Рубрики
МЕНЮ
Виталий Войчук
Всього один маленький кліщ може викликати довічну алергію на червоне м'ясо. Цей химерний побічний ефект вже давно оповитий таємницею, але нове дослідження зробило сміливий крок вперед у розумінні основного механізму, який дозволяє перетворити люблячу барбекю людину в відданого вегетаріанця. Пояснення опубліковано у виданні iflscience.
Укус такої комахи зазвичай безболісний і часто залишається непоміченим, проте іноді він призводить до бактеріальної інфекції, відомої як эрлихиоз. У деяких він також може викликати алергію на альфа-гал, вуглевод, що міститься в більшості клітинних мембран ссавців. Це означає, що людина більше не може їсти яловичину, молочні продукти і свинину, хоча без проблем сприймає курку і рибу (м'ясо приматів).
Вчені з Медичного факультету Університету Вірджинії вирішили знайти ключові зміни в людей, які відчувають цю незвичайну алергічну реакцію.
Для дослідження вчені створили тваринну модель алергії на м'ясо. Вони відібрали групу гризунів, оскільки ті роблять цей вуглевод. Але спочатку їм належало провести складні генетичні модифікації з ними, щоб викликати дефіцит альфа-гали. Як виявилося, імунна відповідь була пов'язана з наявністю величезної кількості відмінною форми В-клітин, різновиди імунних клітин.
Залишається багато питань. З одного боку, незрозуміло, як поверхневий укус шкіри може призвести до втрати толерантності до альфа-гали в кишечнику. Також не зрозуміло, чому алергія на м'ясо виникає лише у деяких пацієнтів, а не у всіх.
Тим не менш, озброєні цими знаннями про B-клітинах, дослідники сподіваються, що вони на крок ближче до розуміння цього цікавого недуги і, можливо, наближаються до ефективного лікування.
Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, як девайси впливають на мозкову активність.
Новини партнерів
Новини