Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Ізраїль нападе на Ліван

0

comments926

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (16 червня)

Швейцарія
У неділю, 16 червня завершилась конференція високого рівня щодо миру в Україні.
Переважна більшість країн підписали комюніке, підтвердивши свою підтримку незалежності та територіального суверенітету України.

Понеділок (17 червня)

США
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок, 17 червня, перебуваючи у Вашингтоні, підтвердив, що 23 країни-члени НАТО збираються витрачати 2% або більше свого ВВП на оборону цього року, що є мінімальним порогом, встановленим Північноатлантичним альянсом. 
На початку зустрічі з президентом США Джо Байденом він також зазначив, що країни-члени НАТО збільшать свої військові витрати на 18% цього року. 
Це найбільше зростання за десятиліття.

Вівторок (18 червня)
 

Близький Схід
Після інтенсифікації конфлікту з Хезболлою на лівано-ізраїльському кордоні ЦАХАЛ у вівторок, 18 червня, подав сигнал про готовність атакувати Ліван.
Ізраїльська армія оголосила, що затвердила оперативні плани наступу на свого північного сусіда під час зустрічі генералів, присвяченої оцінці ситуації. 
Заява, яка перегукується зі словами, сказаними трохи раніше того ж дня главою ізраїльської дипломатії Ізраїлем Кацем, який погрожував Хезболлі, союзнику ХАМАС проти Ізраїлю, знищенням після тотальної війни, у якій ліванська шиїтська ісламістська група буде знищена.

Тайланд
Таїланд стане першою країною Південно-Східної Азії, яка легалізує одностатеві шлюби. Переважна більшість із 130 сенаторів, призначених армією, схвалили текст, 18 червня, який буде представлено королю для набуття чинності до кінця року. Вісімнадцять сенаторів утрималися, четверо проголосували проти.

Середа (19 червня)

КНДР
Північна Корея та Росія, під час візиту путіна у Північну Корею, підписали у середу, 19 червня, Договір про всеосяжне партнерство, який передбачає, у тому числі, взаємодопомогу в разі агресії проти сторони договору. 

Близький Схід
Лідер ліванської Хезболли Хасан Насралла попередив в прямому ефірі на телебаченні у середу, 19 червня, що жодне місце в Ізраїлі не буде захищене від ракет його формування, якщо ізраїльські лідери виконають свої погрози атакувати Ліван.
Він також погрожував Кіпру, якщо острів вирішить відкрити свої аеропорти та бази для Ізраїлю в разі війни проти його руху.

Четвер (20 червня)

США
Сполучені Штати призупинять запланований експорт сотень боєприпасів протиповітряної оборони своїм союзникам і партнерам і перенаправлять їх в Україну.
Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі назвав оголошене в четвер, 20 черовня, рішення важким, але необхідним і сказав, що воно в першу чергу вплине на поставки ракет-перехоплювачів Patriot і Nasams.

США
У четвер Сполучені Штати оголосили, що російське антивірусне програмне забезпечення Kaspersky більше не можна продавати або оновлювати в США. Цей крок був зроблений після років попереджень розвідки США про те, що Kaspersky становить загрозу національній безпеці і москва, ймовірно, використовуватиме програмне забезпечення для шпигування за своїми клієнтами.
Kaspersky заявляє про понад 400 мільйонів користувачів і 270 000 бізнес-клієнтів по всьому світу.

П’ятниця (21 червня) 

Європейський Союз
27 країн-членів Європейського Союзу підтвердили в п'ятницю, 21 червня, що переговори про вступ України та Молдови почнуться у вівторок, 25 червня.

Вірменія
Міністерство закордонних справ Вірменії оголосило в п'ятницю про визнання держави Палестина з метою просування до миру на Близькому Сході.
Після цієї заяви МЗС Ізраїлю викликало посла Вірменії в Ізраїлі для «суворої догани», згідно з офіційною заявою.
Вірменія цього року стала п'ятою європейською країною, яка визнала Палестину як державу.

Субота (22 червня)

Ізраїль
Десятки тисяч демонстрантів вийшли на демонстрацію в Тель-Авіві проти Беньяміна Нетаньягу
Кілька десятків тисяч ізраїльтян знову вийшли на демонстрацію в суботу в Тель-Авіві проти уряду Беньяміна Нетаньягу, вимагаючи нових виборів і звільнення десятків заручників, які все ще утримуються в Газі. Для організаторів це найбільше зібрання з початку війни.

Тайвань
У суботу, 22 червня, Міністерство оборони Тайваню заявило, що виявило 41 китайський літак навколо острова. З цих 41 військових літаків "32 перетнули середню лінію Тайванської протоки", - йдеться в прес-релізі міністерства, маючи на увазі лінію, яка розділяє протоку шириною 180 кілометрів між островом і Китаєм. 
Крім того, сім китайських кораблів також були виявлені навколо Тайваню протягом 24 годин до 6 ранку.

США
Станом на суботу понад 100 мільйонів людей у Сполучених Штатах були під загрозою спеки, головним чином у штатах центрального, південного та східного узбережжя. Рекордні температури зафіксовані в районі Балтімора (понад 38,3 градуса за Цельсієм) і в передмісті Вашингтона (37,8 градуса). Про це повідомило Національне громадське радіо(NPR).

Неділя (23 червня) 

Китай
23 червня, до Китаю з офіційним візитом прибув президент Польщі Анджей Дуда. Найважливішими питаннями для обговорення сторони обрали безпеку, зокрема й війну рф проти України, та економічні питання. Про це повідомила канцелярія президента Польщі.

Детальніше дивіться на моєму ютуб каналі у програмі "Від неділі до неділі".
Посилання у першому коментарі.
 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!