Головна Новини Інфографіка 2021 Найбільш і найменш стресові міста світу у 2021 році: представник України теж у цьому списку (Інфографіка)
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбільш і найменш стресові міста світу у 2021 році: представник України теж у цьому списку (Інфографіка)

Міста були відібрані відповідно до їх розміру та значущості

5 вересня 2021, 10:05 comments1349
Поділіться публікацією:
Найбільш і найменш стресові міста світу у 2021 році: представник України теж у цьому списку (Інфографіка)

Найбільш і найменш стресові міста світу у 2021 році. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Берлінська косметична, оздоровча та дієтична компанія VAAY недавно провела дослідження, яке визначило найбільш і найменш стресові міста світу у 2021 році. Всього досліджувалося 100 мегаполісів, повідомляє портал "Коментарі".

Так, міста були відібрані відповідно до їх розміру та важливості. На основі перевірених даних вони були оцінені за 17 критеріями, які можна розбити на 4 основні категорії:

- управління містом (безпека, соціально-політична стабільність, гендерна рівність, рівність меншин);

- загальні показники (щільність населення, затори на дорогах, погодні умови, забруднення повітря, світлове/шумове забруднення);

- фінанси (рівень безробіття, фінансовий стрес, соцзабезпечення);

- охорона здоров'я (психічне здоров'я населення, доступність медичної допомоги, рівень стресу під час пандемії Covid-19).

На основі цих показників кожному зі 100 досліджуваних міст був привласнений коефіцієнт від 1 до 100 балів, де 1 означає найбільший, а 100 — найменший рівень стресу.

Першу трійку міст із найменшим рівнем стресу зайняли столиці Західної Європи: найбільше місто Ісландії — Рейк'явік, який набрав 100 балів зі 100 можливих завдяки рівню толерантності, що зашкалює, та чистоті повітря; швейцарський Берн із найнижчим рівнем безробіття (2,8%) і фінські Гельсінкі. На четвертому місці розташувалася невелика затишна столиця Нової Зеландії — Веллінгтон із найбільшим у всій першій десятці запасом політичної та соціальної стабільності, а на п'ятому — австралійський Мельбурн з коефіцієнтом 94,2. На цьому представники з Південної півкулі закінчуються.

Решту місць у десятці найменш стресових міст щільно займають представники "старої Європи": норвезька столиця Осло, що приділяє велику увагу правам меншин; головне місто Данії — Копенгаген (92,6), австрійський туристичний центр Інсбрук в Альпах (92,2) і німецький Ганновер, що відстає від нього всього на 0,2 позиції. Замикає першу десятку ще одне австрійське місто Грац із найвищим серед усіх попередніх населених пунктів рівнем звукового і повітряного забруднення.

Лідером серед найбільш стресових міст стало найбільше місто Індії — Мумбаї (колишній Бомбей) з коефіцієнтом 1, серед недоліків якого найнижче оцінені фінансова захищеність населення, а також погодні умови: субекваторіальний клімат з його нестерпною посухою, яку змінюють сезони мусонних дощів. На цілих 18 позицій коефіцієнта від нього відстає нігерійський портовий мегаполіс Лагос із рівнем шумового забруднення., що зашкалює На третьому місці рейтингу — столиця Філіппін — Маніла, а "бронза" дісталася індійському Нью-Делі (31,5), яке за рівнем фінансової захищеності своїх жителів мало чим відрізняється від Мумбая.

П'яте і шосте місця посіли багатостраждальні столиці Близького Сходу — іракський Багдад і афганський Кабул. Щоправда, якщо безпека багдадців ще залишається на якомусь мінімальному рівні, то в кабульських реаліях цей показник наближається до нуля.

На сьомому місці — Москва, автомобільний трафік у якій був оцінений творцями рейтингу як один із найгірших. Далі йдуть найбільше місто Пакистану — Карачі (36,6) та індонезійська Джакарта (41,8). Замикає рейтинг найбільш стресових міст столиця України — Київ із коефіцієнтом 42,8.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ЮНІСЕФ назвала країни Європи, населення яких недоїдає найбільше: на якому місці Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Сomments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!