Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
Шість марок
курячого філе перевірили на наявність мікроорганізмів і відповідність торговим
стандартам. Експертизу провела громадська організація по захисту прав
споживачів "Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "Тест", про що повідомляється на сайті центру.
Для тестування
експерти вибрали фірми "Знатна курка", "Наша ряба",
"Чебатурочка", "Гаврилівські курчата", "Епікур", зразки
яких закупили в супермаркетах у запакованому вигляді, а ось філе марки "Львівська
курка" – придбали на вагу на ринку. В лабораторії філе тестували на
наявність антибіотиків і гормонів. Зокрема, хлорамфінекола, цинкбацитрацина і
сполук тетрациклінової групи, яких в м'ясі бути не повинно. Серед гормонів
перевіряли філе на вміст діетилстільбестрола, естрадіола 17-бета і тестостерона.
На щастя, таких речовин не знайшли у жодному з образців.
Однак помітили відхил від норми вмісту мікроорганізмів. "Два зразка не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано у "Львівська курка" і "Чебатурочка"", – йдеться в повідомленні центру. А ось сальмонели не було ні в одному зразку.
Оцінили експерти і упаковку товару. "На ринку м'ясо продається зовсім без неї, на вагу, це найгірший варіант з гігієнічної точки зору і можливості обвітрювання. Найкращим варіантом є лоток і метод фасування в захисному середовищі ("Наша ряба" і "Епікур"). Такий підхід забезпечує кращий захист продукту і достатній термін зберігання", – зазначають фахівці центру.
Зауваження за показниками маси продукції отримали всі торгові марки, крім "Наша Ряба" та "Гаврилівські курчата". "Згідно нормативів при масі нетто до одного кг допускається відхилення в -15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси", – йдеться в результатах тестування. За думкою експертів, це викликано тим, що виробник зважує м'ясо з упаковкою, хоча повинен враховувати "чисту" масу продукту.
За вмістом вологи – філе всіх марок відповідають нормам. А ось товарознавчий огляд курятини, зокрема, його розділки, на відмінному рівні тільки у фірми "Наша ряба". В інших зразках помітили синці, шматочки шкіри і хрящиків, чого бути не повинно.
За результатами порівняльного тестування оцінка "відмінно" у марки "Наша ряба", "добре" – "Гаврилівські курчата", "задовільно" – "Епікур" А ось оцінки "погано" отримали фірми "Знатна курка", "Львівська курка" і "Чебатурочка".
Як раніше повідомляли "Коментарі", вчені вперше виростили м'ясо в космосі.
Новини партнерів
Новини