Головна Новини Інфографіка 2022 Світовий ринок вина: ТОП-країни з його експорту, імпорту та споживання
commentss НОВИНИ Всі новини

Світовий ринок вина: ТОП-країни з його експорту, імпорту та споживання

Виробництво вина в Україні поки що бажає кращого

3 лютого 2022, 21:55 comments5041
Поділіться публікацією:
Світовий ринок вина: ТОП-країни з його експорту, імпорту та споживання

Країни з найбільшим рівнем споживання вина. Колаж: "Комментарі" / Дмитро Романюк

Попри неврожаї останніх років, які призвели до падіння виробництва вина на кілька десятків мільйонів гектолітрів (гл), світова винна галузь намагається поступово прийти до тями.

За даними Міжнародної організації виноградарства та виноробства (OIV), за 2020 рік до трійки лідерів експорту увійшли такі країни як Італія, що експортувала майже 21 мільйон гектолітрів цього напою, сонячна Іспанія (20,2 млн гл) та Франція з показником 13,6 млн гл. Перебуваючи на першому рядку серед лідерів експорту, жителі Апеннінського півострова примудряються ще й майже повністю забезпечувати вином власні чималі потреби – Італія розташувалася на третьому місці у світі за рівнем споживання вина (24,5 млн гл). Їх змогло обігнати лише багатомільйонне населення США, що приймає "на душу" майже на 10 млн гл більше, і споконвічні любителі вина – французи (24,7 млн гл).

До п'ятірки ТОП-світових експортерів також увійшли Чилі (8,5 млн гл) й Австралія (7,5 млн гл). Розміри експорту п'ятірки країн, куди входять Аргентина, США, Південна Африка, Німеччина та Португалія, набагато скромніші та коливаються у межах 3-4 млн гл. Цікаво, що португальці примудряються залишатися на 10 місці як серед головних експортерів, так і серед імпортерів.

ТОП-10 країн-імпортерів вина цілком передбачувано очолює Великобританія. У 2020 році на "туманний Альбіон" завезли 14,6 млн гл п'янкого напою – майже на мільйон гл більше, ніж було випито. На другому місці Німеччина, що імпортувала 14,1 млн гл вина. А всього у 2020 році німці випили 19,8 млн гл. "Бронзу" по праву взяли США – 12,3 млн гл. 6,3 млн гектолітрів імпортувала Франція. З урахуванням того, що всього було спожито майже 25 млн гл, обсяг не надто захмарний. У межах 4,3-4,7 млн гл ввезли Нідерланди, Канада та Китай. А Росія, Бельгія та Португалія ще менше близько 3.

Як зазначалося вище, у трійці країн із найвищим рівнем споживання США, Франція й Італія. Німеччина (19,8 млн гл) та Великобританія (13,3 млн гл) займають 4 та 5 позиції відповідно. 6 місце залишив за собою Китай із показником 12,4 млн гл, за ним Росія, де було випито 10,3 млн гл. З невеликим відривом від росіян розташовуються Іспанія й Аргентина, а замикає цей список Австралія (5,7 млн гл).

Виробництво вина в Україні поки що бажає кращого. Так, у 2020 році було виготовлено всього 1,2 гектолітра п'янкого напою. Натомість було встановлено історичний рекорд з імпорту. Всього було ввезено вин на загальну суму 179,3 млн доларів. На жаль, інформації про більш точні обсяги ввезеного товару немає, так само як і інформації щодо загальної кількості його споживання. Вважається, що на одного українця припадає 2,68 літра вина на рік і ця цифра поступово зростає.

Раніше інтернет-портал "Коментарі" повідомляв, скільки овочів споживають у країнах Європи, а також яку частину доходу потрібно буде витратити на покупку мінімального продуктового набору у країнах Європи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!