Блог

Бала Віталій: «Злий понеділок»

Що не так з мобілізацією

0

comments4014

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Сьогодні пропоную поговорити про все, що відбувається навколо питання мобілізації в Україні.
На жаль, питання мобілізація в Україні набуває негативної тенденції і точно не мотивує та заохочує громадян йти в ЗСУ.
Які ж причини такої ситуації?
1. Відношення влади до військових, м’яко кажучи, є неприйнятним. Вже давно говорять про проблеми з виплатами не тільки сім’ям загиблих, але й пораненим, яких виводять за штат, та й затримками виплат. Якщо було сказано і обіцяно скільки будуть платити, то це потрібно виконувати. Вже час оприлюднювати втрати на війні. Це необхідно зробити, щоб всі побачили у країні, що насправді відбувається на фронті і зрозуміли, що без об’єднання всіх, перемогти ворога буде неможливо. Також це потрібно, щоб були виплати всім сім’ям загиблих, адже є непоодинокі випадки, назву це так, коли цього не хочуть робити і приховують загибель захисників та захисниць. Я про це писав вже  тут. Це потрібно робити, бо правда все рівно стане відома, якби не хотілось її приховати.
2. Корупція на найвищому рівні та у Міністерстві оборони. Потрібні позитивні зміни у Міністерстві оборони.
3. Політизація питання мобілізації. Володимир Зеленський почав з піару, коли заявив про звільнення всіх воєнкомів, звинувативши у хабарництві, Так, дійсно були випадки хабарництва6 корупції у ТЦК, але такі публічні прості рішення не вирішують цю проблему. А навпаки ще більше додають негативу. Потім Зеленський на прес-конференції озвучив цифру в необхідності мобілізувати 450-500 тисяч і «перекинув» це не військових. І тут почалося публічне обговорення та змагання, хто запропонує якийсь свій варіант.
4. Публічне обговорення призвело до розбрату і демотивації у суспільстві. Не потрібно було виносити це питання для публічного обговорення.
5. Потім Кабмін запропонував свій законопроект мобілізації, який викликав вже певну істерію в його обговоренні. 
6. Представники влади почали пропонувати повну нісенітницю, від проведення лотереї серед тих, хто може бути мобілізований до можливості відкупитися від мобілізації. Фактично дискредитують це питання і демотивують громадян країни.
7. Як результат, громадяни, у своїй більшості, тепер сприймають мобілізацію негативно. І дійсно, виглядає так, що воювати мають тільки пересічні громадяни, а чиновники і всі хто працює у державних органах знаходяться поза межами питання мобілізації. Ніби країну поділили на дві частини, що стало результатом розколу у країні та великої недовіри до питання мобілізації. 
8. А недовіра і негативне ставлення до мобілізації є наслідком недовіри до влади загалом.
9. Без повернення довіри і відчуття справедливості нічого доброго з того не буде.
10. Вже закордоном обговорюють питання мобілізації в Україні і обговорюють, як велику проблему. А на росії тільки радіють і потирають руки, на жаль.
Таке враження, що це робиться в Україні спеціально.
Більше дивіться у програмі «Злий понеділок» на моєму ютуб каналі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!