Блог

Бала Віталій: «Вівторок – подумай разів сорок»

Волонтери України=Святий Миколай, але щодня.

0

comments3504

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні пропоную поговорити про українських волонтерів, адже сьогодні Міжнародний день волонтерів, який був започаткований у 1985 році із ініціативи Генеральної Асамблеї ООН.

На мою думку, український волонтерський рух не має аналогічних прикладі у світовій історії.

І дуже добре, що ця дата співпадає тепер з Днем Святого Миколая, бо українські волонтери, певною мірою роблять таку ж добру справу, як Святий Миколай.

Українські волонтери фактично, починаючи з 2014 року, в окремі періоди виконували роль влади у забезпеченні ЗСУ і не тільки.

Тобто, там, де влада не мала можливості, або не справлялась, з’являлись волонтери і вирішували всі нагальні питання, за виключенням постачання важкого озброєння.

Особливо важливої їхня роль була на початку війни у 2014 році, коли, після Революції Гідності, нова влада фактично залишилась з нічим перед російським агресором.

Але, на жаль, на початку широкомасштабної агресії 24 лютого 2024 року і по сьогоднішній день волонтери знову взяли і беруть на себе роль постачальника всього необхідного для ЗСУ. І сьогодні вже питання не. Утому, що влада не має можливостей6 як це було на початку 2014 року, а у тому, що чинна влада не здатна виконувати необхідні функції для забезпечення ЗСУ. 

Потрібно обов’язково вчергове нагадати, що з 2019 року українською армією влада не цікавилась, бо «будувала» дороги, де можна красти гроші, а для армії, для її забезпечення всім необхідним грошей не вистачало і всім нагадую слова Володимира Зеленського, що якщо влада буде виділяти більше грошей на армію, то не зможе будувати дороги. 

Дійсно, це так зване «велике крадівництво» дуже допомогло армії, але не українській, а російській при вторгненні.

І саме волонтери були змушені займатись закупівлею бронежилетів, шоломів, одягу, взуття і навіть їжі і води, вже не кажучи про медикаменти. А тепер вже не тільки дрони купляють, а збирають вже і на зброю. 

А чим влада займається? 

Говорить правильні слова, закликає донатити на ЗСУ, а у той же час приймає закони і рішення, які роблять українців біднішими, бізнес ледве виживає, якщо не має стосунків з владою, а волонтерів визнає тільки «своїх».

І ще влада мародерить і краде гуманітарну допомогу.

Влада «своїх» волонтерів», серед яких багато сумнівних постатей, м’яко кажучи, нагороджує, а з всіма іншими завзято намагається «боротись».

Всі, хто займається волонтерством, особливо ті, хто це робить з 2014 року, добре знають цю ситуацію.

Не може бути апріорі провладних волонтерів і всіх інших.

Бо волонтери, якраз вирішують питання, з якими не справляється влада. А згуртованість волонтерів, яка переросла у великий волонтерський рух, який сам живе незалежно від влади, він ще й ефективно допомагає незалежно від влади.

Такий стан речей чинну владу злякав і вона перелякана до цього часу.

Тому і вирішили у владі створювати альтернативних «волонтерів», медійно їх розкручувати, вручати нагороди і т.д.

Але, якщо подумати логічно, яке відношення має влада до волонтерського руху?

Чому вона роздає нагороди «розкрученим» нею ж волонтерам?

Волонтерам можуть вручати нагороди і подяки ті, кому вони допомагають, а завдання влади не заважати а створювати найсприятливіші умови для волонтерів, а не навпаки, як це роблять, обмежуючи, встановлюючи різні бюрократичні перепони, вводячи податки на гроші, на які мають бути закуплені речі для військових під час війни.

І декілька слів про благодійні фонди.

На мою думку, благодійні фонди засновують благодійники і витрачають на функціювання цього фонду свої гроші, а отриманні гроші від людей повинні витрачатись виключно на те, на що ці гроші збираються, а не на зарплатню, інколи дуже немалу в окремих фондах.

Бо такі благодійні фонди виглядають більше на бізнес зразка «МММ»(Хто не у курсі, загугліть)

Тому нагадую, що таке волонтер і волонтерська допомога:

«Волонтерська допомога - роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. Волонтер - фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги (стаття 7 Закону України "Про волонтерську діяльність").»

Тому, подумайте разів 40 перед тим, кому відправляти гроші на допомогу ЗСУ.

А допомагати волонтерам обов’язково потрібно

Вітаю всіх справжніх волонтерів та бажаю усіляких гараздів вам та вашим близьким!

Більше можна подивитись у програмі «Вівторок – подумай разів 40» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!