Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Про мир на Близькому Сході і в Україні

0

comments1832

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (28 квітня)

Близький Схід
Держсекретар США Ентоні Блінкен повертається до Перської затоки цієї неділі, щоб обговорити, найскладніші питання, пов’язані з конфліктом між Ізраїлем і ХАМАС, зокрема звільнення принаймні сорока заручників, гуманітарну допомогу та створення шеститижневого припинення вогню.

Італія
Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні оголосила, що вона очолить список після годинної промови в неділю під час конгресу її партії Fratelli d'Italia, під час якої вона високо оцінила зусилля коаліції влади протягом півтора року, щоб боротися з нелегальною імміграцією, захищати сім'ю та християнські цінності. 
Проте, Джорджія Мелоні буде змушена, відповідно до правил Європейського парламенту вибирати після виборів між посадою голови італійського уряду та мандатом євродепутата.

Понеділок (29 квітня) 

Близький Схід
Делегація ХАМАС залишила Каїр у понеділок, 29 квітня, після дискусій щодо пропозиції про припинення вогню, за участі єгипетських та катарських посередників і повернеться з письмовою відповіддю.

Вівторок (30 квітня)

США
У вівторок Associated Press повідомило, що адміністрація Байдена планує перекласифікувати легкі наркотики та виключити їх зі списку найнебезпечніших речовин.
Канабіс перейде до категорії 3, як парацетамол. До цього часу, пояснює сайт, він був поміщений у категорію 1, до категорії героїну та інших речовин з «високою схильністю до зловживання.
Згідно з опитуванням Gallup, у листопаді 2023 року 70% американців підтримували цю легалізацію. У 2014 році таких було лише 51%.

Близький Схід
Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю у вівторок, 30 квітня, під час нового дипломатичного турне Близько-Східним регіоном. 
Трохи раніше, в Йорданії, він знову відстоював запропоноване перемир'я в Газі. 
Блінкен закликав ХАМАС прийняти пропозицію без подальших зволікань.

Середа (1 травня)

США
Сполучені Штати заявили у середу, 1 травня, що Росія застосувала хлорпікрин проти українських військ, порушуючи Конвенцію про заборону хімічної зброї.

Колумбія
Президент Колумбії Густаво Петро оголосив у середу, 1 травня, що має намір розірвати всі дипломатичні відносини з Ізраїлем, назвавши прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху "геноцидним". 
Виступаючи перед своїми прихильниками у Боготі, перший представник лівих глава держави в історії Колумбії заявив, що завтра дипломатичні відносини з державою Ізраїль будуть розірвані.

Грузія
Десятки тисяч демонстрантів знову зібралися в середу ввечері, 1 травня, в Грузії, щоб протестувати проти скандального законопроекту про «іноземний вплив», прийнятого у другому читанні парламентом. 
Демонстрація видалася ще масштабнішою, ніж зазвичай, які проходили раніше.

Четвер (2 травня)

Ліван
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила у четвер, 2 травня, у Бейруті про допомогу в розмірі одного мільярда євро для підтримки соціально-економічної стабільності Лівану. 
Вона сказала, що кошти будуть доступні з цього року до 2027 року, та додала, що розраховує на хорошу співпрацю з боку влади Лівану у боротьбі з нелегальною імміграцією до Європи.

Туреччина
Міністерство торгівлі Туреччини в Анкарі оголосило у четвер, 2 травня, про призупинення торговельних відносин з Ізраїлем.
У заяві міністерства йдеться, що Туреччина застосовуватиме ці заходи до тих пір, поки ізраїльський уряд не дозволить безперебійний потік гуманітарної допомоги в Газу.

П’ятниця (3 травня) 

Близький Схід
ХАМАС оголосив у п’ятницю, 3 травня, що він відправить делегацію до Єгипту у суботу, 4 травня, щоб продовжити обговорення пропозиції про перемир’я з Ізраїлем.
CNN повідомило, що директор ЦРУ Білл Бернс, «ключовий співрозмовник» від імені Сполучених Штатів, також перебуває у Каїрі в рамках цих багатосторонніх переговорів між Ізраїлем, ХАМАС, Єгиптом і Катаром.

Німеччина
Німеччина оголосила у п’ятницю, 3 травня, що викликала тимчасово повіреного у справах російського посольства у Берліні після того, як засудила серію кібератак 2022 року, які вона приписує російським військовим розвідкам. 
Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що уряд застосує повний спектр заходів у відповідь на агресивну поведінку Росії.

Субота (4 травня)

Великобританія
Лейбористи виграли безпрецедентний третій термін на посаді мера Лондона у суботу, 4 травня, у боротьби зі своїм головним конкурентом, консерваторкою Сьюзен Холл.
Садік Хан втретє обраний мером Лондона.

росія
росія оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, не оприлюднивши мотивів, йдеться в повідомленні, оприлюдненому в суботу, 4 травня, на сайті російського МВС.

Того
Партія президента Того Форе Гнасінгбе отримала більшість місць у Національній асамблеї після парламентських виборів у понеділок, 29 квітня. 
Згідно з попередніми результатами, 108 депутатських місць із 113 дістаються президентській партії Союз за республіку оголосив президент Незалежної національної виборчої комісії Даго Ябре в суботу, 4 травня, ввечері.
Явка склала 61%.

Неділя (5 травня) 

Близький Схід
У неділю, 5 травня в єгипетській столиці відновляться дискусії щодо засобів досягнення перемир'я у війні в Газі між Ізраїлем і ХАМАС на тлі взаємних звинувачень з боку воюючих сторін у перешкоджанні будь-якій угоді.

Панама
У неділю, 5 травня, Панама має обрати свого нового президента з восьми кандидатів в однотурових виборах.
Юрист-консерватор Хосе Рауль Муліно, 64 роки, значно випереджає своїх опонентів, згідно останнього опитування громадської думки, маючи понад 37% 
Також мають обрати 71 депутата однопалатного парламенту та регіональних урядів.

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!