Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

1

comments3418

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (3 грудня)
 

Венесуела. 
Понад 95% венесуельців заявили, що виступають за інтеграцію Ессекібо, багатої нафтою території під адміністрацією Гайани, до своєї країни, оголосила Національна виборча рада (CNE) у неділю після референдуму.

Понеділок (4 грудня)

Нікарагуа
Нікарагуа оголосила у понеділок, 4 грудня, про відкликання свого посла в Аргентині на знак протесту стосовно неодноразових заяв новообраного президента Хав'єра Мілеї проти уряду Даніеля Ортеги. 
Команда Хав'єра Мілеї оголосила, що виключила Даніеля Ортегу, а також президентів Куби, Венесуели та Ірану із запрошень на церемонію інавгурації. 
Обраний президент також заявив, що не буде підтримувати «відносини з комуністами», згадавши Кубу, Венесуелу, Північну Корею, Нікарагуа та Китай.

Венесуела
Участь у венесуельському референдумі щодо Ессекібо, багатого на нафту регіону, на який Венесуела претендує у сусідньої Гайани, склала близько 50%, заявив у понеділок, 4 грудня, президент Національної виборчої ради (CNE). Проголосувало10 431 907 венесуельців з 20,7 мільйона виборців, заявив Елвіс Аморозо. 

Вівторок (5 грудня)

Гвінея- Бісау
Африканський союз висловив у вівторок, 5 грудня, своє «занепокоєння» розпуском президентом напередодні парламенту Гвінеї-Бісау, де домінувала опозиція, рішуче засудивши насильство в маленькій західноафриканській країні.

США
Сенат не підтримав законопроект, який передбачає фінансову допомогу Україні.

Середа (6 грудня)

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш у середу надіслав до Ради Безпеки листа, критикуючи ізраїльську дипломатію.
Антоніу Гутерреш вказує, що він посилався на статтю 99 Статуту ООН, яка дозволяє привернути увагу Ради до питання, яке може поставити під загрозу підтримку миру та міжнародної безпеки.

Перу
У Перу звільнили з в'язниці Альберто Фухіморі. Колишній президент (1990-2000), у віці 85 років, був звільнений у середу, 6 грудня, з в'язниці, де він відбував двадцять п'ять років ув'язнення з 2009 року за злочини проти людяності.

Четвер (7 грудня)

Азербайджан
Президент Азербайджану Ільхам Алієв, враховуючи свою нещодавню перемогу в Нагірному Карабасі, призначив у четвер, 7 грудня, дострокові президентські вибори на 7 лютого 2024 року.

Греція
Президент Туреччини Реджеп Ердоган в Греції заявив, що не існує жодної проблеми, яку неможливо було б вирішити, під час його першого офіційного візиту до Афіну з 2017 року після років напруженості між двома країнами.

США
Сину президента США Джо Байдена Хантеру Байдену в четвер було пред’явлено друге федеральне звинувачення, цього разу за податкове шахрайство. За словами спеціального прокурора, відповідального за розслідування, 53-річний Хантер Байден «брав участь у схемі несплати принаймні 1,4 мільйона доларів за своїми федеральними податковими деклараціями» за період з 2016 по 2019 рік.

П’ятниця (8 грудня)

Тайвань
Міністерство оборони Тайваню повідомило в п'ятницю, 8 грудня, що китайська повітряна куля в четвер перетнула середню лінію Тайванської протоки, яка відокремлює острів від материкового Китаю, що стало незвичайним інцидентом.

Швейцарія
Міжнародний олімпійський комітет дозволив цієї п’ятниці участь в Олімпіаді в Парижі 2024 року російських і білоруських спортсменів під нейтральним прапором, за винятком командних змагань і якщо вони не активно підтримували російське вторгнення в Україну.

Європейський Союз погодив у п’ятницю безпрецедентне законодавство на глобальному рівні для регулювання штучного інтелекту (ШІ) після трьох днів інтенсивних переговорів між країнами-членами та Європейським парламентом. Про це повідомив єврокомісар Тьєррі Бретон.

Субота (9 грудня)

Президент Венесуели Ніколас Мадуро та Гаяни Ірфаан Алі зустрінуться 14 грудня в Сент-Вінсенті і Гренадінах щодо Ессекібо, багатої нафтової території Гаяни, на яку претендує Каракас. 
На прохання обох сторін на зустрічі буде присутній президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва.

Неділя (10 грудня)

Аргентина
10 грудня, відбулася офіційна інавгурація Хав’єра Мілеї як дванадцятого президента
Аргентини на наступні чотири роки. Але він не має більшості в аргентинському парламенті, Національному конгресі Аргентини.

Більше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.
 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!