Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1670

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (18 лютого)

 

Мексика

Клаудія Шейнбаум, колишній мер Мехіко, яка посіла друге місце, на минулих виборах, після чинного президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, офіційно висунула свою кандидатуру на президентських виборах 2 червня 2024 року, у неділю, 18 лютого.

Вона є фаворитом опитувань і у разі обрання стане першою жінкою гна посаді президента Мексики.

 

Понеділок (19 лютого)

 

Ізраїль

Ізраїльська влада оголосила в понеділок, що президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва є «персоною нон грата» в Ізраїлі після його коментарів, у яких порівнював війну в Газі з Голокостом.

 

Австралія

Військово-морський флот отримає пакет в розмірі 11 мільярдів австралійських доларів ( 6,6 мільярдів євро) протягом наступного десятиліття для розширення свого флоту військових кораблів.

Австралія побудує шість фрегатів типу Hunter, одинадцять багатоцільових фрегатів і шість передових надводних бойових кораблів, здатних працювати без екіпажу.

Міністр оборони Австралії Річард Марлз заявив, що це буде найбільший флот Австралії з моменту закінчення Другої світової війни.часів 

 

Вівторок (20 лютого)

 

Війна на Близькому Сході

Сполучені Штати наклали вето на проект резолюції, представлений Алжиром Раді безпеки ООН у вівторок, 20 лютого, із закликом до «негайного припинення вогню» в Газі. Це вже третя резолюція на цю тему, ветована Сполученими Штатами.

 

Пакистан

Конкуруючі партії ув’язненого колишнього прем’єр-міністра Імрана Хана, Пакистанська народна партія та Мусульманська ліга Пакистану оголосили у вівторок, 20 лютого, що вони досягли угоди про урядову коаліцію, яка планує представити Шехбаза Шаріфа прем’єр-міністром. Партія Імрана Хана Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) отримала найбільшу кількість місць у Національній асамблеї на парламентських виборах 8 лютого

 

ПАР

Наступні парламентські вибори відбудуться 29 травня, оголосив у вівторок президент ПАР Сиріл Рамафоса. Обраний парламент негайно призначить нового президента. Більшість політичних оглядачів вважають, що правляча партія Африканський національний конгрес (АНК) втратить парламентську більшість уперше з 1994 року, коли президентом був обраний Нельсон Мандела.

 

Середа (21 лютого)

 

Бразилія

Перед тим, як відправитися в Ріо-де-Жанейро на зустріч міністрів закордонних справ G20, державний секретар США Ентоні Блінкен зупинився в Бразиліа, де його прийняв у середу вранці президент Бразилії Лула.

Зустріч, яка тривала майже дві години, збігається з серйозною дипломатичною кризою між Бразилією та Ізраїлем, спровокованою південноамериканським лідером, який назвав ізраїльський наступ у Газі «геноцидом».

 

Сомалі

Уряд і парламент Сомалі схвалили оборонну угоду з Туреччиною цієї середи, 21 лютого, на тлі регіональної напруженості між Могадішо та його ефіопським сусідом, який підписав угоду з сепаратистським регіоном Сомаліленд. Згідно з 10-річною оборонною угодою, Туреччина, член НАТО і близький союзник Сомалі, допоможе захистити довгу берегову лінію Сомалі та відновити військово-морські сили нестабільної країни

 

Четвер (22 лютого)

 

США

Сполучені Штати офіційно підтримали кандидатуру прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте на посаду генсека НАТО у четвер, 22 лютого.  

Прем’єра Нідерландів також підтримали Франція, Велика Британія та Німеччина.

 

Бразилія

У четвер, 22 лютого, поліція Бразиліа допитала колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонаро про його ймовірну причетність до спроби державного перевороту під час президентських виборів 2022 року, які він програв Лулі.

 

П’ятниця (23 лютого) 

 

Близький Схід

Незгода між Беньяміном Нетаньяху та Ентоні Блінкеном у п'ятницю 23 лютого не залишився непоміченим. Прем’єр-міністр Ізраїлю вперше з 7 жовтня запропонував свій план «на наступний день», який, зокрема, передбачає збереження «контролю безпеки» Ізраїлю на окупованому Західному березі річки Йордан і в секторі Газа. 

Палестинська влада та ХАМАС, відкинули цей варіант. 

Але це також стосується американського держсекретаря, який знову заявив, що Сполучені Штати виступають проти будь-якої «повторної окупації» Гази, а також продовження колонізації Західного берега.

 

США

Після смерті Олексія Навального адміністрація Джо Байдена оголосила про понад 500 нових санкцій проти російських інтересів. Це найбільший пакет санкцій з моменту вторгнення росії в Україну два роки тому.

 

Субота (24 лютого)

 

Франція

Десятки демонстрантів увірвалися на виставку Agricultural Show і зіткнулися з правоохоронними органами у суботу, 24 лютого, рано вранці у Парижі. 

Президент Еммануель Макрон прибув на місце вранці, щоб зустрітися з профспілками під посиленою присутністю поліції. Відкриття для публіки, заплановане на 9 ранку, було відкладено до другої половини дня. Макрон імпровізував на зустрічі із фермерами та їхніми представниками та, зокрема, анонсував зустріч з усіма профспілковими організаціями через три тижні в Єлисейському палаці.

 

Близький Схід

Пентагон заявив, що США та Великобританія завдали удари, які були підтримані Канадою, Австралією, Бахрейном, Данією, Нідерландами та Новою Зеландією, по 18 об’єктам хуситів у восьми окремих місцях у Ємені в суботу, 24 лютого, у відповідь на напади повстанців, яких підтримує Іран, на кораблі в Червоному морі. 

 

Неділя (25 лютого)

 

Білорусь

Цієї неділі у Білорусі проходять парламентські вибори без реальної опозиції чи будь-якого міжнародного контролю за проведенням голосування.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!