Блог

Бала Віталій: «Злий понеділок»

Розкрадання гуманітарної допомоги

0

comments3451

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні пропоную обговорити гуманітарну допомогу.

"Протягом 9 місяців 2023 року за результатами спільних заходів перевірено понад 9 тис. фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адресу 200 військових частин. Встановлено більш ніж 3 тис. випадків не підтвердження її надходження до військових частин", - повідомляє Держмитслужба.

От така офіційна інформація була оприлюднена декілька днів тому.

Перевірку спільно провели  Департамент боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби та Департамент внутрішнього аудиту Міністерства оборони України.

Можна спробувати уявити, а скільки ж фактів такого мародерства ми не знаємо і можливо і не взнаємо.

Але, навіть те, що відомо на сьогодні, викликає не просто обурення, а жах.

Як можна таке «виробляти»?

Як можна назвати тих людей, хоча і людьми їх, за великим рахунком, важко назвати? Хіба що, мародери-потвори. Тільки такі можуть обкрадати військових, які і цих потвор захищають, що їх обкрадають.

Але, насправді, скандали із розкраданням гуманітарної допомоги почалися фактично з самого початку широкомасштабного вторгнення, на жаль. І точно, на жаль, ми про всі ці факти розкрадання не взнаємо, бо їх не хочуть розголошувати.

І тут питання не тільки у тому, що ніхто не захоче з міжнародних партнерів України, приватних структур та конкретних іноземних громадян, надавати таку допомогу взнаючи про такі скандали, тут питання і репутації країни, яка цим мародерством знищується, а ще важливіше, що необхідні речі, у першу чергу військовим, адресати не отримують.

Всі напевно пам’ятають і про гуманітарку, яка зникла у Запорізькій області, про гуманітарку, яку ховали на складі у 1600 кв.м, на Львівщині, де «розгрузилися» понад 70 фур і таких прикладів багато.

І треба чесно визнати, що без участі представників влади на різному рівні такі «спецоперації» мародерів були б неможливими.

Хто в Україні на найвищому рівні відповідає за питання гуманітарної допомоги, той і перший повинен понести відповідальність за розкрадання у таких величезних масштабах.

Адже, щоб не знати про це, потрібно дуже «постаритися» весь час нічого «не бачити» і «не чути».

Якщо людина не справляється, значить повинен бути призначений інший відповідальний і все повинно відбуватись прозоро і публічно, якщо ще буде бажання у когось надавати Україні гуманітарну допомогу…

Продовження дивіться на моєму ютуб каналі.

А якщо виникне бажання та буде натхнення  поставити вподобайку, прокоментувати відео та підписатись на канал, я буду вдячний за підтримку.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!