Головна Статті Інтерв'ю 2023 Спілкування з росіянами та вкрадене професійне життя: актор Дмитро Чернов про війну та театр
commentss Інтерв'ю Всі новини

Спілкування з росіянами та вкрадене професійне життя: актор Дмитро Чернов про війну та театр

За словами Заслуженого артиста, станом на сьогодні робота всієї кіноіндустрії призупинилася, а гонорари суттєво впали. Проте театр, навпаки, додає актор, працює потужно, хоча і є труднощі фінансового характеру.

30 березня 2023, 10:20 comments1243
Поділіться публікацією:
Спілкування з росіянами та вкрадене професійне життя: актор Дмитро Чернов про війну та театр

Дмитро Чернов, фото із архіву актора

24 лютого 2022 року стало датою, яка поставила на паузу життя усієї країни, кожного її громадянина та громадянки, адже неочікуване вторгнення путінської орди миттєво порушило задумані плани та зруйнувало долі мирного населення. Неабияких труднощів, пов’язаних з війною зазнали у тому числі і представники вітчизняного шоу-бізнесу. Так, до прикладу, Заслужений артист України Дмитро Чернов розповів виданню "Коментарі", що у таких скрутний час чи не єдиним його спасінням став театр, де, на подив, майже щоденно збираються тисячі українців, не дивлячись навіть на систематичні обстріли на звуки тривожних ракет.

"Паніки не було, але страх вже гуляв по свідомості"

Актор каже, що в день повномасштабного вторгнення він знаходився на дні народження у подруги. Святкувати, додає Дмитро, планували декілька днів, але веселощі та гарний настрій вщент знищив звук тривожних сирен, які й стали знаком того, що почалася війна.

"Паніки не було, але страх вже гуляв по свідомості. Пам’ятаю, коли вперше побачив відео,  де російські війська вільно заїхали до Мелітополя, одразу йойкнуло в серці, бо в мене мама і брат живуть в Запоріжжі, тож тривожність та переживання за близьких з перших днів війни сказали мені "привіт"", — розповідає Заслужений артист.

"Професійне життя було вкрадене, але добре, що є театр"

Дмитро каже, що війна внесла значні корективи у його творчу діяльність.Так, до прикладу, навесні минулого року актор завершив зніматися у першій частині повнометражного художнього фільму, попереду його чекало ще немало роботи, але повномасштабне вторгнення поставило все на безстрокову паузу.

"Війна все змінила і внесла суттєві зміни у моє професійне життя, нажаль . Але то таке, дрібниці у порівнянні з втраченими життями і долями. Творче життя було підло і нахабно вкрадене. Добре, що є театр, який став рятівником і який, як виявилося, дуже потрібен людям зараз. Ми почали ставити вистави десь наприкінці квітня 2022 року. Дивовижно, але зараз зали на наших виставах забиті вщент, люди прагнуть переключитись від теми кривавих злочинів Путіна і хоча б трохи доторкнутися до мирного життя, навіть якщо наразі воно тільки на сцені", — додає Дмитро.

За словами Заслуженого артиста, станом на сьогодні робота всієї кіноіндустрії призупинилася, а гонорари суттєво впали. Проте театр, навпаки, додає актор, працює потужно, хоча і є труднощі фінансового характеру. Так, наприклад, на ті ж самі нові постановки, репетиції та вистави коштів не завжди вистачає. Але Дмитро впевнений, що все буде добре, а згодом – навіть краще, аніж було колись.

"Є росіяни, які залишилися в Україні і з Україною"

Не буде ні для кого таємницею те, що безмежна кількість українців припинила спілкування з родичами та друзями, які проживають в Росії. В кіно-просторі, каже Дмитро, ситуація ще більш радикальніша, адже велика кількість російських акторів знається з українськими, з якими неодноразово зустрічалася  на знімальних майданчиках. За словами Заслуженого артиста, він також був вимушений припинити відносини майже зі всіма колегами, які вирішили підтримати, або ж просто промовчати про військове вторгнення РФ в Україну.

"Припинив спілкуватися майже зі всіма знайомими з РФ. Є росіяни, які залишились в Україні, з Україною. Особисто знаю таких, вони підтримують нас у всьому, з ними дружні відносини збереглися, і це, як на мене цілком нормально, адже одразу відчувається, чи щира людина у своїх помислах, чи ні. Я бачу їх щирість і їх відчай по відношенню до цієї ганебної війни", — підкреслює Дмитро.

"Тішуся, що вся поміч вчасно надходить до військових"

Актор додав, що не дивлячись на такий важкий час, він разом зі своїми колегами робить усе можливе, аби хоч якось бути корисним: бере максимальну участь у різноманітних благодійних зборах, розповсюджує інформацію про нові волонтерські проекти та розповідає своїм підписникам шокуючі історії про героїв сьогодення.

"Безумовно я приймаю участь у збиранні грошей для ЗСУ і намагаюсь допомогати там, де це тільки можливо. Але хвалитися тим не буду і не хочу, адже єдине, що по-справжньому важливе, це те, що все вчасно і за призначенням доходить до адресатів", — говорить Дмитро.

На завершення розмови актор додав, що війна зробила собою дуже цікаву річ – позривала з багатьох людей маски, адже кожна людина сьогодні може прийняти лише одну сторону, або бути на боці зла, або на боці України.

"Найголовніша задача на сьогодні – це вижити і залишитися собою. А ще працювати, тішити і підтримувати рідних, близьких людей, своїх глядачів. Триматися щосили, робити все для перемоги. Вона обов’язково буде за нами – українцями", — підсумував Заслужений артист.

Нагадаємо, раніше виданню "Коментарі" вдалося поспілкуватися з Народною артисткою України Катериною Бужинською, яка розповіла про вплив війни на професію, благодійні виступи та брата, що наразі боронить Україну під Бахмутом.

Спілкувався

Віталій РОЗКАРЯКА,

"Коментарі"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!