Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments1829

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (21 квітня)

 

Колумбія

У неділю, 21 квітня, сотні тисяч колумбійців вийшли на протестний марш у головних містах країни на знак протесту проти політики уряду.

За словами організаторів, у простестах взяли участь близько 500 000 людей, що зробило недільну мобілізацію найбільшою демонстрацією, з якою стикався уряд Густаво Петро з моменту приходу до влади у 2022 році.

Найбільша мобілізація відбулася у Медельїні, де влада оцінила кількість демонстрантів у 350 000 – це історичні цифри для другого міста Колумбії, тоді у Боготі, столиці країни, на марш вийшло 80 000 людей.

 

Еквадор

На референдумі у неділю, 21 квітня, еквадорці схвалили пропозиції президента Даніеля Нобоа щодо зміцнення безпеки в країні, яка страждає від торгівлі наркотиками та корупції. 

Дев’ять пропозицій Нобоа щодо посилення його війни проти кокаїнових картелів отримали широке сприйняття, згідно з попередніми результатами.

 

Понеділок (22 квітня)

 

Великобританія

Британський парламент ухвалив законопроект про видворення мігрантів у Руанду. 

Цей законопроект, який захищав прем'єр-міністр Ріші Сунак з початку його повноважень, був проголосований в ніч з понеділка на вівторок після нескінченного «пінг-понгу» між верхньою палатою і нижньою палатою. 

Тепер це відкриває шлях найближчими днями для видворення мігрантів, які незаконно проникли на територію Великобританії.

 

Ізраїль

Генерал Аарон Халіва, керівник військової розвідки ,оголосив про свою відставку, взявши на себе відповідальність за атаку ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Генерал Халіва став першим високопосадовцем, який подав у відставку, але інші незабаром підуть за ним, прогнозує ізраїльська щоденна газета Ha'Aretz, яка зазначає, що Біньямін Нетаньяху є єдиним, хто все ще відмовляється сьогодні прийняти всю відповідальність.

 

Вівторок (23 квітня)

 

Аргентина

Уряд Аргентини у вівторок, 23 квітня, звернувся до Пакистану та Шрі-Ланки з проханням заарештувати міністра внутрішніх справ Ірану Ахмада Вахіді, якого звинувачують за напад на єврейський взаємний фонд AMIA в Буенос-Айресі в 1994 році. Він вважається організатором найсерйознішого нападу в історії країни, бо у той час був керівником іранських сил спеціального призначення «Кудс».

Зараз він відвідує ці дві країнами.

 

Середа (24 квітня)

 

США

Президент США Джо Байден підписав у середу, 24 квітня, законпроект допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95,3 мільярда доларів, затверджену у вівторок Сенатом, підтвердивши підтримку України з боку Вашингтону після місяців безвиході в Конгресі.

 

Китай

Держсекретар США Ентоні Блінкен розпочив триденний візит до Китаю у середу, 24 квітня, з довгим списком тем для обговорення зі своїми китайськими співрозмовниками.

Зараз двосторонні відносини між Китаєм і США знаходяться на низькому рівні і залишається напруженим через питання Тайваню та Південнокитайського моря.

 

Четвер (25 квітня)

 

США

У четвер, 25 квітня, судді Верховного суду США не сприйняли аргументів на користь абсолютної кримінальної недоторканності за напад на Капітолій 6 січня 2021 року, на які посилався екс-президент. Але, за даними американської преси, Верховний суд може передати справу до суду нижчої інстанції, що означає, що судовий розгляд може відбутися після президентських виборів.

 

Китай

Китай відправив новий екіпаж на свою космічну станцію Тяньгун у четвер у рамках програми відправки астронавтів на Місяць до 2030 року, повідомляють китайські державні ЗМІ.

Три астронавти місії Shenzhou-18 вилетіли на борт космічного корабля, встановленого на ракеті-носії Long March-2F, з Центру запуску супутників Цзюцюань на північному заході Китаю о 20:59 за місцевим часом (12:59 за Гринвічем).

Очікується, що вони пробудуть на станції Tiangong («Небесний палац») протягом шести місяців.

 

П’ятниця (26 квітня) 

 

В’єтнам 

Голова Національної асамблеї В’єтнаму Вуонг Дінь Хюе подав у відставку, оголосила у п’ятницю, 26 квітня, правляча Комуністична партія, на тлі антикорупційної чистки, яка призвела до відставки кількох провідних політичних лідерів за останні місяці. У березні пішов у відставку президент В’єтнаму Во Ван Тхионг.

 

Олімпійські ігри

Вогонь Олімпійських ігор 2024 року, які відбудуться у Парижі, запалений 16 квітня в Олімпії, був переданий Грецією у п’ятницю, 26 квітня Тоні Естанге, президенту організаційного комітету, під час церемонії на стадіоні Панафінеї в Афінах. Тепер полум'я має піднятися на трищогловий корабель Belem  суботу, 27 квітня, щоб дістатися до Марселя 8 травня, звідки  розпочне свою подорож Францією.

Французький плавець, олімпійський чемпіон, 7-разовий чемпіон світу та 9-разовий чемпіон Європи Флоран Маноду стане першим носієм вогню після його прибуття до міста Марсель. 

 

Італія

Папа Римський Франциск візьме участь у сесії, присвяченій штучному інтелекту (ШІ) саміту G7 глав держав і урядів у червні в Італії, оголосила у п’ятницю 26 квітня, прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні. 

Це перший випадок в історії, коли понтифік бере участь у роботі G7.

 

Субота (27 квітня)

 

Франція

В інтерв'ю, опублікованому в суботу, 27 квітня, президент Франції Еммануель Макрон знову підняв перспективу європейської оборони, яка включатиме ядерну зброю.

Під час своєї промови про Європу у четвер, 25 квітня, у Сорбонні, президент Франції закликав до «потужної Європи» та створення «надійної» оборони Європи поряд з НАТО та проти Росії, яка стала набагато більш загрозливою після її вторгнення в Україну у лютому 2022 рік.

Після Brexit і виходу Великобританії з Європейського Союзу Франція є єдиною з його держав-членів, яка має ядерний засіб стримування.

В інтерв’ю Макрон сказав, що це може означати розгортання протиракетних щитів, але європейці повинні бути впевнені, що вони блокують усі ракети та стримують використання ядерної зброї.

 

Тайвань

У суботу, 27 квітня, Міністерство оборони Тайваню заявило, що менш ніж за три години виявило 22 китайські літаки навколо острова, додавши, що дванадцять із цих літаків перетнули середню межу лінія протоки.

 

Неділя (28 квітня) 

 

Саудівська Аравія

Поки ХАМАС стверджує, що «вивчає» контрпропозицію щодо перемир’я у Газі, Саудівська Аравія приймає спеціальне засідання Всесвітнього економічного форуму у неділю, 28 квітня. Очікується, що на цьому саміті домінуватимуть війна в секторі Газа та напруженість на Близькому Сході.

 

Подробиці дивіться на моєму ютуб каналі у програмі «Від неділі до неділі».

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!