Криза на ринку праці України: економісти назвали спосіб запобігти катастрофі

Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, до 2050 року чисельність робочої сили в Україні, Болгарії, Латвії та Польщі зменшиться більш ніж на третину.

На думку аналітиків МВФ, причинами такої негативної тенденції є низька народжуваність і еміграція. Це матиме серйозний негативний вплив на зростання рівня життя і фінансову стабільність країн регіону.

Український фінансовий експерт Олексій Кущ пояснив виданню "Коментарі", у чому небезпека такого розвитку подій і як ці ризики звести до мінімуму.

"Прогноз – реальний. Я робив його ще раніше, назвавши таке явище демографічно-економічна інверсія (від лат. inversio "перевертання; перестановка"), - говорить Олексій Кущ. – Скорочення працездатного населення в Україні зараз компенсується зростанням продуктивності праці. В результаті, незважаючи на те, що трудові ресурси країни скорочуються, валовий продукт продовжує зростати. Але рано чи пізно відбудеться інверсія, коли темпи зниження трудових ресурсів перевищать темпи зростання ВПП".

Згідно з прогнозами фінансиста, до 2050 року ми можемо втратити приблизно 30% подушного ВВП, близько 38% ВВП, розрахованого за показником паритетної купівельної спроможності, а також приблизно 17% промислового виробництва. Україна опиниться на рівні Молдови та Албанії з доходом населення на рівні приблизно 20% від середнього рівня в Євросоюзі.

"МВФ навіть надмірний оптиміст в плані можливості залучення літніх людей в процес виробництва. У цьому плані він спирається на європейські практики. Але для цього у нас мають бути тривалість життя і стан здоров'я людей як в Європі. Можна погодитися лише з висновком МВФ про те, що якщо нічого не змінити, то до 2050 року в Болгарії буде ніде працювати, а в Україні – нікому", - сказав він.

Олексій Кущ вважає, що негативного сценарію розвитку подій можна уникнути.

"Змінити демографічну ситуацію всередині України буде складно, навіть якщо економіка буде активно розвиватися. Потрібно робити акцент на поверненні населення, яке виїхало за кордон, на залученні до нас людей з пострадянського простору, - підкреслює Кущ. - Але для цього ВВП має зростати - 7-8% в рік. І залучати інвестиції. Потрібна партія економічного зростання, якою зараз в Україні немає".

Економіст Данило Монін також вважає, що стабільне зростання економіки дозволить знизити ризики для держави.

"За оцінками українських експертних центрів, зменшення чисельності населення і робочої сили, дійсно, буде мати місце, - каже він. - У той же час, якщо Україна вийде в стабільне зростання економіки, то це буде мінімізувати демографічні проблеми і відтік робочої сили".

За прогнозами експерта, збільшення населення в Україні варто очікувати за рахунок мігрантів з країн Африки, яких з кожним роком стає все більше.

"Головне - працювати над позитивним сценарієм створення з України успішної країни", - резюмував Монін.

Варто відзначити, що така негативна тенденція, на думку аналітиків, характерна практично для всіх країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи, за винятком Туреччини.