Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments2366

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя ( 3 березня)

Гаїті
Уряд Гаїті оголосив надзвичайний стан і комендантську годину в неділю, щоб відновити контроль над столицею Порт-о-Пренс після втечі кількох тисяч ув'язнених з пенітенціарного центру, на який напали озброєні банди.

Понеділок (4 березня) 

США
Верховний суд США скасував рішення суду Колорадо про визнання Дональда Трампа неправомірним у цьому штаті
Дев'ять суддів вважали, що тільки Конгрес, а не штат має повноваження знімати кандидата з голосування на президентських виборах.

Іран
Консерватори, які перебувають при владі в Ірані, перемогли на парламентських виборах у п’ятницю 1 березня.
Через чотири дні після виборів Міністерство внутрішніх справ оголосило, що 25 мільйонів іранців, або «41%» з 61 мільйона виборців, прийшли на виборчі дільниці.
Цей показник нижчий, аніж на попередніх парламентських виборах 2020 року у 42,57%, які були зірвані через кризу Covid.
Таким чином, участь у парламентських виборах була найнижчою з часів революції 1979 року на тлі закликів утриматися від голосування після дискваліфікації численних поміркованих або реформаторських кандидатів перед голосуванням.

Вівторок (5 березня)

США
У країні відбулись праймеріз у Республіканській та Демократичній партіях організовані одночасно у 15 штатах. Цей день у США називають «Супервівторок».

Китай
Китай У вівторок, 5 березня, Китай оголосив про збільшення військового бюджету на 7,2% на 2024 рік. Китай планує витратити на оборону 1665,5 мільярда юанів (231,4 мільярда доларів), що все ще більш, ніж у тричі менше, ніж США.

Венесуела
Президентські вибори у Венесуелі, на яких, як очікується, втретє буде балотуватися глава держави Ніколас Мадуро, призначені на 28 липня. Про це оголосила Національна виборча рада у вівторок. 
У жовтні на Барбадосі уряд і опозиція домовилися організувати ці вибори у другій половині 2024 року у присутності міжнародних спостерігачів. 
Головний кандидат від опозиції Марія Коріна Мачадо, яка переважно перемогала на праймеріз, поки що дискваліфікована судами.

Перу
Прем'єр-міністр Перу Альберто Отарола оголосив про свою відставку у вівторок через підозру в торгівлі впливом після оприлюднення аудіозаписів у пресі.
На записах, опублікованих на вихідних у телевізійній програмі Panorama каналу Panamericana Television, Альберто Отарола з любов’ю розмовляє з 25-річною жінкою Язіре Пінедо, яка цього року отримала два контракти на загальну суму близько 14 000 доларів США на виконання архівних та адміністративна робота для уряду

Середа (6 березня)

США
6 березня, наступного дня після «супервівторка», в якому Дональд Трамп переміг із значним відривом, Ніккі Гейлі вирішила завершити свою кампанію на праймеріз Республіканської партії.

Гаїті
Рада Безпеки ООН у середу, 6 березня, екстрено зібралася на тему ескалації насильства на Гаїті, де ватажок банди пригрозив «громадянською війною», якщо тимчасово вигнаний прем’єр-міністр Аріель Генрі не піде у відставку.
Колишній поліцейський, який став лідером банди Джиммі Шеріз'є на прізвисько «Барбекю» заявив журналістам, якщо Аріель Генрі не піде у відставку, якщо міжнародне співтовариство продовжить його підтримувати, ми прямуємо до громадянської війни, яка призведе до геноциду.
За останні шість днів бойовики банд звільнили тисячі ув'язнених з в'язниць і взяли штурмом або взяли в облогу стратегічні місця у столиці Порт-о-Пренсі, включаючи два аеропорти, поліцейські відділки та порт.

Сенегал
Президент Сенегалу Макі Салл призначив проведення президентських виборів на 24 березня, йдеться в заяві уряду у середу 6 березня. 
Заява прозвучала у зв'язку з рішенням Конституційної ради, яка раніше відхилила пропозицію організувати 2 червня голосування, спочатку заплановане на 24 лютого. 
Конституційна рада вважає, що проведення голосування після терміну повноважень президента республіки 2 квітня, суперечить Конституції.

Четвер (7 березня)

США
Президент Джо Байден виступив з щорічним зверненням «Про стан країни» перед Конгресом США.

Швеція
Швеція у четвер, 7 березня, офіційно стала 32-м членом НАТО після двох століть нейтралітету, а потім військового неприєднання та двох років переговорів про вступ.
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон передав американському уряду документи, необхідні для офіційного вступу його країни.

Китай
Міністр закордонних справ Китаю попередив Ван І у четвер, 7 березня, під час прес-конференції заявив, що тайванські сепаратисти будуть «ліквідовані історією», а підтримка незалежності Тайваню є викликом для суверенітету Китаю.
Також міністр закордонних справ Китаю заявив, що конфлікт зі Сполученими Штатами є «неймовірним» і що він підтвердив підтримку Китаєм негайного припинення вогню в Газі та рішення про створення двох держав.

П’ятниця (8 березня) 

Туреччина
Туреччина готова прийняти російсько-український саміт, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю, 8 березня, під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Стамбулі.

США
Суд присяжних у Нью-Йорку визнав колишнього президента Гондурасу Хуана Орландо Ернандеса винним після двотижневого судового процесу, під час якого його звинуватили у використанні свого становища для сприяння контрабанді понад 500 тонн кокаїну до Сполучених Штатів.
Він був союзником американського уряду, а потім був заарештований лише через кілька тижнів після завершення терміну повноважень у 2022 році. Йому загрожує довічне ув’язнення. За словами прокурорів, які розслідували цю справу, колишній глава держави отримав за вісім років президентства мільйони доларів хабарів за допомогу торговцям наркотиками.

Субота (9 березня)

Близький Схід
Керівники ізраїльської та американської розвідслужб Моссад і ЦРУ зустрілися у п'ятницю 9 березня, з метою «просунутися» до іншої угоди про звільнення заручників, утримуваних у Газі, йдеться в заяві ізраїльського уряду в суботу.
Також ізраїльська влада стверджує, що ХАМАС, схоже не зацікавлений в угоді і намагається розпалити регіон під час Рамадану, місяця посту для мусульман, який починається на початку наступного тижня.

Китай
Згідно з офіційними даними, оприлюдненими у суботу, 9 березня, споживчі ціни в Китаї зросли в лютому на 0,7% в річному обчисленні, ознаменувавши вихід країни з дефляції вперше з серпня 2023 року. У другій за величиною економіці світу у січні відбулося найбільше падіння цін за 14 років.

Неділя (10 березня) 

Індія
У неділю, 10 березня, Індія та чотири члени Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) підписали угоду про вільну торгівлю на 100 мільярдів доларів США для сприяння інвестиціям та експорту. Ця угода передбачає, що ЄАВТ, що складається з країн, що не є членами Європейського Союзу, а саме Норвегії, Ісландії, Швейцарії та Ліхтенштейну, інвестує 100 мільярдів доларів протягом п’ятнадцяти років в Індію, п’яту за величиною економіку у світі, заявив міністр торгівлі Індії Піюш Гойал.

Подробиці дивіться у програмі “Від неділі до неділі” на моєму ютуб каналі.

Посилання першому коментарі.
 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!