Блог

Бала Віталій: «Вівторок – подумай разів сорок»

Україні для перемоги потрібне «очищення» влади

0

comments3913

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні, хочу запропонувати для обговорити і порівняти реакцію української влади на широкомасштабне вторгнення росії 24 лютого 2022 року та ізраїльської влади на початок бойових дій 7 жовтня цього року.

Перше. Про готовність.

Українська влада виявилась повністю непідготовленою до широкомасштабного вторгнення 24.02.22. 

Ізраїль також виявися неготовим до атаки ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Але, якщо в Ізраїлі цю атаку, її підготовку протягом декількох місяців, «проспала» розвідка, фактично це провал Моссаду, то в Україні ситуація кардинально відрізнялась, хоча і наші високопосадовці, коли говорили про відсутність ознак вторгнення, аргументували це даними розвідок., не зважаючи на попередження наших партнерів і у першу чергу США.

Тобто, Ізраїль ніхто не попередив, бо ніхто і не спостерігав за розвитком подій, адже всі вважали, що Моссад має всі можливості і засоби для володіння ситуацією на Близькому Сході. Однак подальші дії ізраїльської влади продемонстрували, що Ізраїль готовий до війни, на відміну від України у лютому 2022 року.

А українську владу, навпаки попереджали про вторгнення, бо уважно слідкували за розвитком подій у росії та на україно-російському кордоні. Як реагували українська влада? А ніяк, на попередження, але нервово звинувачували США та інших у нагнітанні ситуації та завданні шкоди українській економіці такими заявами і продовжувала будувати дороги, витрачаючи шалені гроші та ігноруючи ЗСУ.

Друге. Про реакцію.

Українська влада у перші дні фактично була паралізована і складалосьвраження6 що окрім президента і деяких співробітників офісу президента, які з’являлись на телебаченні та говорили на створеному єдиному телемарафоні що-небудь, всі інші втікли. До речі так і було, уряд виїхав зКиєва6 а депутати правлячої партії взагалі пішли у «партизани» і про них не було чути і не було видно. Це потім вони всі з’явились, коли відбили росіян з під Києва. Тобто, не було чітких і злагоджених дій по організації оборони країни. А деякі навпаки закликали не покидати домівок, бо нічого не загрожує цивільному населенню. Потім весь світ побачив у Бучі, Ірпені та інших населених пунктах, як нічого не загрожувало.

В Ізраїлі, у суботу, 7 жовтня, в день атаки ХАМАС, прем’єр-міністр Нетаньягу заявив, що в Ізраїлі почалася війна.

А вже 8 жовтня військово-політичний кабінет оголосив в Ізраїлі стан війни.

Нагадаю в Україні такі оголосили стан війни.

На 9 жовтня офіційно повідомили, що Ізраїль мобілізував 300 тисяч резервістів. Для цього хватило двох днів.

В Ізраїлі президент, вже 8 жовтня, закликав до створення уряду національної єдності, а прем’єр-міністр, 9 жовтня у зверненні звернувся до опозиції приєднатися до уряду національної єдності.

А в Україні влада вирішила замість об’єднання всіх політичних сил об’єднатись з телеканалами олігархів та створити єдиний телемарафон проігнорувавши телеканали, які на думку влади не є лояльними до неї.

Третє. Висновок.

Замість того, щоб думати, як об’єднувати Україну, на жаль, чинна українська влада і досі не тільки не закликала до об’єднання всіх політичних сил, а вже давно веде «політичну» боротьбу з опонентами та думає про збереження влади, а не збереження України. А для збереження влади владою приймаються такі рішення і дії, що загальне погіршення ситуації в Україні не бачать тільки в офісі президента.

Трохи більше дивіться на моєму ютуб каналі.

А якщо виникне бажання та буде натхнення підписатись, поставити вподобайку , прокоментувати і навіть підписатись, я  буду вдячний за підтримку.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!