Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Від неділі до неділі

0

comments2095

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (4 лютого)

 

Сальвадор

Президентські вибори в Сальвадорі: Найіб Букеле заявляє про перемогу, набравши «понад 85% голосів»

Колишній президент Сальвадору Найіб Букеле заявив, що був переобраний на другий термін у першому турі президентських виборів у неділю, "набравши понад 85% голосів". За словами глави держави, його партія Nuevas ideas отримала принаймні 58 із 60» місць в Асамблеї, що є «рекордом».

 

США 
Сенат оприлюднив двопартійну угоду про імміграцію та допомогу Україні
Сенатори-демократи та республіканці США погодили у неділю, 4 лютого, законопроект на суму 118 мільярдів доларів, що передбачає фінансування заходів безпеки на кордоні, а також допомоги Україні. Президент Джо Байден закликав до його швидкого ухвалення.
А спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон одразу пообіцяв поховати його.
Угода на загальну суму 118,3 мільярда доларів включає 60 мільярдів доларів допомоги Україні для боротьби з вторгненням Росії та 14,1 мільярда доларів для Ізраїлю, згідно з підсумком, оприлюдненим головою Комітету з асигнувань Сенату Патті Мюррей.

 

Понеділок (5 лютого)

 

Сенегал

Парламент Сенегалу в ніч з понеділка, 5 лютого, на вівторок, 6 лютого, прийняв законопроект, спрямований на перенесення президентських виборів, призначених на 25 лютого, на 15 грудня 2024 року.

Закон прийняли майже одноголосно, 105 голосами «за» і одним «проти» після того, як обранців опозиції, які встигли заблокувати роботу парламенту на кілька годин,  вивели  жандарми.

Ця зміна в календарі призводить до продовження повноважень президента Макі Солла на одинадцять місяців.

 

Саудівська Аравія

Американський держсекретар зустрівся у понеділок, 5 лютого, в Ер-Ріяді з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом Бен Салманом, розпочавши дипломатичне турне з метою отримання угоди, яка дозволить припинити бої у палестинському анклаві Газа та звільнити заручників.

 

Великобританія

У прес-релізі, опублікованому в понеділок, 5 лютого, Букінгемський палац оголосив, що британський монарх страждає на «форму раку», діагностовану після доброякісної операції на простаті, без уточнення його природи.

 

Вівторок (6 лютого)

 

США

Незначна більшість у Палаті представників на чолі з Майком Джонсоном не змогла відправити у відставку міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса. Вона також не змогла проголосувати за план військової допомоги Ізраїлю після того, як зірвала двопартійну угоду в Сенаті, яка пов’язувала міграційну політику та допомогу Україні.

 

Нідерланди

Новий суспільний договір (NSC) Пітера Омцігта оголосив у вівторок, 6 лютого, що він завершив цей раунд переговорів, що робить технічно неможливим Герта Вілдерса, переможця виборів у листопаді, сформувати урядову більшість і стати прем’єр-міністром.

Партія NSC, яка має 20 місць із 150 у парламенті, заявила у листі до своїх членів, що  залишатиметься «конструктивною» у переговорах, але, схоже, виключає можливість участі в уряді більшості з Гертом Вілдерсом.

 

Середа (7 лютого)

 

Близький Схід

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху у середу, 7 лютого, відхилив пропозицію про перемир'я, представлену напередодні ХАМАС, щоб звільнити заручників і розпочати припинення конфлікту в Газі, назвавши її "маячною".  

Нетаньяху запевнив, що перемога над ісламістським рухом «у межах досяжності» і наказав ізраїльській армії підготувати наступ на Рафах, де сховалися сотні тисяч палестинців.

 

Еквадор

Конституційний суд Еквадору постановив у середу, 7 лютого, що кожна людина повинна скористатися можливістю покласти край інтенсивним стражданням, викликаним серйозними тілесними ушкодженнями та незворотну серйозну та невиліковну хворобу.

Цим рішенням Еквадор приєднується до інших країн, які декриміналізували евтаназію, таких як Колумбія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди, Канада, Іспанія, Португалія, Нова Зеландія та кілька австралійських штатів.

 

Четвер (8лютого)

 

США

Сенат США на засіданні 8 лютого підтримав процедурне голосування за законопроєкт про надання додаткової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. За проголосувало 67 сенаторі, а проти – 32.

 

росія

путін дав двогодинне інтерв’ю американському журналісту, колишньому ведучому Fox News Такером Карлсоном.

 

Пакистан

Кандидати, близькі до колишнього прем'єр-міністра Імрана Хана, ув'язненого за корупцію і який не міг балотуватися, лідирували б на парламентських виборах у Пакистані, згідно з неофіційними опитуваннями, які транслювали у четвер на телебаченні.

Результати оголошували дуже повільно і партія PTI колишнього глави уряду Імрана Хана заявили6 що це є ознакою фальсифікацій на користь Мусульманської ліги Пакистану (PML-N) колишнього прем’єр-міністра Наваза Шаріфа, яку підтримує армія.

Близько 128 мільйонів пакистанців, майже половина з яких молодше 35 років, були запрошені на виборчі дільниці, щоб обрати 336 депутатів федерального парламенту та оновити органи місцевої влади.

 

П’ятниця (9 лютого) 

 

Близький Схід

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в п'ятницю попросив Армію оборони Ізраїлю організувати евакуацію сотень тисяч мирних жителів, що скупчилися в Рафаху, на кордоні з Єгиптом, і підготувати наземну атаку на останні батальйони ХАМАС.

 

Пакистан

За повідомленням BBC кандидати нині ув'язненого колишнього прем'єр-міністра Імрана Хана отримали найбільшу кількість місць на парламентських виборах у четвер, але повні офіційні результати ще не опубліковані. Партія пана Хана, PTI, не могла висувати кандидатів, тому її прихильникам довелося проводити кампанію під незалежним прапором. 

Відповідно до офіційних підрахунків, опублікованих у ніч з п'ятниці на суботу, вони отримали 87 місць у 243 з 266 округів. Партія PML-N колишнього прем'єр-міністра Наваза Шаріфа отримала 69 місць, тоді як PPP Білалава Бхутто Зардарі посіла  третє місце з 51 місцем.

Оскільки жодна з партій не змогла отримати більшість, почалися переговори щодо формування коаліції.

 

США

Під час візиту до Білого дому канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав американський Конгрес знайти рішення для розблокування фінансової допомоги Україні, проти чого виступають республіканці у Палаті представників.

Виступаючи в Овальному кабінеті разом із канцлером Німеччини, президент США Джо Байден зі свого боку заявив, що неспроможність Конгресу Сполучених Штатів допомогти Україні була майже злочинною недбалістю.

 

Субота (10 лютого)

 

Угорщина

Президент Угорщини Каталіна Новак у суботу ввечері,10 лютого, під час виступу по телебаченню оголосила, що покидає свою посаду. Рішення було прийнято після скандалу, пов’язаного з президентським помилуванням у справі про жорстоке поводження з дітьми.

 

М’янма

Хунта М'янми оголосила, що введе в дію закон, згідно з яким усі чоловіки віком від 18 до 35 років і жінки віком від 18 до 27 років повинні служити в армії щонайменше два роки, намагаючись придушити опозицію після державного перевороту 2021 року.

 

Неділя (11 лютого)

 

Туреччина

Американський посол у Туреччині Джефф Флейк оголосив у неділю, 11 лютого, що Конгрес США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16.

Туреччина придбає 40 літаків F-16 Viper і 79 комплектів модернізації для інших старих літаків F-16.

Американський уряд дав згоду на цей продаж вартістю у 23 мільярди доларів 26 січня, через три дні після того, як Анкара ратифікувала членство Швеції в НАТО.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!