Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Багато
молодих мам намагаються виконати надзвичайно складне завдання, яке перед ними
ставлять оточуючі: повноцінно харчуватися, годувати дитину і разом з тим нічого
не їсти — бо, що б мама не з'їла, "у дитини від цього коліки і
висипання". Про це на своїй сторінці в
фейсбук повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Годуюча немовля жінка витрачає приблизно на 500-600 кілокалорій більше, ніж вагітна і та, що не годує грудним молоком. Необхідність збільшення ваги залежить від особливостей самої жінки. Під час вагітності потрібно набрати не менше 8 кг: плід, матка, збільшені молочні залози і об'єм крові, і також жирові відкладення.
"Це
нормально — народити і важити більше, ніж до вагітності", — підкреслила Супрун.
Якість
грудного молока частково залежить від того, що їсть мама. Воно має різний
кількісний склад залежно від періоду лактації. Якщо матері не вистачає
водорозчинних вітамінів: С, В9, В12 — їх вистачить і в молоці.
Повноцінний
раціон, на думку Супрун виглядає так.
Білок
потрібно їсти 2-3 рази в день: м'ясо тварин або птиці, рибу, яйця, бобові, горіхи
і насіння. Якщо мама не їсть м'яса або тваринних продуктів — все в порядку. Потрібно
стежити за споживанням білка рослинного походження, і читати про вітаміни
і добавки.
Потрібно
споживати три порції овочів, в тому числі темно-зелених і помаранчевих. Це
джерело магнію, фолієвої кислоти і каротиноїдів.
"Їжте
дві порції фруктів кожен день. У раціоні повинні бути присутніми цільнозернові
продукти: висівковий хліб, макаронні вироби, каші. Пийте, коли відчуваєте
спрагу. Пити багато води, щоб було молоко, не потрібно", — впевнена Супрун.
Так
як у жінок у період лактації збільшені витрати вітамінів і мінералів,
веганкам і вегетарианкам потрібні добавки вітамінів D і В12. Жінкам з анемією
потрібно приймати добавки заліза.
Раніше "Коментарі" повідомляли
про те, що Супрун попередила про небезпеку перегляду телевізора.
Новини партнерів
Новини