Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто нагадати

0

comments2398

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (5 травня)

 

Франція

Голова КНР Сі Цзіньпін у неділю, 5 травня, прибув до Франції з державним візитом.

Повертаючись до Європи вперше з 2019 року, президент Китаю має відвідати після свого державного візиту до Франції, Сербію та Угорщину.

 

Панама

У Панамі на президентських виборах з великим відривом перемагає консерватор Хосе Рауль Муліно

Хосе Рауль Муліно переміг на президентських виборах у Панамі, набравши понад 34% голосів, на дев’ять пунктів випередивши свого головного суперника Рікардо Ломбану.

Про це оголосив у неділю, 5 травня, виборчий трибунал.

 

Понеділок (6 травня)

 

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок, 6 квітня, на початку державного візиту свого китайського колеги Сі Цзіньпіна до Франції закликав до координації з Пекіном «великих криз» в Україні та на Близькому Сході.

Французький лідер також хоче справедливих правил для всіх у торгівлі між Європою та Китаєм.

 

Чад

У понеділок, 7 травня, жителі Чаду голосують за припинення трирічної військової влади на президентських виборах, які зводяться до безпрецедентної дуелі між головою хунти генералом Махаматом Ідрісом Дебі Ітно та його прем’єр-міністром Суккесом Масрою, колишнім противником, який перейшов на його бік. 

Але міжнародні правозахисні організації ставлять під сумнів щирість і достовірність виборів.

У виборах також беруть участь колишній глава уряду Альберт Пахімі Падаке та ще сім кандидатів.

 

Близький Схід

Палестинський ісламістський рух ХАМАС заявив у понеділок увечері, що прийняв пропозицію про перемир'я, подану катарськими та єгипетськими посередниками.

Відповідно до умов проекту угоди, опублікованого на своєму веб-сайті Al-Jazeera, текст передбачає повний вихід Ізраїлю з сектора Газа, повернення переміщених осіб і обмін заручниками, які все ще утримуються в Газі і палестинськими ув'язненими в Ізраїлю з метою «постійного припинення вогню».

Вважаючи, що проект угоди далекий від вимог Ізраїлю, військовий кабінет єврейської держави вирішив продовжити свою операцію в Рафаху, щоб чинити тиск на ХАМАС.

 

Вівторок (7 травня)

 

США

Колишня порноактриса Стормі Деніелс, центральна героїня судового процесу над Дональдом Трампом у Нью-Йорку, у вівторок, 7 травня, дала свідчення про сексуальні стосунки, які вона, як стверджує, мала в 2006 році з Трампом. Вона описала, як вони познайомилися на турнірі знаменитостей з гольфу і що, за її словами, сталося, коли вона поїхала в готель екс-президента, виклавши низку непристойних подробиць, що змусило суддю Хуана Мерчана кілька разів перебивати актрису, повідомляє CNN.

Ця справа може принести Трампу перший кримінальний вирок проти колишнього президента США.

 

Шотландія

Новий лідер Шотландської партії незалежності SNP був обраний у вівторок, 7 травня, місцевим парламентом замість Хумзи Юсафа, який пішов у відставку через неможливість створити нову урядову коаліцію після того, як розлютився на своїх союзників-екологів.

 

Середа (8 травня)

 

Франція

Олімпійський вогонь увійшов до Старого порту Марселя в середу, 8 травня, на борту трищоглового «Белема». На церемонії були присутні тисячі людей. 

Еммануель Макрон привітав: «Ми вступаємо в Ігри!».

 

США

У середу, 8 травня, президент США Джо Байден вперше попередив, що не постачатиме певну зброю Ізраїлю, основним військовим прихильником якого є Сполучені Штати, зокрема артилерійські снаряди, у разі великого наступу на Рафах.

 

США

Марджорі Тейлор Грін, палка прихильниця Трампа, у середу, 8 травня, не змогла відправити у відставку республіканського спікера Палати представників Майка Джонсона.

Переважна більшість республіканців та демократів не підтримали її пропозицію.

 

Четвер (9 травня)

 

Близький Схід

Прем’єр-міністр Ізраїлю у четвер, 9 травня, на наступний день після погрози американського президента призупинити певні поставки зброї, якщо його армія увійде в місто на півдні Сектора Газа, підтвердив, що якщо єврейській державі доведеться триматися самостійно, воюватиме «сама».

 

Чад

Голова хунти, генерал Махамат Ідрісс Дебі Ітно був оголошений переможцем президентських виборів у четвер, 9 травня, через три роки після того, як прийшов до влади на чолі військової хунти. 40-річний пан Дебі набрав 61,03% голосів, згідно з попередніми офіційними результатами виборчої комісії, яку він призначив, проти 18,53% його прем’єр-міністра Суккеса Масри, якому теж 40 років.

 

П’ятниця (10 травня) 

 

Близький Схід

Президент США Джо Байден заявив, що Америка не надаватиме Ізраїлю наступальну зброю для Рафаху. У п’ятницю у звіті Державного департаменту США говориться, що він знайшов обґрунтовані докази того, що використання Ізраїлем американської зброї під час війни порушувало міжнародне гуманітарне право.

 

Малі

Міжмалійський діалог за національне примирення, очолюваний хунтою, рекомендував продовжити перебування військових при владі на два-п'ять років. Крім того, коли відбуватиметься демократичний перехід, полковник Ассімі Ґоїта може бути кандидатом у президенти.

Малійські військові прийшли до влади чотири роки тому

 

Субота (11 травня)

 

Грузія

У Грузії опозиційний рух проти так званого закону про «іноземних агентів» не слабшає. Навпаки, після тижня організованого насильства проти своїх опонентів і напередодні вирішального тижня, коли уряд хоче ухвалити текст в остаточному читанні, близько 50 000 людей цієї суботи ввечері, 11 травня, вийшли на протест у Тбілісі.

 

Неділя (12 травня)

 

Литва

Литовці цієї неділі, 12 травня, оберуть президента на новий п'ятирічний термін.

У виборчій кампанії домінують питання оборони та безпеки.

Чинний президент Гітанас Науседа, на першому місці в опитуваннях, але, як пишуть місцеві ЗМІ, важко передбачити, хто буде другим, нинішній прем’єр-міністр Інгріда Сімоніте чи Ігнас Вегеле, юрист, який боровся проти вакцинації та обмежень під час Covid-19.

 

 

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!