Головна Новини Інфографіка 2021 Чемпіонат Європи з футболу: хто і коли завойовував титул переможця
commentss НОВИНИ Всі новини

Чемпіонат Європи з футболу: хто і коли завойовував титул переможця

Італійці, які перемогли на Євро-2020, забрали футбольну перемогу вперше з 1968 року

13 липня 2021, 15:16 comments2218
Поділіться публікацією:
Чемпіонат Європи з футболу: хто і коли завойовував титул переможця

Переможці Євро з футболу за всі роки. Інфографіка: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Футбольні пристрасті, які повинні були б вщухнути після фіналу Євро-2020, продовжують кипіти. Всі обговорюють команду переможця, команду тих, хто програв, а також інші яскраві моменти. "Коментарі" пропонують короткий екскурс в історію Чемпіонату Європи (ЧЄ), щоб згадати всіх переможців минулих років.

Вперше за звання чемпіонів Європи футболісти змагалися на змаганнях 1960 року. Тоді єдиний раз за весь час команда Радянського Союзу змогла дістати перемогу. Примітно, що серед членів збірної були четверо футболістів, які грали за "Динамо Київ". Таким чином, до першої перемоги на Євро доклали зусиль і українці Володимир Єрохін, Олег Макаров, Віктор Фомін та Юрій Войнов.

У 1964 році омріяна перемога дісталася команді Іспанії. До слова, ця країна є однією з найбільш результативних на цьому чемпіонаті крізь роки. Іспанцям вдалося завоювати найвищий титул ще двічі — у 2008 і 2012 роках.

1968 рік приніс радість італійським футбольним уболівальникам. Це був перший і до Євро-2020 єдиний раз, коли Італії вдалося стати кращою за всіх інших суперників. Зараз же, у 2021 році, збірна показала, що гідна спортивних досягнень своїх попередників.

У 1972 році на підмостках переможця виявилася Німеччина. Разом з Іспанією ця країна також найчастіше роздобувати перемогу. Ще двічі місцевим спортсменам це вдалося в 1980 і 1996 роках.

До свого розпаду на дві незалежні країни Чехословаччина змогла перемогти в Чемпіонаті Європи з футболу. Це сталося у 1976 році.

У 1984 році Євро підкорили французи. Друга перемога збірної цієї країни сталася через 16 років, на світанку нового тисячоліття — у 2000 році.

Переможцями Євро-1988 стали Нідерланди. У 1992 році титул кращих дістався команді Данії.

Дуже несподіваною для всіх спортивних букмекерів (і, ймовірно, навіть для фанатів) стала перемога збірної Греції у 2004 році. При цьому вони програли один із попередніх матчів українській збірній з рахунком 2:0.

Наступною країною, яка вперше отримала титул переможця Євро, стала Португалія — аж у 2016 році.

Варто зазначити, що не всі поєдинки закінчувалися по закінченню основного часу матчу — двох стандартних таймів. Свого часу протягом кількох чемпіонатів УЄФА ввела в ужиток так зване правило "золотого гола". Таким м'яч вважався, якщо був забитий у додатковий час. Після першого ж гола весь "приплюсований" час зупинявся, а команда, що зуміла атакувати чужі ворота, вважалася переможцем.

І хоча зараз це правило не діє, свого часу Іспанія (1996) і Франція (2000) виграли чемпіонат саме таким чином.

Під час післяматчевих пенальті переможця визначали на Євро-1976 (Чехословаччина) і Євро-2020 (Італія).

Перемогою в додатковий час відзначилася єдина команда — таким чином звання кращих у 2016 році завоювали португальці.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як за час існування ЧЄ з футболу себе показувала збірна України. Подробиці — в нашій інфографіку.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, хто з футболістів Євро-2020 повинен був вийти на вирішальний пенальті у фіналі замість Букайо Сака.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!