Блог

Бала Віталій: «Вівторок – подумай разів сорок»

Краще спочатку зробити, а потім говорити

0

comments3061

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні, хочу поговорити про питання щодо поступок чи не поступок, компромісів чи не компромісів з урядом Угорщини, який погрожує заблокувати рішення про початок переговорів Європейського Союзу з Україною про вступ в ЄС.

На мою думку, як би нам не подобалась і обурювала позиція угорської влади, потрібно не робити різного роду заяви, які викликають роздратування угорського уряду і фактично підливають оливи(масла) в огонь і заохочують до негативної реакції, а спокійно і виважено працювати для нейтралізації можливих негативних дій Угорщини щодо блокування вступу України в ЄС.

Тому, для мене було дивно прочитати заяву віце-прем’єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної під час заходу NV Формула успіху, яка пафосно і безапеляційно сказала, що остаточну формулу порозуміння вона знайшла 11 листопада після переговорів з європейськими партнерами.

За її словами, для цього непотрібно безпосередніх переговорів з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном і що вона впевнена на сто відсотків, що це спрацює.

Хочеться вірити, що дійсно спрацює якась винайдена нею формула і Угорщина не заблокує початок переговорів України з ЄС у грудні цього року на саміті ЄС.

Але, навіщо публічно заявляти, що порозуміння знайдеться без участі глави уряду Угорщини?

Невже вона не розуміла, коли робила таку заяву, що ця інформація обов’язково буде доведена до угорського уряду і Орбана, зокрема.

Стефанішина вважає, що це сприятиме порозумінню з Угорщиною?

Невпевнений, що у питанні ніби порушення прав угорської меншини в Україні, яке стосується насамперед української мови, яку Угорщина хоче обмежити у законах про освіту і ЗМІ, можливо знайти порозуміння, бо будь-яке порозуміння буде компромісом, а компроміс у питання української мови в Україні шкодить національним інтересам.

Тому дуже дивно, що після такої пафосної і безапеляційної заяви, віце-прем’єрка додала, що про шлях порозуміння розповість після засідання Європейської Ради у грудні, а дорожна карта, яку, за її словами, запропонувала Україна Угорщині, чомусь не опублікована.

Для чого тоді було таке заявляти? Якщо цю заяву, перекласти на звичайну мову, то Стефанішина сказала, що все буде добре, бо я працюю супер, але нічого вам не скажу про те що роблю.

Краще спочатку зробити, а потім говорити.

У цій всій історії, головне, щоб піар-заяви не погіршили ситуацію, яка і так непроста.

І взагалі, краще сорок разів подумати, аніж один раз сказати що-небудь, аби сказати.

Більше можна подивитись у програмі «Вівторок – подумай разів 40» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!