Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Калій відіграє величезну роль у підтриманні електролітного балансу в організмі і регулюванні роботи серця. Саме тому його нестача підвищує ризик розвитку різних ускладнень, включаючи і проблеми з травленням.
Правильна концентрація калію в організмі змушує працювати м'язи, серце та нервову систему. Одна з функцій калію — контролювати кров'яний тиск, функцію нирок і регулювати водно-електролітний баланс.
Цей хімічний елемент також бере участь у регуляції осмотичного тиску і формуванні нервових імпульсів. Це необхідно для правильного спалювання вуглеводів та білків.
Дефіцит калію в раціоні може привести до нервозності, утоми, набряків рук і ніг, м'язових спазмів, гіпертонії, аритмії та запорів. Надлишок калію в крові також небезпечний — він викликає запаморочення, проблеми з координацією рухів, м'язові болі, аритмію, а в крайніх випадках навіть зупинку серця.
Добова норма споживання калію для людей старше 18 років розраховується за наступним принципом: 2000 мг + вік. Для дітей до 18 років добове споживання розраховується в межах 16-30 мг на кожен кілограм ваги.
Відмінними джерелами калію є свіжі фрукти: авокадо (485 мг калію / 100 г), банани (395 мг / 100 г), дині (382 мг / 100 г), смородина чорна (336 мг / 100 г). Крім того, в щоденний раціон варто включати зелені листові овочі, багаті елементом: петрушку (696 мг калію / 100 г), шпинат (558 мг / 100 г), брюссельську капусту (416 мг / 100 г).
Калій міститься в картоплі (490 мг / 100 г), броколі (385 мг / 100 г), помідорах (282 мг / 100 г), моркві (282 мг / 100 г). Не варто забувати і про горіхи, залежно від виду, вони містять у середньому близько 600-800 мг цього елемента (фісташки рекордсмени — 1100 мг / 100 г).
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти містять велику кількість заліза.
Новини партнерів
Новини