Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3099

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (26 листопада)

 

Аргентина

Обраний президент Аргентини вирушив у неділю ввечері в напрямку Нью-Йорка, де він зробить першу зупинку, перш ніж відправитися у Вашингтон. З повідомленням аргентинських ЗМІ ця поїздка стане ключовим кроком у майбутньому економічному та фінансовому плані уряду новообраного президента Хав’єра Мілея. Його супроводжує Луїс Капуто, який розглядається на посаду міністра економіки. У Вашингтоні Хав’єр Мілей має зустрітися з представниками адміністрації Байдена та Міжнародного валютного фонду.

 

Понеділок (27 листопада)

 

Близький Схід

Перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС було продовжено в понеділок, 27 листопада, на два дні, до ранку четверга, 30 листопада. Увечері палестинський рух звільнив 11 заручників, у тому числі трьох неповнолітніх французів. Президент Республіки Еммануель Макрон каже, що він «надзвичайно щасливий» і закликає звільнити всіх заручників. Ізраїль, зі свого боку, звільнив 33 палестинських в'язнів. Кожна сторона дотримувалася угоди протягом перших чотирьох днів перемир'я.

 

Великобританія

Прем’єр-міністр Греції розкритикував у понеділок рішення свого британського колеги Ріші Сунака скасувати зустріч, під час якої вони мали обговорити вже давню суперечку щодо фризів Парфенону, які були вивезені із Греції у Великобританію у ХІХ сторіччі. Глава у короткій заяві сказав, що висловлюю своє невдоволення скасуванням британським прем'єр-міністром нашої зустрічі за кілька годин до її проведення і це є проявом неповаги до всього грецького народу.

 

Вівторок (28 листопада)

 

Туреччина

Візит президента Ірану Ібрагіма Раїсі, який був запланований на вівторок, 28 листопада, до Туреччини скасовано, без пояснень. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив дату візиту свого іранського колеги в середині листопада, уточнивши, що ця зустріч має на меті обговорити спільну позицію щодо війни в Газі.

 

Саудівська Аравія

Саудівська Аравія випередила Італію та Південну Корею, щоб прийняти Всесвітню виставку Expo у 2030 році. Вона планує витратити на цю подію 7,8 мільярда доларів. Цей крок є частиною багатомільярдних затрат наслідного принца Мухаммеда бін Салмана, спрямованих на диверсифікацію залежної від нафти економіки країни та зміни її міжнародного іміджу

 

Середа (29 листопада)

 

Об’єднанні Арабські Емірати

Китай і Сполучені Штати, на які припадає 40% світових викидів парникових газів, мають намір продовжити співпрацю на 28-й кліматичній конференції ООН у Дубаї (COP28), заявив американський посланник Джон Керрі у середу, 29 листопада, напередодні її відкриття.

 

США

У віці 100 років помер колишній Держсекретар США і лауреат Нобелівської премії миру Генрі Кіссінджер.

 

Четвер (30 листопада)

 

Об’єднані Арабські Емірати

На першому пленарному засіданні Кліматичного саміту СОР 28 було прийнято історичне рішення про створення фонду для відшкодування втрат і збитків від зміни клімату країнам що розвиваються.

  • ОАЕ та Німеччина  по $100 мільйонів США;
  • Великобританія – $75 мільйонів США;
  • США – $17,5 мільйонів США;
  • Японія – $10 мільйонів США. 

А ЄС пообіцяв щорічно 225 мільйонів євро. 

 

Північна Македонія

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у четвер, 30 листопада, прибув до Скоп'є для участі в міністерській зустрічі ОБСЄ.

 

Близький Схід

Перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС було продовжено в останню хвилину до ранку п'ятниці. Але воно здається дедалі крихким після нападу, за який відповідає ХАМАС, у результаті якого цього четверга, 30 листопада, в Єрусалимі загинуло троє людей.

 

П’ятниця (1 грудня)

 

Нідерланди

1 грудня, в Нідерландах було офіційно підтверджено перемогу ультраправих на виборах, а їх лідер Герт Вілдерс намагається сформувати урядову коаліцію з іншими партіями, які виступають проти його ісламофобських позицій. Нідерландська виборча комісія підтвердила, що Партія свободи пана Вілдерса (PVV) отримала 37 із 150 місць у нижній палаті парламенту

 

Угорщина

1 грудня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що він вважає за краще, щоб Європейський Союз (ЄС) вів переговори про стратегічне партнерство з Україною, а не починав переговори про вступ з цією постраждалою від війни країною.

 

росія

президент росії путін у п'ятницю, 1 грудня, підписав указ про збільшення чисельності російської армії на 15%, який пояснив це збільшення «зростанням загроз", пов'язаних з конфліктом в Україні. Відповідно до опублікованого  указу, російська армія повинна мати 2,2 мільйона осіб, у тому числі 1,32 мільйона солдатів.

 

Південна Корея

Південна Корея запустила свій перший супутник-розвідник. Це була ракета SpaceX Falcon 9, яка вивела його на орбіту в п'ятницю. Це перший із п'яти військових розвідувальних супутників, які корейський уряд відправить у космос до 2025 року. Супутник має стежити за діяльністю Північної Кореї, яка десять днів тому запустила власний супутник-шпигун.

 

Субота (2 грудня)

 

Об’єднані Арабські Емірати

Близько двадцяти країн, включаючи Сполучені Штати, Францію та Об’єднані Арабські Емірати, закликали в суботу в спільній декларації на COP28(Кліматичний саміт з 30 листопада по 12 грудня) потроїти потужності ядерної енергетики в світі до 2050 року порівняно з 2020 роком, щоб зменшити залежність від вугілля та газу.

Але Китай і Росія, головні будівельники атомних електростанцій у світі сьогодні, не входять до числа підписантів.

 

Об’єднанні Арабські Емірати

Більшість країн, присутніх на кліматичній конференції ООН, яка проходить у Дубаї, у суботу, зобов’язалися прискорити свої зусилля щодо виробництва відновлюваних джерел енергії та подвоїти ефективність такої енергію до 2030 року.

 

Африка(Сахель)

Буркіна-Фасо та Нігер залишають антиджихадистські сили G5 Sahel. Дві країни, керовані військовими режимами, оголосили у суботу, 2 грудня, про свій вихід з організації, якій, здається, судилося зникнути через дев'ять років після її створення. На момент створення у 2014 році G5 складалася з Малі, Буркіна-Фасо, Нігеру, Мавританії та Чаду. У травні 2022 року Малі, яка з 2020 року також керується військовими, вже вийшла з цієї організації.

 

Неділя (3 грудня)

 

Венесуела

Венесуела проводить референдум щодо Ессекібо. Це найбільша річка Гаяни. На думку Венесуели лівий берег цієї річки є штатом Венесуели під назвою Гаяна-Ессекібо. Площа складає понад 60% (159 500 кв.км)території Гаяни з площею 214 969 кв.км.

Більше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!