Лікарі вперше успішно застосували на людині анабіоз

Техніка анабіозу буде використовуватися для порятунку життя

Американським вченим вперше вдалося ввести людину в стан анабіозу, а після проведення операції благополучно повернути її до життя. Про це повідомляє видання New Scientist.

Міністерство охорони здоров'я США дозволило медикам застосовувати технологію анабіозу в цілях експерименту, щоб рятувати життя людей в екстрених ситуаціях. При цьому, дозвіл самого пацієнта не потрібен, адже мова йде про травми, які можуть привести до зупинки серця (вогнепальні поранення, колоті рани). На даний момент виживання в таких випадках становить не більше 5%, адже у лікарів для допомоги людині є всього кілька хвилин.

За допомогою техніки анабіозу, людський організм швидко охолоджують до температури 10-15 градусів за Цельсієм, замінюючи його кров крижаним фізрозчином. При такій процедурі мозкова діяльність практично зупиняється, і медики фіксують клінічну смерть. Після цього, людину від'єднують від системи охолодження і перевозять в операційну. З цього моменту лікарі замість 5 хвилин мають в запасі дві години, щоб усунути причину сильної крововтрати. По закінченню цього часу, клітини мозку почнуть вмирати і приведуть до незворотнього процесу.

Після операції пацієнтові відновлюють звичайну температуру і запускають його серце. Перша успішна техніка застосування анабіозу пройшла в середу, 20 листопада, в США. Результати експериментів зможуть представити не раніше 2021 року.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені винайшли пластир, який дозволяє склеювати рани всього за кілька секунд.