Рубрики
МЕНЮ
Таисия Ерохина
Дослідження показало, що низьковуглеводна дієта може запобігти віковим наслідкам в мозку. Про це пише MedicalXpress.
Вчені прийшли до висновку, що нейробіологічні зміни, пов'язані зі старінням, можна побачити в набагато більш молодому віці — в кінці 40-х років. Справа в тому, що з віком мозок починає втрачати здатність ефективно метаболізувати глюкозу, викликаючи повільне голодування нейронів і дестабілізацію мозкових мереж. Однак згубним процесам можна запобігти, якщо правильно продумати раціон харчування. Головне правило – мінімізувати вживання простих вуглеводів.
Реакцію мозку на дієту вчені вирішили перевірити двома способами. У першому випадку учасники експерименту витратили один тиждень на стандартну (необмежену) або низькоуглеводну дієту (наприклад: м'ясо або риба з салатом, але без цукру, рису, крохмалистих овочів). У стандартній дієті основним метаболізованим паливом є глюкоза, тоді як у дієті з низьким вмістом вуглеводів – кетони.
За результатами дослідження, після вживання кетонів збільшилася загальна активність мозку і стабілізувалися функціональні мережі. Вважається, що це пов'язано з тим фактом, що кетони забезпечують клітинам більшу енергію, ніж глюкоза.
Раніше "Коментарі" розповіли, що дієтологи назвали продукти, що прискорюють процес старіння.
Новини партнерів
Новини