Головна Новини Здоров'я наше тіло Що робити при харчовому отруєнні: п'ять головних правил
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робити при харчовому отруєнні: п'ять головних правил

З приходом спеки шанси отруєння продуктами зростають

14 травня 2020, 10:40 comments2462
Поділіться публікацією:
Що робити при харчовому отруєнні: п'ять головних правил

Напевно, кожна людина хоч раз у житті стикалася з харчовим отруєнням. Воно виникає в результаті вживання зіпсованих або недоброякісних продуктів. Чи можна самостійно допомогти собі в такому стані і коли необхідна консультація лікаря?

Відомо, що харчові отруєння бувають двох видів — токсико-інфекційні і неінфекційні. У першому випадку, в організм з несвіжих продуктів потрапляють патогенні бактерії, а в другому — хімічні або природні токсини. Другий вид є більш небезпечним, тому слід негайно звернутися до лікаря.

Якщо ж ви просто з'їли щось не дуже свіже і вас мучить нудота, блювання і загальне нездужання, тоді цілком можна допомогти собі самостійно.

Сорбенти

Це спеціальні препарати, призначені для виведення токсинів з організму. Самим відомим і доступним сорбентом є активоване вугілля. Серед інших ефективних засобів можна виділити "Ентеросгель" і "Смекту".

Пиття

При сильній блювоті і діареї пріоритетним завданням стає відновлення і підтримання водного балансу. Для цього пийте більше кип'яченої підсоленої води, додавши чайну ложку солі на літр.

Режим

Зазвичай харчове отруєння супроводжується сильною слабкістю та підвищенням температури, тому намагайтеся дотримувати постільного режиму, який дозволить організму кинути сили на відновлення. Від їжі в перший день краще відмовитися на користь неміцного чаю, поступово додаючи до нього сухарі без добавок.

Ліки

При підвищенні температури рекомендується випити жарознижувальні, а от від знеболюючих краще відмовитися. Якщо блювота і діарея майже припинилися, то подбайте про відновлення мікрофлори. Для цих цілей підійдуть такі препарати, як "Мезим" і "Лінекс".

Профілактика

Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням, а також руки перед їжею. Убезпечити себе від отруєнь можна, якщо правильно зберігати продукти харчування вдома і обходити сумнівні заклади громадського харчування стороною.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що не можна їсти, коли болить шлунок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!