Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1751

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (7 квітня)

Польща
У неділю відбулись місцеві вибори, на яких за даними екзит-полу на першому місці з 33,7% партія «Право і справедливість», Громадянська коаліція прем’єр-міністра Дональда Туска має 31,9% голосів, але у коаліції з християнськими демократом - 13,5%, та з лівими - 6,8%, проєвропейська коаліція має перевагу.
Польське телебачення TVN вважає, що коаліція має контролювати десять регіонів, тоді як «Право і справедливість» буде лідером у шести.

Понеділок (8 квітня) 

Гаїті
Лідери Гаїті завершили політичну угоду, яка слугуватиме основою для 22-місячного перехідного уряду, який буде відповідати за відновлення порядку у столиці, що кишить бандами і прокладе шлях до виборів напередодні нового президентом.

Вівторок (9 квітня)

США
Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда прибув у США з державним візитом.
Президент США Джо Байден оголосив прем’єр-міністру Японії Фуміо Кісіді під час візиту у Вашингтон, що Японія є важливим партнером у космічній програмі Artemis і японський астронавт стане першим не американцем, який висадиться на Місяць у рамках американської космічної місії. 
Дві країни також вирішили зміцнити свої оборонні зв’язки за допомогою інтеграції Японії у військовий пакт АUKUS.

Ірландія
У вівторок, 9 квітня, після голосування у парламенті лідер правоцентристів Саймон Гарріс стане наймолодшим прем’єр-міністром в історії Ірландії. Його вступ на посаду в розпал політичної турбулентності, за два місяці до виборів в Європарламент

Колумбія
Колишнього президента Колумбії Альваро Урібе (2002-2010), одного з найвпливовіших політиків Колумбії, судитимуть за підкуп свідків, повідомила прокуратура у вівторок. 
У прес-релізі прокуратури не уточнюється дата суду, але це буде перший випадок в історії країни, коли екс-глава держави постане перед судом.

Середа (10 квітня)

Китай
У середу, 10 квітня, Сі Цзіньпін із повними почестями прийняв колишнього главу Тайваню Ма Їнцзю у Народній залі на площі Тяньаньмень. 
Це перший випадок, коли колишнього президента Тайваню вітали таким чином у Пекіні з 1949 року.
Ця подія, широко висвітлюється китайськими державними ЗМІ і спрямована на сприяння возз’єднанню.

США
Сполучені Штати, Японія та Австралія запустять спільну мережу протиповітряної оборони, оголосив президент США Джо Байден у середу, 10 квітня, під час візиту прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди, присвяченого зміцненню їхніх зв’язків проти Китаю.

Четвер (11 квітня)

Південна Корея 
Демократична партія Лі Чже Мена (лівоцентристська) перемогла на парламентських виборах у Південній Кореї, які пройшли у середу, 10 квітня. У відповідь на цю перемогу, президент-консерватор Юн Сук Йоль пообіцяв реформи. Крім того, лідер Партії народовладдя Хан Дон Хун, прем'єр-міністр Хан Дак Су та низка старших помічників подали у відставку, повідомили місцеві ЗМІ.

Мексика
Мексика оголосила, що у четвер, 11 квітня 2024 року, вона подала до Міжнародного суду, вищої судової інстанції Організації Об’єднаних Націй, скаргу проти Еквадору через поліцейський рейд проти його посольства в Кіто, який спричинив розрив дипломатичних відносин між двома країнами.
У п’ятницю 5 квітня поліція увірвалася до мексиканського посольства в Кіто, щоб заарештувати колишнього віце-президента Еквадору Хорхе Гласа. Глас попросив там політичного притулку, отримавши звинувачення в корупції.

США
У четвер, 11 квітня 2024 року, Джо Байден попередив, що будь-який напад на літак, корабель або збройні сили Філіппін у Південнокитайському морі призведе до виконання договору про взаємну оборону, який зобов’язує Вашингтон і Манілу. Американський президент оприлюднив це попередження разом із президентом Філіппін Фердинандом Маркосом і прем’єр-міністром Фуміо Кісідою, запрошеними на безпрецедентний тристоронній саміт у Білому домі, на тлі серії інцидентів за участю Китаю в цьому дуже чутливому морському районі.

П’ятниця (12 квітня) 

Нігерія
Нігерія стала першою країною в світі, яка представила нову «революційну» вакцину проти менінгіту Men5CV, оголосила Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у п’ятницю, 12 квітня.
Вона забезпечує ширший захист, ніж вакцина, яка зараз використовується в більшій частині Африки і яка ефективна лише проти штаму А.
За даними ВООЗ, ця нова революційна вакцина забезпечує потужний захист від п’яти основних штамів менінгококових бактерій (A, C, W, Y і X) за одну ін’єкцію.

Гаїті
У країні, яка перебуває на межі хаосу, без прем’єр-міністра, після відставки Аріеля Генрі 11 березня, офіційно створили у п’ятницю тимчасову раду президента Гаїті.
Рада, яка складається з дев'яти членів, повинна обрати нового прем'єр-міністра. 
Сім членів з правом голосу,які зобов’язуються не балотуватися на наступних виборах, належать до політичного світу, приватного сектору та діаспори. Двоє інших, від громадянського суспільства та релігійного світу, матимуть роль спостерігачів у цій раді, чий мандат завершиться не пізніше 7 лютого 2026 року.

США
Білий дім попередив Іран про його можливі атаки Ізраїлю, заявив його речник у четвер, 11 квітня, оскільки Тегеран погрожує напасти на Ізраїль у відповідь на смертельний удар по будівлі іранського консульства в Дамаску в Сирії.

Італія
Модельєр Роберто Каваллі помер у п’ятницю, 12 квітня, у Флоренції у віці 83 років.

Субота (13 квітня)

Йорданія
У суботу, 13 квітня, Йорданія оголосила, що тимчасово закрила свій повітряний простір через зростаючу небезпеку на Близькому Сході. 

Нігер
Тисячі людей вийшли на демонстрацію у суботу, 13 квітня, у Ніамеї, вимагаючи негайного виходу американських солдатів, які базуються на півночі Нігеру, після денонсації минулого місяця військовим режимом угоди про співпрацю з США.
Демонстрація була ініційована Synergie, групою з близько десяти асоціацій, що підтримують режим, який прийшов до влади шляхом державного перевороту 26 липня 2023 року, і місцевими мусульманськими організаціями.

Неділя (14 квітня) 

Близький Схід
Іран здійснив масовану атаку на Ізраїль у ніч з 13 на 14 квітня за допомогою сотень ударних безпілотників і балістичних та високоточних ракет.
У Тегерані атаку вважають успішною. Це найбільша атака безпілотників в історії. Це також перший випадок, коли Ізраїль зазнав такого удару з часів війни 1967 року і перший прямий напад Ісламської Республіки Іран на територію Ізраїлю.

Подробиці дивіться на моєму ютуб каналі у програмі «Від неділі до неділі».
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!