Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments4200

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (17 грудня)

Сербія
Президент Сербії Александар Вучич заявив у неділю ввечері про перемогу своєї партії на дочасних парламентських виборах. Сербська прогресивна партія набирає понад 46% голосів, що є збільшенням порівняно з останніми виборами в квітні 2022 року. «Ми матимемо абсолютну більшість у парламенті зі 127 місцями», — заявив він на прес-конференції на основі 76% підрахованих бюлетенів. Офіційні результати очікуються не раніше вечора понеділка.

Чилі
Чилійці в неділю на референдумі відхилили проект нової Конституції, розроблений Конституційною радою, де домінують ультраправі, що означає, що основний закон часів диктатури Августо Піночета залишиться в силі. Згідно з офіційними результатами, опублікованими виборчою службою (Servel) після підрахунку 99% голосів, «проти» проголосувало 55,75% , тоді як «за» набрало 44,25%. бюлетені. 

Близький Схід
У неділю, 17 грудня, на 72-й день війни, Ізраїль оголосив про виявлення «стратегічного» тунелю довжиною 4 кілометри та глибиною 50 метрів у секторі Газа. 
The Jerusalem Post повідомила, що це найбільший і найдовший тунел, коли-небудь виявлений ізраїльською владою на території Палестини.

Понеділок (18 грудня)

КНДР
Північна Корея у понеділок, 18 грудня, випустила ракету великої дальності у Східне море, повідомила південнокорейська армія, повідомляє. Ракета була випущена з району Пхеньяна о 8:24 під великим кутом і пролетіла приблизно 1000 кілометрів, перш ніж приземлитися в Східному морі. Це вже п'ятий запуск міжконтинентальної балістичної ракети цього року.

Сербія
Сербська виборча комісія цього понеділка ввечері підтвердила перемогу президентської партії SNS на парламентських виборах з 46,7% голосів, оголосивши свої попередні результати. Опозиція, об’єднана під прапором «Сербія проти насильства», набрала 23,58% голосів, згідно з цими результатами, які стануть остаточними лише через кілька днів, після закінчення терміну оскарження. У Белграді місцева комісія визначила SNS переможцем з 44,5%.

Близький Схід
Американський міністр оборони Ллойд Остін оголосив цього понеділка про формування коаліції в Червоному морі, спрямованої на протидію нападам єменських повстанців-хуситів на морські перевезення, до складу якої входять 10 країн, включаючи Францію та Велику Британію.

Єгипет
Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сіссі був переобраний без несподіванки. Він набрав 89,6% голосів, що є найвищим результатом з 1990-х рр. Голосування відбулося минулого тижня, але результати були оголошені лише в понеділок. Перебуваючи при владі після державного перевороту в 2013 році, президент, протистояв трьом маловідомим кандидатам. Сіссі переобрався на новий шестирічний термін.

Вівторок (19 грудня)

США
Верховний суд штату Колорадо постановив, що Дональд Трамп не має права знову балотуватися в президенти і не може брати участь у первинних виборах штату.
Рішення суду Колорадо не набуде чинності до 4 січня 2024 року для розгляду апеляцій.
Франція
Французький парламент остаточно ухвалив законопроект про імміграцію цього вівторка, 349 депутатів проголосували за та 186 проти, після позитивного голосування Сенату напередодні ввечері, що стало переможним епілогом для більшості, але мало серйозні політичні наслідки.
Невдовзі після голосування за текст міністр охорони здоров’я Орельєн Руссо подав заяву про відставку главі уряду Елізабет Борн. Він заявив про свою опозицію до значно жорсткішої правими версії тексту. Також кілька міністрів, які не підтримують законопроект, такі як Клеман Бон (транспорт) або Сільві Ретайло (вища освіта), можуть подати у відставку.

США
Blue Origin, приватна аерокосмічна компанія запустила ракету New Shepard без екіпажу, але з серією вантажів, зокрема для NASA, з Техасу у вівторок о 10:42 ранку. Це був її 24-й політ, але лише перший з вересня 2022 року. 

Середа (20 грудня)

Демократична Республіка Конго
20 грудня, у Демократичній Республіці Конго (ДРК) проходять загальні вибори. 44 мільйони виборців, запрошених на виборчі дільниці, обиратимуть не лише президента республіки, а й національних і провінційних депутатів. Конголезці також беруть участь у часткових муніципальних виборах.
На посаду президента претендують 19 кандидатів, включно з чинним президентом Феліксом Чісекеді.

Аргентина
Ультраліберальний президент Аргентини Хав'єр Мілей оголосив у середу, що видасть указ про масову дерегуляцію економіки країни, змінивши або скасувавши понад 300 стандартів, у тому числі щодо орендної плати та трудового законодавства.

Європейський Союз
У середу міністри фінансів ЄС домовилися про перегляд європейської бюджетної системи, яка має гарантувати відновлення державних фінансів без шкоди для інвестицій. Компроміс, який став можливим завдяки зближенню між Парижем і Берліном у вівторок увечері.

Данія
Orsted, датська компанія з відновлюваних джерел енергії, оголосила про будівництво найбільшої у світі морської вітроелектростанції біля узбережжя Британії.

Четвер (21 грудня)

Чехія
Озброєний чоловік у віці 24 років убив 14 людей у четвер, 21 грудня, у престижному Карловому університеті в Празі, перш ніж його знайшла мертвим на місці поліція, оголосила влада, яка виключила можливість «міжнародного тероризму». Стрілок також поранив 25 осіб, 10 з них у важкому стані.

Нігер
Згідно з інформацією, отриманою в четвер з дипломатичних джерел, Франція закриє своє посольство в Нігері на невизначений термін.
Відносини між двома країнами погіршилися минулого липня, коли армія влаштувала путч проти президента Мохамеда Базума, якого тоді підтримала Франція. На тлі зростаючого обурення в Західній Африці проти Франції, колишньої колоніальної держави, нігерська хунта наказала вивести французькі війська з країни.

США
Колишній мер Нью-Йорка і колишній адвокат Трампа Руді Джуліані подав запит до федерального суду Манхеттена відповідно до відомої глави 11 закону про банкрутство, оголосивши борг від 100 до 500 мільйонів доларів. Його підхід стався через тиждень після того, як йому було наказано виплатити 148 мільйонів доларів двом членам виборчої комісії в Джорджії, яких він зганьбив, звинувативши їх у фальсифікації результатів виборів на їхній виборчій дільниці.

П’ятниця (22 грудня)

Після кількох відтермінувань поспіль у Нью-Йорку ухвалили текст значною мірою переглянутої резолюцію Ради безпеки ООН про збільшення допомоги сектору Газа. ЇЇ зміст був предметом гострого обговорення. Новий текст був значною мірою перероблений під керівництвом США, які утрималися при голосуванні, як і РФ.

США
Верховний суд США в п’ятницю відмовився видати надзвичайну постанову щодо того, чи мав Дональд Трамп президентський імунітет, коли він намагався скасувати результати президентських виборів 2020. Рішення є важливим, оскільки воно безпосередньо впливає на розклад судових процесів проти Дональда Трампа, чий суд теоритично має розпочатися 4 березня.

Вірменія
Запланований на 1 січня 2024 року розпуск інститутів вірменських сепаратистів Нагірного Карабаху не відбудеться, заявив у п'ятницю їх лідер Самвел Шахраманян. Рішення про розпуск було прийнято після бліцкригу у вересні минулого року, який завершився перемогою Азербайджану та відвоюванням ним сепаратистського вірменського анклаву.

США
Президент Джо Байден підписав закон про дозвіл на національну оборону. Законопроект передбачає рекордні 886 мільярдів доларів річних військових витрат.

Субота (23 грудня)

Ємен
Після серії зустрічей у Саудівській Аравії та Омані між єменським урядом, який підтримує Ер-Ріяд, і хуситами, які підтримують Іран, воюючі сторони зробили крок до миру в суботу, вони домовилися про встановлення нового режиму припинення вогню та запуск мирного процесу під егідою ООН.

Демократична Республіка Конго
Посольства 12 європейських країн і Канади в Кіншасі закликали в суботу до стриманості, оскільки країна охоплена високою напругою в очікуванні результатів виборів.
Чинний президент, Фелікс Чісекеді балотується на другий термін, але його опоненти засудили «хаотичні» та «фіктивні» вибори. П'ятеро з них оголосили в суботу про свій намір організувати демонстрацію в наступну середу, щоб протестувати проти порушень, які спостерігалися під час голосування. Очікується, що результати голосування будуть опубліковані в неділю, 24 грудня.

Неділя (24 грудня)

Близький Схід
Після того, як ізраїльська армія декілька тижнів зосереджувала свої зусилля на півночі Гази, збройні сили Ізраїлю оголосили у неділю, що вони все більше звертатимуть увагу на боротьбу з ХАМАС на півдні.
Детальніше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.
 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!