Найкращі вітаміни при плануванні вагітності

Успіх зачаття залежить від здоров'я обох майбутніх батьків

Якщо не виходить зачати малюка, варто уважно простежити за своїми звичками та раціоном, причому не тільки своїм, але й майбутнього тата. У першу чергу, зверніть увагу на вітаміни, необхідні організму в період планування вагітності.

"Чоловічі" вітаміни


Цинк

Одним з найбільш важливих мікроелементів для здоров'я чоловічого організму є цинк. Цей елемент бере безпосередню участь у виробництві сперми. Він допомагає значно підвищити вироблення головного чоловічого" гормону тестостерону. Збільшення концентрації тестостерону не тільки підвищує лібідо, але і покращує якість і активність, а також кількість сперматозоїдів. Забезпечення достатньої кількості цинку в організмі необхідно для гармонійної роботи репродуктивної функції.

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Цей вітамін бере участь у більш ніж 300 процесах, що відбуваються в нашому організмі. Добова потреба у вітаміні С становить 45-90 мг, її не важко забезпечити, так як цей елемент міститься в багатьох продуктах. Вітамін С є потужним антиоксидантом, він руйнує вільні радикали, а також запобігає окисленню клітин. Виявляється, низький рівень цього вітаміну може бути причиною чоловічого безпліддя, тому що його недолік сильно впливає на генетичний матеріал сперми, викликаючи пошкодження ДНК.

Фолієва кислота

Так, і чоловікам вона необхідна! Багато сімей тривалий час намагаються зачати дитину, але існує безліч факторів, які заважають цьому процесу. Для того, щоб поліпшити ситуацію і збільшити шанс на запліднення, майбутнім татам призначають фолієву кислоту. Вона захищає синтез ДНК і підтримує її цілісність, що дуже важливо для успішного зачаття, а також для запобігання дефектів нервової трубки плода.

Вітамін Е

Цей елемент має велике значення в раціоні майбутнього тата. Вітамін Е (токоферол) називають вітаміном молодості і фертильності. Він захищає сперму від шкідливих зовнішніх факторів і тим самим підвищує чоловічу фертильність, повноцінність і якість сперматозоїдів.

L-карнітин

Левокарнітин - це амінокислота, що сприяє збільшенню кількості сперматозоїдів, а також запобігає появі патологічних форм чоловічих статевих клітин. Простіше кажучи, L-карнітин є одним з найбільш важливих речовин, які дозволяють чоловікові зачати дитину.

"Жіночі" вітаміни


Кальцій

Цей вітамін є одним з основних мінералів, необхідних для повноцінного розвитку дитини. Він стабілізує тиск і забезпечує правильне згортання крові. Це важливий елемент, перш за все для правильного розвитку кісток і зубів дитини (їх сполуки утворюються з 4-го тижня життя плоду, коли багато жінок не знають, що вони вагітні).

Залізо

Залізо необхідно для формування гемоглобіну, а під час вагітності, коли об'єм крові значно збільшується, анемія досить поширена проблема. Гарними джерелами заліза є м'ясо, риба, яйця, бобові, тофу, цільне зерно і горіхи.

Фолієва кислота

Правильний рівень фолієвої кислоти в організмі надзвичайно важливий, особливо для майбутніх мам і дітей, цей мікроелемент забезпечує нормальний розвиток дитини з самого моменту зачаття. Наукові дослідження довели, що споживання фолієвої кислоти запобігає виникнення дефектів нервової трубки - одного з найбільш серйозних вроджених дефектів потомства.

Йод

Цей елемент міститься в гормонах, що виробляються нашою щитовидною залозою: в тироксині і трийодтироніні. Цілих 75% йоду, який приймає наш організм, передається тільки для регулювання роботи цієї залози. Йод у період вагітності відповідає за процеси поділу клітин. Вони повинні розвивати мозок дитини та його скелетну структуру.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, яким повинно бути дозування вітаміну А під час вагітності.