 листопада у Washington Post, Джо Байден вважає, що у післявоєнний період між Ізраїлем і ХАМАС, шлях до миру між ізраїльтянами та палестинцями обов’язково включатиме двостороннє рішення. На його думку, саме

рішення про створення двох держав може бути єдиним способом гарантувати довгострокову безпеку ізраїльського та палестинського народу.

Крім того, американський президент закликає до об’єднання сектора Газа та Західного берега річки Йордан під єдиною урядовою структурою, очолюваною оновленою палестинською владою.

Іспанія

Близько 170 000 людей вийшли на марш у суботу в Мадриді, щоб ще раз протестувати проти амністії сепаратистів, причетних до спроби відділення Каталонії в 2017 році.

 

Неділя (19 листопада)

 

Аргентина

У неділю, 19 листопада, проходить другий тур президентських виборів між центристом, міністром економіки Серхіо Массою та антисистемним ультралібералом Хав’єром Мілеєм.

Більше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!