Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Індія побила світовий рекорд на виборах

0

comments1673

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (2 червня)

Південна Африка(ПАР)
Згідно з офіційними результатами, оголошеними у неділю, 2 червня, виборчою комісією, Африканський національний конгрес(АНК), який перебуває при владі в Південній Африці протягом тридцяти років, уперше в історії втратив абсолютну більшість у парламенті, отримавши лише 159 місць із 400. 
Демократичний альянс (DA), провідна опозиційна партія, отримав 87 парламентарів, а нова популістська партія на чолі з екс-президентом Джейкобом Зумою з 49 парламентаріями стає третьою політичною силою у країні. 

Мексика
На президентських виборах у Мексиці 2 червня переважною більшістю перемогла кандидатка лівих сил Клаудія Шейнбаум. За даними Національного інституту виборів (INE), Клаудія Шейнбаум набирає від 58 до 60% голосів, значно випереджаючи свого опозиційного суперника, колишню правоцентристську сенаторку Хочітл Галвес, якій приписують 26-28% голосів.

Ісландія
Бізнес-леді Халла Томасдоттір була обрана президентом Ісландії у неділю, 2 червня, перемігши колишнього прем'єр-міністра Катрін Якобсдоттір.
Томасдоттір набрали 34,3% голосів, у порівнянні з 25,5% Якобсдоттір. 
Це вже другий випадок, коли ісландці обирають жінку на посаду президента.
По суті посада президента є почесною, але наділена правом вето на парламентські рішення.

Понеділок (3 червня)

Близький Схід
G7 закликала ХАМАС погодитися на припинення вогню. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій у понеділок, 3 червня. Німеччина, Канада, Іспанія, США, Франція, Італія та Японія нагадують, що Ізраїль заявляє, що готовий поважати майбутню угоду та просить країни, які мають вплив на ХАМАС, забезпечити погодження на угоду.

Індія
Загалом 642 мільйони індійців взяли участь у щойно завершених виборах із загальною явкою 58%, заявив журналістам у понеділок, 3 червня, головний комісар з виборів Раджив Кумар. 
Він сказав, що Індія побила світовий рекорд із 642 мільйонами індійських виборців і це історичний момент для Індії. 

Вівторок (4 червня)

Ізраїль
Міністерство оборони Ізраїлю оголосило у вівторок, 4 червня, про укладення угоди з США про придбання 25 додаткових винищувачів-невидимок F-35 у американської оборонної групи Lockheed Martin на суму близько трьох мільярдів доларів. 
Ці літаки, які повинні довести кількість F-35, що використовуються в ізраїльській армії, до 75, повинні бути поставлені в 2028 році, по три-п'ять літаків на рік, заявило міністерство у прес-релізі.

Південна Корея
Південна Корея призупиняє військову угоду з КНДР. Таке рішення, було прийняте урядом у вівторок вранці, 4 червня.
Воно є відповіддю на тисячу повітряних куль зі сміттям, надісланих Північною Кореєю, а також на глушіння радіохвиль GPS наприкінці травня.

Словенія
Парламент Словенії у вівторок, 4 червня, проголосував за указ про визнання Держави Палестина.
Правляча коаліція вирішила відхилити пропозицію опозиції, спрямовану на організацію консультативного референдуму.
Словенія прийняла це рішення через тиждень після Іспанії, Ірландії та. 
Указ був ухвалений 52 голосами з 90, а опозиція бойкотувала голосування, за винятком одного депутата, який утримався.

Середа (5 червня)

росія
У середу, 5 червня, російський президент пригрозив доставити зброю третім країнам, яка може завдати удару по інтересам Заходу, якщо Захід дозволить Україні вдарити по Росії своїми ракетами великої дальності.

США
Апеляційний суд штату Джорджія в середу, 5 червня, призупинив кримінальне провадження проти Дональда Трампа та його 14 співвідповідачів за незаконні спроби скасувати результати президентських виборів у США 2020 року, поки не винесе рішення щодо їхнього запиту про звільнення прокурора Фані Вілліс.

Четвер (6 червня)

Франція
У Франції святкують 80-річницю висадки союзників у Нормандії 6 червня 1944 року під час Другої світової війни.

Європарламент
У Нідерландах у четвер, 6 червня стартували вибори до Європейського парламенту, які фінішують у неділю, 9 червня.

США
Американський уряд почне розслідування, щоб визначити, чи винні OpenAI, Microsoft і Nvidia, ці три основні гравці в індустрії штучного інтелекту в антиконкурентних діях, повідомлила The New York Times у четвер, 6 червня.

П’ятниця (7 червня) 

Франція
Тут відбулись зустрічі президента України Володимира Зеленського, який був запрошений на святкування 80-річниці дня Д, з президентом Франції Емманюелем Макроном та президентом США Джо Байденом.

Данія
Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен зазнала нападу у п'ятницю, 7 червня, на площі в Копенгагені, повідомили її служби, уточнивши, що нападника заарештовано.

Субота (8 червня)

Корейський півострів
Північна Корея в суботу, 8 червня, знову відправила повітряні кулі, наповнені сміттям, до Південної Кореї, повідомила південнокорейська армія, після того, як активісти з півдня півострова надіслали таким же способом пропаганду проти уряду у КНДР.

Франція
Польська тенісистка 23-річна Іга Свьонтек виграла свій четвертий Ролан Гаррос і стала третьою тенісисткою, яка тричі поспіль вигравала Відкритий чемпіонат Франції після Моніки Селеш (1990-1992) і Жюстін Енен (2005-2007).

Неділя (9 червня) 

Європарламент
У країнах-членах Європейського Союзу сьогодні, 9 червня, завершуються вибори до європейського парламенту, які почались у четвер, 6 червня і на яких обирають 720 депутатів.

Детальніше дивіться на моєму ютуб каналі у програмі "Від неділі до неділі".
Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!