Зберігаємо вітаміни: які овочі готувати не потрібно
Сирі овочі набагато корисніші, ніж приготовлені
Овочі - це джерело вітамінів, амінокислот і корисних мікроелементів, яких регулярно потребує наш організм. Але багато овочів не люблять вогню і пару, тому під час готування їх харчова цінність різко знижується. Які продукти краще вживати сирими?
Дієтологи кажуть, що буряк в процесі варіння втрачає майже 40% фолієвої кислоти, без якої неможливо уявити собі харчування вагітної жінки або раціон людей, у яких є онкологічні захворювання. А помідори, нехай і зберігають корисний лікопін, але позбавляються від 80% цінного калію, цинку і магнію, які в ряді випадків набагато важливіші для нашого організму, ніж антиоксиданти.
Болгарський перець потрібно їсти сирим, тому що цей овоч не переносить температуру. Вже через три хвилин варіння він втрачає 70% вітаміну С. Теж саме відбувається і з часником, але крім вітаміну С з нього зникає РР і представники групи В. Так що, роблячи смачне лечо, не перестарайтеся з термічною обробкою, інакше крім смаку ви не отримаєте ніякої користі.
Брокколі і спаржу також краще вживати сирими. Хоча це складно уявити. В крайньому випадку - півсирими, проваривши або приготувавши на пару не довше 5 хвилин. Інакше, крім "зеленого" смаку і клітковини ви не отримаєте ніяких вітамінів.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, за допомогою яких овочів можна зміцнити імунну систему.