Блог

Бала Віталій: «Вівторок – подумай разів сорок»

Відсутність «плану Б» - шлях до поразки

0

comments3818

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні пропоную поговорити про «шедевральну» заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Мова про інтерв’ю кореспондентці CNN Кріштін Аманпур, в якому Кулеба заявив, що не має «плану Б» щодо компенсації нестачі зброї, бо вони(він сказав «ми) вірять у «план А».

Одразу ж Кулеба намагався «викрутитись», видно зрозумів, або йому вказали на дурницю, яку озвучив. Він почав пояснювати, що ніби Україні постійно пропонували якісь «плани Б» і навів, як приклади питання про членство в ЄС, про іншу зброю.

Потім вже там радник з ОПУ пояснював, що президент говорить про спільні чи окремі виробництва зброї, про отримання ліцензій на ремонтні роботи бронетехніки і це все і є «план Б».

Але, всі ці пояснення не заперечують відстутності у чинної влади «плану Б».

Отже, виявляється, що насправді, окрім так званої «формули миру» у чинної команди не має плану і розуміння, що робити, як перемагати.

І це дуже погана новина, нажаль.

Формула миру, то звичайно добре для зустрічей, для перемовин і т.д. Але, без плану перемоги не буде ніякої формули миру, окрім розмов про неї.

Американський журнал TIME опублікував статтю про десять глобальних ризиків у 2024 році.

На третій позиції після США та війни на Близькому Сході, пишуть про Україну. І слід визнати, що пишуть гірку правду, без рожевих окулярів. 

Розділена Україна, так журнал TIME визначив ситуацію в Україні. Крім того, американське видання зазначило, що 2024 рік є переломним моментом у війні: і якщо Україна не вирішить свої проблеми з живою силою, не збільшить виробництво зброї та найближчим часом не розробить реалістичну військову стратегію, її територіальні втрати можуть виявитися постійними та цілком можуть збільшитися.

А у чинної влади в Україні виявилось, що не має «плану Б». 

То, що нам тепер чекати від них у 2024 році?

Знову гучні заяви, які не мають нічого спільного з реальністю, бо одні посадовці говорять одна, а інші говорять зовсім інше.

Я, вже не один раз говорив, писав, що інформаційна політика влади непросто хибна, вона провальна і шкідлива для України.

Але, нічого не змінилось і нема жодних підстав, що буде змінюватись, бо за цю політику відповідають люди, які її такої і «зробили». Тільки їх заміна, можливо, буде першим кроком до здорового глузду, реалізму та професіоналізму.

А взагалі, потрібно добре готуватись до інтерв’ю і думати, що говорити, не «умнічати» потім.

Однак, поки існує єдиний телемарафон, сподіватись на якісь зрушення та зміни в інформаційній політиці владної команди нема сенсу.

Детальніше дивіться у програмі «Вівторок – подумай разів 40» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!