Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Гарбуз – справжній король осіннього меню. До того ж це ціла аптека, в якій містяться ліки від багатьох хвороб. Проте гарбуз може принести як користь, так і шкоду нашому здоров'ю. Що важливо враховувати при його вживанні?
Дослідники з Східно-Китайського педагогічного університету в Шанхаї (Китай) виявили, що речовина, яка міститься в м'якоті гарбуза, — хіро-інозитол відповідає за вироблення інсуліну в організмі. Тому овоч необхідний для повноцінного харчування діабетиків, так як містить в собі ще багато білків, вуглеводів, мінералів і вітамінів (А, С, Е, D, РР, К і В).
Вчені підкреслили, що часте вживання гарбуза зменшує ризик розвитку раку шлунка, молочної залози, раку легенів і товстої кишки.
Крім цього, гарбуз відновлює роботу нервової системи, корисний при неврозах і депресії. У стародавньому Китаї насіння гарбуза використовувалися для лікування усіх неврологічних захворювань.
Головний овоч осені сприятливо впливає на травну систему, а саме, покращує метаболізм, стимулює секрецію хімічних речовин і очищає організм від важких металів (свинець, кадмій).
У натуральній медицині гарбузове насіння використовують при захворюваннях простати. За допомогою регулярного вживання продукту можна зменшити потребу в фармакопрепаратах, полегшити тяжкість симптомів.
Втім, незважаючи на всі позитивні властивості гарбуза є в цього овоча і протипоказання. Так, наприклад, сік гарбуза категорично протипоказаний при гастриті зі зниженою кислотністю, а також виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.
Крім того, медики радять відмовитися від вживання головного осіннього овоча людям з алергією або індивідуальним несприйняттям гарбуза.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти варто частіше включати в свій раціон.
Новини партнерів
Новини