Головна Новини Здоров'я вітаміни і харчові добавки Популярні харчові добавки та їх вплив на здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Популярні харчові добавки та їх вплив на здоров'я

Горезвісна E-шка зустрічається в більшості товарів

10 жовтня 2019, 11:30 comments12766
Поділіться публікацією:
Популярні харчові добавки та їх вплив на здоров'я

Харчові добавки потрапляють у їжу після багаторазових досліджень і вважаються безпечними. Проте в деяких випадках і дозволені речовини можуть завдати шкоди здоров'ю.

Глутамат натрію

Це найпопулярніша в світі харчова добавка, яка підсилює смак продуктів і позначається на етикетці, як Е621. Виявив її в 1907 році японський професор-хімік Кикунаэ Ікеда, який замовив у ресторані традиційне блюдо азіатської кухні "кацуобусі".

Професор помітив, що їжа з водоростями комбу, має характерний смак, який відрізняється від традиційного поділу на солоний, солодкий, кислий і гіркий. Цей п'ятий, "м'ясний" смак, Ікеда назвав "умами" і виявив, що він виникає в результаті присутності у водоростях глутамінової кислоти.

Незабаром після свого відкриття хімік почав виробляти спецію Aji-no-moto (корінь смаку) у формі чистого глутамату натрію. На сьогоднішній день Е621 міститься в спеціях, консервованих продуктах, соусах, фаст-фуді, сосисках, пирогах і т. д.

Надмірне вживання глутамату натрію викликає серйозні наслідки для здоров'я людини. До них відноситься стрімкий набір ваги, зниження зору, проблеми з диханням, головні болі.

Нітрит натрію

Харчова добавка, позначена символом E250, є синтетичним консервантом. Найчастіше її використовують у м'ясних і рибних продуктах для підтримки апетитного кольору і додання аромату. Нітрат натрію корисний також своїм антибактеріальним ефектом – він знищує збудника ботулізму. Вперше в якості харчової добавки він був схвалений у 1906 році. Однак, не варто забувати, що у великих кількостях Е250 токсична, тому в деяких країнах встановлений ліміт на її використання.

Тартразин

Це один з найпопулярніших азобарвників, який використовуваних у харчовій промисловості під кодом Е102. Він забарвлює страви у жовтуватий колір, тому часто використовується в газованих напоях, консервованих овочах і фруктах, лікерах, десертах та інших кондитерських виробах. Харчовий барвник може викликати алергічну реакцію, безсоння, депресію, а також сприяє розвитку онкологічних захворювань.

Діоксид сірки

Харчова добавка Е220 використовується в продуктах харчування в якості консерванту та антиоксиданту. Речовина, як і інші сульфіти, збільшує термін придатності товарів, запобігаючи розвитку бактерій і грибків. Завдяки діоксиду сірки їжа зберігає приємний колір і запах. Е220 найчастіше використовується при виготовленні деяких видів вин і сухофруктів. Занадто багато діоксиду сірки в їжі знижує засвоєння вітамінів А і В1. Крім того, у людей, що страждають астмою, можуть бути проблеми з диханням, тому продукти, що містять консерванти, їм вживати не варто.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, в яких продуктах найбільше харчових добавок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!