Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1872

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (25 лютого)

Африка
У прес-релізі, опублікованому у неділю, 26 лютого, наприкінці позачергового саміту у Нігерії, ECOWAS оголосило про скасування фінансових та економічних санкцій проти Республіки Гвінея та зняття обмежень щодо найму громадян Республіки Малі на професійні посади в установи ECOWAS». 
Нігер отримав подібне рішення напередодні, але Буркіна-Фасо, інша держава, яка перебуває у конфлікті з регіональною організацією, не згадується в остаточному прес-релізі. 
Таким чином ECOWAS намагається відновити діалог із цими чотирма військовими режимами, тоді як Нігер, Малі та Буркіна-Фасо, які, зокрема, відвернулися від Франції та зблизилися з Росією, у січні оголосили про свій намір вийти з організації.

Понеділок (26 лютого) 

США
У понеділок, 27 лютого, колишній президент Дональд Трамп офіційно заявив про свій намір оскаржити рішення нью-йоркського судді Артура Енгорона виплатити штраф у розмірі 364 мільйони доларів, що призведе до тривалого процесу, який, ймовірно, затримає його виконання.

Угорщина
Угорський парламент переважною більшістю проголосував за кандидатуру Швеції, яка незабаром повинна стати тридцять другим членом НАТО.

Європейський Союз
У понеділок 26 лютого, у Брюсселі відбулася зустріч міністрів сільського господарства Європейського Союзу (ЄС). Мета полягала в тому, щоб обговорити рішення, щоб вгамувати гнів фермерів. Вони схвалили перші пропозиції Комісії щодо спрощення Спільної сільськогосподарської політики для вгамування протестів фермерів. Зберігається напруга навколо продуктів, які імпортуються з України без мит і звинувачуються в заниженні цін. Регуляторні заходи, запропоновані Комісією на початку місяця, не змогли заспокоїти аграрний сектор. Тому обговорення між Комісією та державами-членами продовжаться найближчими тижнями.

Вівторок (27 лютого)

США
Президент США Джо Байден зустрівся у Білому домі з керівництвом Конгресу США для вирішення питання часткового шатдауну та допомоги Україні.
Конгрес має до 12:01 ночі суботи профінансувати міністерства у справах ветеранів, транспорту, сільського господарства, енергетики та інші агенції, які працюють у режимі тимчасового продовження з 30 вересня.
Щодо допомоги, то Майк Джонсон, спікер Палати представників, хоче, щоб Конгрес і адміністрація Байдена досягли прогресу на кордоні, перш ніж говорити про Україну.

США
У Мічигані у вівторок, 27 лютого, пройшли праймеріз у Демократичної партії та Республіканської, на яких президент США Джо Байден і Дональд Трамп виграли з великим відривом. 

Франція
У Францію прибув з державним візитом 27-28 лютого емір Катару Тамім бін Хамад Аль-Тані.
Була підписана угода про інвестиції Катару у французьку економіку у розмірі 10 млрд. євро до 2030 року.

Середа (28 лютого)

США
Верховний суд Сполучених Штатів погодився розглянути питання кримінальної недоторканності, на яке посилається Дональд Трамп, щоб уникнути судового процесу щодо його спроби анулювати результати президентських виборів 2020. Призначивши дебати наприкінці квітня, судді відтермінував можливий кримінальний процес над екс-президентом.

Четвер (29 лютого)

США
Палата представників проголосувала за міні-бюджет у четвер, відклавши загрозу паралічу федеральної влади до 8 березня.
Це вже четвертий випадок з осені, коли Сполученим Штатам вдалося уникнути припинення роботи в останню хвилину. Республіканці закликають внести ряд змін і доповнень до запропонованого федерального бюджету, включаючи заходи щодо посилення прикордонного контролю, а також створити більше можливостей для буріння нафти в морі.

Франція
Президент Еммануель Макрон урочисто відкрив Олімпійське селище 29 лютого. Проект виконано вчасно та в рамках бюджету.
Олімпійське селище займає 52 000 гектарів з 9 000 дерев, 13 творами мистецтва та тисячами квартир для 14 250 спортсменів і тренерів, які будуть там жити під час літніх Ігор.

П’ятниця (1 березня) 

Іран
В Ірані відбулись парламентські вибори у контексті багатогранної політичної, економічної та соціальної кризи, особливо після великих демонстрацій після смерті Магси Аміні в 2022 році, арештованої молодої жінки. поліцією за недотримання суворого дрес-коду країни.
Окрім парламенту, мають оновити Асамблею експертів, відповідальну за призначення Верховного керівництва, найвищого органу влади Ісламської Республіки.

У п’ятницю Кенія та Гаїті підписали угоду про взаємну безпеку, яка має призвести до направлення 1000 кенійських поліцейських до Порт-о-Пренса для боротьби з хронічною безпекою на острові.
Гаїті звернулися з першим закликом про допомогу у 2022 році, коли на острові вибухнуло бандитське насильство.

Світова торгівля
Понад 160 країн, які цього тижня брали участь у 13-й конференції міністрів Світової організації торгівлі (СОТ) в Абу-Дабі, не змогли домовитися про обмеження субсидій для надмірного вилову риби та вирішили продовжити переговори про державну підтримку фермерів на наступних зустрічах.

Субота (2 березня)

Німеччина
Канцлер Німеччини пообіцяла в суботу "дуже ретельне" розслідування після трансляції в Росії "таємної розмови" вищих офіцерів німецької армії щодо поставок зброї в Україну.
Мова йде про те, що минулого місяця командувач ВПС Німеччини зібрав своїх старших офіцерів на секретну зустріч, щоб обговорити можливу поставку в Україну найпотужніших керованих ракет його країни Taurus.
Майже 40-хвилинний запис був опублікований у соціальних мережах у п’ятницю, 1 березня, російським пропагандистським медіа Russia Today (RT), що викликало політичну бурю у Німеччині.
Міністерство оборони Німеччини "підтвердило автентичність запису у суботу.

Чад
Генерал Махамат Ідріс Дебі Ітно, голова військової хунти, яка перебуває при владі в Чаді з 2021 року, оголосив у суботу свою кандидатуру на президентських виборах 6 травня. Ця заява відбулась через три дні після того, як його головний опонент Яя Ділло був убитий армією за підозрілих обставин».


Неділя (3 березня) 

Пакистан
Парламент Пакистану обрав 72-х річного Шехбаза Шаріфа прем’єр-міністром через три тижні після спірних виборів, на яких опозиція отримала більшість місць, але жодна партія не отримала більшості. 
Шаріф, голова Мусульманської ліги Пакистану очолить коаліційний уряд з Пакистанською народною партією.

Більше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!