Названо захворювання, яке на 70% збільшує ризики раку

Участь в експерименті взяли 220 тисяч добровольців

Вчені з Норвегії провели тривале дослідження, результати якого підтвердили, що ризик виникнення онкологічних захворювань може істотно зрости через ожиріння.

Під наглядом лікарів протягом 18 років перебувало 220 тисяч осіб, у яких було зафіксовано предожиріння (індекс маси тіла складав більше 25 і 30). Вчені оцінили їх стан здоров'я і наслідки набору зайвої ваги у віці до 40 років.

В ході дослідження було діагностовано близько 28 тис. випадків виникнення раку, у 35% з яких головною причиною стало ожиріння. Якщо у людей спостерігалася надлишкова маса тіла, то і ризики підвищувалися від 15% до 70%.

Експерти визначили, що зайва вага могла на 59% збільшити ризик виникнення раку нирок і на 29% раку товстої кишки у чоловіків, а також на 15% всіх видів пухлин, як у жінок, так і чоловіків. Крім того, ожиріння на 70% підвищувало ризик раку ендометрію (внутрішньої слизової оболонки тіла матки).

Чим вище був індекс маси тіла, тим вищим був відсоток ймовірності появи страшної недуги, якою у світі страждає понад 18 млн осіб.

Вчені підкреслюють важливість профілактики ожиріння для зниження ризиків онкологічних захворювань.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що знизити виникнення раку простати допоможе часте вживання грибів.